Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ- 5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

48 SUÇTAN ARANAN ŞÜPHELİ, KONYA’DA YAKALANDI

KONYA’da, 28 ilde ‘dolandırıcılık’ ve ‘güveni kötüye kullanma’ dahil 48 suçtan kaydı bulunan ve hakkında yakalama kararı verilen Habil F. (38)yakalandı.
Meram İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, 28 ilde ‘dolandırıcılık’ ile ‘güveni kötüye kullanma’ dahil 48 suçtan kaydı ve hakkında 13 yakalama kararı bulunan Habil F.’nin, 42 AHF 96 plakalı araçla Pirebi Mahallesi Larende Caddesi’nde olduğunu tespit etti. Bunun üzerine şüphelinin aracı takibe alındı ve operasyon düzenlendi. Habil F. gözaltına alınırken, yapılan aramada 56 uyuşturucu hap ele geçirildi. Habil F., sorgulanmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

Görüntü Dökümü 
———————
– Şüphelinin sağlık kontrolüne getirilmesi 
– Sağlık kontrolünden çıkartılması 
Haber- Kamera: Yasin URAL KONYA DHA))

====================================

EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLAN HASTALIĞI ÖNLEMEK İÇİN AŞI GELİŞTİRECEK
 
ERZURUM Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Cemal Adıgüzel, ekonomik kayıplara neden olan buzağı ölümlerini önlemek için aşı geliştirmek amacıyla çalışma başlattı. Eczacılık ve fen fakültesi öğretim üyelerinin de desteğiyle üretilecek aşıda bor madeni kullanılacak. 
Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Adıgüzel’in yürüttüğü projeye, Aşı ve Biyolojik Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile TÜBİTAK’tan da destek alındı. Mikoplazmaların en patojenik türlerinden biri olarak kabul edilen ve dünya çapında çiftlik hayvanları için önemli ekonomik kayıplara neden olan mycoplasma bovis bakterisine karşı buzağılarda kullanılmak üzere aşı geliştirmenin amaçlandığı proje ile hayvancılığın önemli sorunu olan buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Aşı çalışmalarını veteriner fakültesi laboratuvarlarında sürdüren Dr. Mehmet Cemal Adıgüzel, “Buzağıların ilk 6 aylık dönemlerinde görülen solunum sistemine etki eden hastalıkları mevcut. Buna neden olan etkenlerden bir tanesi de ‘mycoplasma’ diye adlandırdığımız için cins içinde bulunan bakterilerden ‘mycoplasma bovis’tir. ‘Mycoplasma bovis’, özellikle buzağılardaki gibi solunum sistemine yerleşip bunlardan enfeksiyon yapıyor. Gelişme geriliğine, verim kayıplarına ve ölümlere varan oranlarda ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Şu anda halihazırda kullanılan özellikle ülkemizde bu hastalığa karşı bir aşı bulunmamaktadır. Çalışma ekibimle beraber bu hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesini hedefledik. Bu amaçla da hastalığımızın etkenine karşı oluşturacağımız aşı da yenilikçi bir sistem kullanmayı hedefledik. Çalışmamız için destek aldığımız eczacılık fakültesi ve fen fakültesi öğretim üyesi arkadaşlarımızla beraber bor içeren bir aşı geliştirmeyi hedefledik. Bor, içerisindeki aşılarda vücutta kalış süresini uzatan bir madde. Bu olmazsa hazırlayacağımız inaktif ışının vücutta etkinliğinin kalması pek mümkün olmuyor. Bu çalışmamıza özellikle mycoplasma bakterisi için Türkiye’de referans olarak kabul edilen İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü bize destek verecek. Ümit ediyoruz ki devletimize, milletimize yerli üretim olabilecek bir aşı üretebiliriz” diye konuştu. 

Görüntü dökümü
————————
-Mikrobiyoloji Bölümü’nün görüntüsü
-Adıgüzel’in laboratuvarda çalışması
-Adıgüzel ile röp
Haber-Kamera: Salih TEKİN / ERZURUM, (DHA)

Reklam Alanı

====================================

AYDIN’DA ROMA İMPARATORU HADRİANUS’UN HEYKELİNİN PARÇALARI BULUNDU
 
AYDIN’ın Çine ilçesinde, Alabanda Antik Kenti’nde 2015 yılında başlayan kazı çalışmaları devam ederken, Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un 1900 yıllık olduğu tahmin edilen heykelinin parçaları ortaya çıkarıldı.
Çine’de 500 hektar alan üzerinde bulunan ve Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olduğu değerlendirilen Alabanda Antik Kenti’nde, 2015 yılında başlayan kazılar, Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu başkanlığında sürüyor. Meclis binasında devam eden kazılarda, Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un ayrı ayrı bölgelerde, parçalar halinde 120 yılında Aydın’a getirildiği değerlendirilen mermer heykelinin parçaları ortaya çıkarıldı. Baş ve vücudunun bazı kısımları olmak üzere 6 parçası bulunan mermer heykelin diğer parçalarının da bulunması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. 2,5 metre boyunda ve 1900 yılık olduğu değerlendirilen heykelin yapılan çalışmalardan sonra Aydın Arkeoloji Müzesi’ne getirilerek ziyarete açılacağı kaydedildi. 
‘DÜNYADA ÇOK AZ BENZERİ VAR’
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus heykel parçalarının bulunduğu alan antik meclis binasıdır. Bu meclis binası Anadolu’daki en büyük meclis binalarındandır. Bu anlamda bölgenin en anlamı antik kentlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Bu yıl da çok önemli bir kazı sezonu geçirdik. Kazı başkanı ve ekibiyle bizi tatmin eden bulgulara ulaştık. Yapıların yerinde sergilenmesini önemsiyoruz. Buradaki kazı çalışmalarında Hadrianus heykeli tespit ettik. Yaklaşık 2,5 metre boyunda olduğunu tahmin ettiğimiz heykelin önemli parçalarını ortaya çıkarmayı başardık. Heykel önümüzdeki birkaç sezon içinde tamamlandığında muhtemelen çok ciddi bir ziyaretçi akınına şahit olacağız çünkü Perge antik kentinde benzerini gördüğümüz bu heykelin dünyada da çok az bir benzeri var. Bu anlamda çok mutluyuz” dedi.
‘120 YILINDA AYDIN’A GELDİ’
Kazı başkanı olan, Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ise “Burada önemli üç bölgeden biri olan bileteryumdaki (meclis binası) çalışmaları geçen yıl hızlandırdık. Bu yıl ise çok güzel umutlarla karşılaştık. ‘Portre heykel’ dediğimiz zırhlı imparator eserinin parçalarını bulduk. Bu heykelin parçaları ayrı ayrı yerlerde karşımıza çıktı. 6 parça halinde bulduğumuz heykelin gerçekten ziyaretçisi olacak. Müzede de önemli eserlerden biri olacak. Hadrianus, Roma İmparatorluğu döneminde ülkeyi en çok gezen imparatorlardan biridir. Anadolu’ya da çok sayıda seferi var. 120 yılında Aydın’a geldiğini bildiğimiz Hadrianus’un o yıl bu kente gelişi için yapıldığını düşündüğümüz bu heykelin yanındaki yazıtlarda bir onurlandırma yazısı olduğunu düşünüyoruz. Roma İmparatoru Hadrianus 117 ve 138 yıllarında Roma İmparatorluğu’nda tahtta bulunuyor. Roma’ya en güçlü çağını yaşatıyor. Yaklaşık 1900 yıllık bir heykelden bahsediyoruz” diye konuştu.
Alabanda Antik Kenti’nde 2021 yılı kazı çalışmalarında Hadrianus heykelinin ortaya çıkarıldığını belirten Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız ise “Bu heykeli yakın zamanda müze laboratuvarlarındaki restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilerin beğenisine sunacağız” dedi.

Görüntü dökümü:
————————
-Alabanda antik kentinden görüntü
-Publius Aelius Traianus Hadrianus heykelinin baş kısmı ve parçalarından görüntü
-Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer konuşması
-Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu konuşması
-Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız’ın konuşması
-Genel ve detay görüntüler
Haber – Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

=====================================

ÖNCE KEŞİF GEZİSİ YAPTILAR, DÜZ KONTAK YAPIP ÇALIŞTIRDIKLARI MOTOSİKLETİ ÇALDILAR

OSMANİYE’de, bir otoparkta gelen 2 şüpheli, önce çevrede keşif gezisi yaptı, ardından, düz kontak yöntemiyle çalıştırdıkları motosikleti çaldı. O anlar ise güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.
Adnan Menderes Mahallesi Masal Parka gelen bir vatandaş, geri döndüğünde aracını park ettiği yerde olmadığını fark etti. İhbar üzerine Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri motosiklet hırsızlığı olayıyla ilgili çalışma başlattı. İşyerinin güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, şüphelinin daha önceden 3 ayrı hırsızlıktan suç kaydı bulunan K.D. (34) olduğunu tespit etti. Zanlı, yapılan fiziki takip sonucu kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Diğer şüpheli ise aranıyor.
Görüntülerde, park önüne gelen şüphelilerin, bir süre bölgede keşif gezisi yaptığı, daha sonra park halindeki motosikleti, düz kontak marifeti ile çalıştırıp olay yerinden hızlıca ayrıldıkları görüldü.

Görüntü  Dökümü
—————————-
– Şüpheli iki şahsın masal park kapısına doğru gelişleri
– Motosiklet parkına doğru gitmeleri
– Çalacakları motosiklet yanında bir süre beklemeleri
– Şüphelilerden birinin motosikletle uğraşması
– Düz kontak yapıp çalıştırdıkları motosikletle hızla uzaklaşmaları
Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE, (DHA) 

=====================================

TARLADA 28, TEZGAHTA 120 LİRA

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nde, ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ‘yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
Kentte iklim değişikliği ve ‘yok yılı’ nedeniyle Antep fıstığında rekolte düşüşü yaşandı. 42 milyon fıstık ağacının olduğu kentte, çiftçilerin topladığı boz fıstık tarlada 18-22 liradan, ben fıstık ise 28- 33 liradan alıcı buluyor. Ancak ben fıstık, tesislerde işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satılıyor.
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, bu fiyatlandırmanın fahiş olduğunu ve işlenmiş fıstığın 70-80 lira arasında satılması gerektiğini belirtti. Çolak, “Boz fıstık, ilk hasat döneminde 18-22 lira arasında alıcılara satıldı. Ben fıstık olarak ise şu anda 28-33 lira arasında fiyatla alıcı bulmaktadır. Bu fiyattan satılan fıstık, az bir işlem gördükten sonra tüketicinin masasına 120 liradan ulaştı. Fiyatların bu denli yüksek olmaması lazım. Kuruduktan sonra fıstıkta ister istemez kilogram olarak azalmalar oluyor. Kuruması ve kabuğunun çıkmasıyla yüzde 40 ile 60 arasında ağırlığını kaybeden fıstık ortalama 70-80 lira gibi bir fiyattan satılması gerekirken, bu rakam 120 liraları görüyor” diye konuştu.
‘REKOLTE GEÇMİŞTEKİ YOK YILLARINDAN DAHA AŞAĞIDA’
Çolak, bu yılın çiftçiler arasında ürün azlığı nedeniyle yok yılı olarak kabul edildiğini, ancak diğer yok yıllarından farklı olarak kurak iklim nedeniyle rekoltenin daha aşağı seviyelerde olduğunu belirtti. Fıstığın yok yıllarında yüzde 30-40 seviyelerinde hasadının yapıldığını ancak bu yıl hasatların yüzde 25 seviyelerine kadar düştüğü dile getiren Çolak, “Fıstıkta bu yıl yok yılını yaşıyoruz. Havaların bu yıl kurak gitmesinden dolayı iyice yok yılını yaşıyoruz. Normal yıllarda var yılında yüzde 80 hasat elde ediyorsak, yok yılında da yüzde 30-40 seviyelerinde yapardık. Bu sene hem yok yılı olması hem de aşırı kuraklık sebebiyle her yıldan daha düşük seviyede yüzde 25 seviyelerinde rekolte elde edeceğimizi öngörüyoruz” dedi.
‘FISTIK İÇİN TABAN FİYAT BELİRLENSİN’
Antep fıstığında da fındık ve çay gibi taban fiyat belirlenmesi gerektiğini belirten Çolak, şunları söyledi:
“Çiftçinin elinde alternatifi olmuş olsa, TMO alım yapıp fiyatlara müdahale yapmış olsa tüccarlar alım fiyatlarını yükseltir. Ancak taban fiyatı olmaması nedeniyle tüccarlar, bir araya gelerek fıstığın kilogram fiyatını belirliyor. Tüccarların bu girişimi sonrası çiftçi, belirlenen fiyata fıstığını satmaya eli mahkum kalıyor.”

Görüntü dökümü
————————-
-Fıstık hasadının yapılması
-Fıstık tarlası drone görüntüsü
-Fıstığın fabrikada işlenmesi
– Ali Çolak ile röp
– Genel ve detay görüntüler
Haber:Ahmet ATMACA-Kamera: Mustafa KANLI-GAZİANTEP-DHA)

========================================

KOKOREÇ SATAN DÜKKANA GİRİP, ÖNCE KOLA İÇTİ SONRA BİLGİSAYARI ÇALDI

BURSA’da, kokoreç satan Tahir K.’ye ait iş yerine sabah erken saatlerinde bisiklet ile gelen şüpheli, önce buzdolabında kola alıp içti.  Ardından iş yerinde bulunan dizüstü bilgisayarı aldı. Rahat hareketleriyle dikkat çeken hırsız, daha sonra iş yerinden çıkıp bisikletine binerek kaçtı. 
Bursa’da, Merkez Osmangazi İlçesi Sırameşeler Mahallesi’nde, kokoreç satan Tahir K.’ye ait iş yerine, sabah erken saatlerinde, bisiklet ile gelen hırsız, önce buzdolabında bulunan koladan bir tane alıp içti.  Ardından iş yerinde bulunan dizüstü bilgisayarı aldı. Rahat hareketleriyle dikkat çeken hırsız, daha sonra iş yerinden çıkıp, bisikletine binerek kaçtı.  Olay, Tahir K.’nin sabah iş yerine gelmesi sonucu ortaya çıktı. Güvenlik kamerası görüntülerini izleyen polis, aldığı parmak izlerinden, hırsızın kimliğini araştırıyor.

Görüntü Dökümü:
—————————
-Şüphelinin bisikletle gelmesi güvenlik kamerası
-Şüphelinin içeri girmesi güvenlik kamerası
-Şüphelinin dizüstü bilgisayarı alması  güvenlik kamerası
-Şüphelinin dükkandan çıkması güvenlik kamerası
-Dükkandan detaylar

Haber-Kamera: İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!