Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) DOÇ. DR. POLAT: KALP PİLİ OLAN HASTALAR AŞISINI İHMAL ETMEMELİ
 
DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Polat, kalp pili takılan hastaların aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi. 
D.Ü. Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Polat, yapılan bilimsel araştırmalarda koronavirüs nedeniyle kaybedilen hastaların yaklaşık yüzde 20’sinin ölüm nedeninin kalp ritim bozukluğundan kaynaklı olduğunun tespit edildiğini söyledi. Özellikle şok veren kalp pili takılı hastalarla ilgili uyarılarda bulunan Polat; “Kalp pili taktığımız hastalar, özellikle şok veren pil taktığımız hastalar, ciddi kalp sorunu olan kişilerdir. Daha çok kalp yetersizliği olan ciddi kalp kas sorunu olan kişilere takıyoruz ve bunlarda da kovide yakalanmaları durumunda hastalığı ağır atlatma ihtimali yüksek. Mutlaka bu hastalarımıza aşı yapmayı öneriyoruz. Çünkü literatürde bilimsel çalışmalara baktığımız zaman kovronavirüsün ritim bozukluğunu yaptığını ve tetiklediğini söyleyebiliriz. Kalp kas hasarına bağlı olarak, gerekse böbrek yetmezliği ve böbrek yetmezliğine bağlı gelişen elektrot bozukluğu dediğimiz durumlara çeşitli ritim bozuklukları gelişebiliyor” dedi.
‘DAHA ÖNCE ŞOK VERMEYEN KALP PİLLERİ ŞOK VEREBİLİR’
Koronavirüsün kalp hastalarında ölümcül ritim bozukluklarını tetiklediğini vurgulayan Polat, “Koronavirüsün direk kalp pili üzerine olumlu veya olumsuz etkisi yoktur. Fakat kalp pili taktığımız hastalar kalp sorunu olan kişiler olduğu için koronavirüse yakalanmaları durumunda, koronavirüsün de ritim bozukluğunu tetikleme ihtimali fazla olduğundan binaen daha önce şok vermeyen hastalarda şok vermesini tetikleyebilir. Bu ne demektir ? Hastada ölümcül bir ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Pil de devreye girerek bu ölümcül ritim bozukluğunu sonlandırmak için şok verir hastaya. Koronavirüse yakalanmaları durumunda koronavirüsü ağır atlatabilirler, bu da ciddi ritim bozukluğuna neden olabilir. Daha önce hiç şok almamışken, pilin şok vermesine neden olabilir. Buna binaen diyoruz ki, tüm pil hastaları mutlaka kovid aşılarını yapsınlar ki daha sonra ciddi sorunlarla karşılaşmasınlar” diye konuştu.
‘KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN YÜZDE 20’Sİ KALP RİTİM BOZUKLUĞUNDAN KAYNAKLI’
Yapılan araştırmalarda koronavirüsten ölenlerin yüzde 20’sinin kalp ritim bozukluğundan kaynaklı olduğunun altını çizen Polat, bu hastaların mutlaka aşı olmaları gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Kovid hastalıklarında önemli ölüm nedenlerinden birisi de, kovidin özellikle kalp üzerine olan etkisine bağlı olarak geçirilen gerek damar tıkanıklığı, kalp krizi yada ortaya çıkan ritim bozukluklarıdır. Özellikle yurtdışında yapılan bazı çalışmalarda kovid nedeniyle kaybedilen hastaların ölüm nedenine bakıldığı zaman, yaklaşık yüzde 20’sinin kalp ritim bozukluğundan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.  Bunun sebebi de kalp sorunu olan kişilerde bu ritim bozukluğunun gelişme ihtimali, normal insanlara göre çok daha fazla olabildiği içindir. Bu ritim bozukluklarının maalesef önemli bir kısmı hayati risk arz edebilen yani ölümcül olabilen ritim bozuklukları olabildiği için aşı olmayı kesinlikle hastalarımıza öneriyoruz.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Dicle Üniversitesi kalp hastanesi
-Muhabir Mehmet Mucahit Ceylan’ın anonsu
-Kalp hastanesi yoğun bakımı
-Doç. Dr. Nihat Polat’ın röportajı
-Tedavi gören kalp hastaları
-Anjiyo bölümü
-Doktorların hastaların durumunu izlemesi
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN-Nurettin FİDANCAN/ DİYARBAKIR,(DHA)

===========================================

2) YÜZ YÜZE EĞİTİM KARARI ALINDI, EV KİRALARI 2’YE KATLANDI
 
SAMSUN’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nde eğitim gören ve yüz yüze eğitim kararıyla ev aramaya başlayan öğrenciler, Atakum ilçesinde yoğunlukla kiralık evlere yöneldi. Piyasa hareketlendiği için kiralık ev fiyatları da arttı. Geçen sene 800 lira olan 2+1 kiralık dairelerin fiyatı bin 600 liraya kadar çıktı.
Üniversitelerde yüz yüze eğitim kararının açıklamasının ardından öğrencilerin ev bulma telaşı başladı. Piyasa hareketlendiği için ev kiralarının arttığını ifade eden Emlakçı Mustafa Kocaman, daire fiyatlarının pandemi öncesi dönemlere göre çok yüksek olduğunu belirtti. Özellikle Atakum ilçesinde kiralık dairelerin bin 600 TL ve üzeri olduğunu belirterek, öğrencilerin zorlandığını ifade eden Kocaman, “2 yıl önce kente gelen öğrencilerin, 750-800 liraya tuttuğu daireler, şu anda 2 bin liraya yaklaşmış durumda. Bunu fırsatçılık olarak algılamak ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemiyorum ama bunda çeşitli etkenler söz konusu. Öğrencilere ve ev kiralayacak vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda ev sahiplerinden tabi ki bizim de istirhamımız oluyor, fedakarlıkta bulunmaları gerekiyor. Çünkü insanlar burada konakladıkça dairelerinin değeri artıyor. Aynı zamanda hazır kiracılı dairelerin satışları yatırımcı bazlı bakıldığı zaman daha hızlı olabiliyor. Bunları da göz önünde bulundurursak 2+1 dairelerin şu anda fiyatları bin 600 ve 2 bin 500 lira arasında değişiyor. 3+1 dairelerin fiyatları 2 bin lirayla 3 bin lira arasında değişiyor hatta 4 bin lira kira isteyen vatandaşlarımız bile var” dedi.
‘SIĞINMACILAR KİRA FİYATLARINI ARTIRIYOR’
Sığınmacı olarak gelenlerin kira bedellerinde artışa sebep olduğunu da ifade eden Kocaman, “Bu durum, piyasayı inanılmaz derecede etkiliyor. Yeni evli bir çiftin, 3+1 daireyi bin 500 liraya tutabileceği yerde Iraklı ya da Suriyeli biri gelip bu daireleri 2 bin-2 bin 500 liraya tutabiliyor. Bu da mal sahiplerini emsal göstermek zorunda kılıyor. Bu da haliyle kira fiyatlarını aşırı derecede arttırıyor. Okul açıldığında öğrencilerin konaklama ihtiyacı zaruri hale geliyor. Yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler ev arıyor. Eksiden 3-4 öğrenci, 800 liraya bir daire kiralayabiliyordu ama artık öyle rakamlar yok. Bugün 4 kişinin en kötü ihtimalle 2 bin lirayı gözden çıkartması gerekiyor. Bazı ev sahipleri, öğrenci başına kira alarak fırsatçılık yapıyor. Biz buna kesinlikle karşıyız ve özellikle rica ediyoruz, bu tarz konuları bizimle paylaşın. Çünkü bunun gerekli yaptırımları var. Devletimiz tarafından kontrol ediliyor. Kişi başı kira diye bir şey söz konusu değil. Bir dairenin bir ederi vardır. 2 bin lira ise 2 bin liradır. Öğrencilerin kira konusunda tepkileri inanılmaz derecede fazla. Şu anda ne yapacağını inanın kimse bilmiyor” diye konuştu.
‘BİN 500 TL’DEN AŞAĞI FİYAT GÖRMEDİM’
Ev kiralarını takip ettiklerini belirten üniversite öğrencisi Emre Önder, “Ev kiraları bizi zora sokacak. Ben eve çıkmak için memleketimden ailemle geldim. Şu anda burada bir akrabamızda kalıyoruz. Ev bakıyoruz ama kiralar çok yüksek. Ev kiralamak istiyorum, ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum ama bunu sağlayacak ev fiyatları maalesef ki yok. Kendi memleketimde 900 ve bin lira civarı ev bulabiliyorken burada bin 500’den aşağı ev görmedim. Çalışmak zorunda kalacağım, çalışacak mıyım derslerime mi gireceğim ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.
‘ÖNCEKİ FİYATLARLA ALAKASI YOK’
Üniversite öğrencisi Buğra Berkay Coşkun ise ev fiyatlarının yüksek oluşundan şikayet ederek, “Arkadaşlarımla ev tutmaya karar verdik. Ev tutmak için Ankara’dan buraya geldim. Önceki fiyatlara bakılırsa şu anki fiyatlarla hiç alakası yok. Bayağı artmış durumda. Bir de herkes zor geçiniyor, şimdi ev fiyatlarını düşünürsek bayağı kötü. Şu anda ev kiralamak oldukça zor. Ev alacak durumumuz yok. İmkanı olan var, olmayan var. O kadar öğrenci, memleketi dışında yaşıyor. Mesela kalacak yerleri olmuyor. Bundan dolayı fiyatları biraz daha azaltmaları, hepimiz için daha iyi olur. Ama fiyatlarda cidden çok artış var, o yüzden sıkıntı” diye konuştu.
 
Görüntü Dökümü
———————–
– Kiralık evlerden detaylar
– Emlakçı Mustafa Kocaman’ın konuyla ilgili açıklamaları
– Öğrencilerle röportajlar

HABER-KAMERA: Barış BUDANOĞLU, Mustafa İNAN /SAMSUN, (DHA)

Reklam Alanı

===========================================

3) 6 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN SÜRÜCÜ ‘TEKNİK ARIZA’ DEDİ, JANDARMA İNCELEME BAŞLATTI
 
KONYA’da, amonyum nitrat yüklü TIR’ın karşı şeride geçip hafif ticari araçla çarpışması sonucu 6 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı kazada TIR sürücüsü İsmail Yılmaz’ın (48), tedavisi sürüyor. Yılmaz’ın, kazanın, teknik arızadan dolayı yaşandığını söylemesi üzerine jandarma, TIR’da inceleme başlattı.
Kaza, geçen cuma, saat 04.30 sıralarında Konya-Aksaray kara yolunun 60’ıncı kilometresinde meydana geldi. İsmail Yılmaz yönetimindeki 43 AAC 671 plakalı, amonyum nitrat yüklü TIR, sürücüsünün kontrolünden çıkıp karşı şeride geçerek, Kayseri’den Antalya’ya tatile giden Hacı Hasip Ocak (20) yönetimindeki 38 AFA 498 plakalı hafif ticari araca çarptı. Kazada hurda yığınına dönen hafif ticari araçtaki Mesut Ocak (41), eşi Fatma Ocak (41), çocukları sürücü Hacı Hasbi Ocak, Asude Ocak (9), Fatih Ocak (18) ve baldızı Feyzanur Kofa (24) olay yerinde yaşamlarını yitirdi, çocuklarından Nisanur Ocak (16) ile TIR şoförü İsmail Yılmaz, yaralandı.
NİSANUR’UN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Kazada yaşamını yitiren 6 kişinin cenazeleri, dün memleketleri Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde toprağa verildi. Ocak ailesinin kazadan tek yaralı kurtulan kızları Nisanur Ocak’ın tedavisinin devam ettiği ve sağlık durumunun da iyi olduğu belirtildi.
SÜRÜCÜNÜN ‘TEKNİK ARIZA’ DEDİĞİ TIR İNCELENECEK
Hastanede tedavisi devam eden sürücü İsmail Yılmaz’ın, kazanın teknik arızadan kaynaklandığını öne sürdüğü ve ilk ifadesinde, “Kaza, teknik arızadan dolayı yaşandı. Arızadan dolayı yoldan çıkıp, karşı şeride geçtim” dediği öğrenildi. Bunun üzerine jandarma ekipleri, kazaya karışan TIR’da detaylı teknik inceleme başlattı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Kaza yerinden detay
– TIR’dan detay
– Morgtan cenazelerin çıkartılması 

Haber- Kamera: Salih BÜYÜKSAMANCI KONYA DHA

===========================================

4) BOĞAZIN PERİSİ REKORU EGALE ETTİ
 
MERSİN’de özel bir kolejde eğitim gören Ada Liza Çelik, 55 ülkeden 2 bin 465 sporcunun katıldığı Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışmasında 14-18 yaş kategorisini 41 dakika 55 saniye ile tamamlayarak rekor kırdı. Çelik, milli takıma girip, üniversiteyi de burslu olarak yurt dışında okumayı hedefliyor.
İstanbul’da geçtiğimiz günlerde yapılan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışması birçok sporcuya ev sahipliği yaptı. Yarışmaya Mersin’den Ada Liza Çelik, 14-18 yaş kategorisinde katıldı. Daha önce 48 dakika 29 saniyede yüzülen yarışmayı, 41 dakika 55 saniye ile tamamlayarak organizasyon rekorunu egale etti. Yarışmadan sonra Mersin’e gelen Çelik, antrenmanlarına yeniden başlayarak milli takıma girmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Antrenör Haluk Süskün, Ada Liza Çelik’i yarışmaya gönderdiklerinden böyle bir sonuç beklemediklerini kaydetti Süskün, “Muazzam bir derece, ekstrem bir sonuç elde etti. 14-18 yaşta rekor bir derece ile birinci oldu. 580 sporcu arasında genel klasmanda 5’inci oldu. Eğer erkek klasmanında girmiş olsaydı bin 500 erkeği geride bırakarak 10’uncu olacaktı. Yüzdüğü derece ile daha önceki derece arasında yaklaşık 6 dakikalık bir fark var. Bu da bir rekor. Liza’yı İstanbul’a gönderirken bu dereceyi beklemiyordum. Çünkü bir önceki yarışmada Liza çok heyecanlandı ve bizim beklediğimiz dereceyi yapamadı. Şu an aldığı derece çok ekstrem bir sonuç. Bizim beklediğimiz yer milli takım seçmesinde madalya almasıydı ama Liza bu yarışmada kendini daha rahat hissederek burada yeteneğini konuşturdu” dedi.
HEM EĞİTİMDE HEM SPORDA BAŞARI
Sporun öğrencinin daha disiplinli olmasını sağladığını ifade eden Süskün, “Şimdi Z kuşağı ile çalışıyoruz. Z kuşağının hayatında programlama ile ilgili sıkıntılar var. Çocuklar telefon ve televizyon ile çok fazla zaman geçiriyorlar. Bunun aksine Liza hem okul birincimiz, hem de 2 yabancı dil biliyor. Bununla birlikte sabah akşam haftada 10 antrenman yapabiliyor. Hem spor da hem de eğitimin de hayatını başarılı bir şekilde götürebiliyor” diye konuştu.  
‘YÜZMEYLE OKULDA TANIŞTIM’
Rekortmen yüzücü Ada Liza Çelik, yüzme ile okula geldiğinde tanıştığını dile getirerek 4 yıldır da başarılı bir şekilde sürdürdüğünü söyledi. Hobi olarak yüzmeye başlayan Çelik, İstanbul’a giderken derece için değil, gücünü denemek için gittiğini kaydederek, “İstanbul’daki yarışmaya yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Benim kategorimde de 580 kişi vardı. Ben, katıldığım 14-18 yaş kategorisinin en küçük sporcusuydum. Daha önce yüzülen dereceyi 41,55 ile geçerek rekor kırdım. Bundan sonra ise öncelikli hedefim milli takıma girmek, milli takım seçmelerinde madalya almak yüzme bursu ile üniversiteyi yurt dışında okumak” ifadesini kullandı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Ada Liza Çelik’in yüzmesinden genel ve detay
– Yüzerken antrenörlerine Çelik’e taktik verirken
– Çelik havuzdan çıkarken
– Antrenörü Haluk Süskün ile röp
– Ada Liza Çelik ile röp

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN – MERSİN, (DHA)

===========================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!