Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ-3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- KADIKÖY’DE GÖZALTINA ALINAN 23 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Murat SOLAK – Cemal YURTTAŞ – Vedat BAYRAKTAR / İSTANBUL, (DHA) – KADIKÖY’de Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde gözaltına alınan 23 kişi, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.
Kadıköy’de Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde gözaltına alınanlardan 23 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ndeki sorgularının ardından otobüslerle getirildikleri Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde, sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolleri tamamlanan 23 şüpheli Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi.

Görüntü dökümü:
———————-
-Şüphelilerin sağlık kontrollerinden geçirilmesi
-Genel ve detaylar

==================

2- PROF. DR. TOROS: ŞU AN SICAKLIKLAR 16-17 DERECE HAFTA SONU DA BU SICAKLIKLAR BEKLENİYOR

Elif YAVUZ – Buğra BENLİOĞLU / İSTANBUL, (DHA) – İSTANBUL’da hava sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Şu an sıcaklıklar 16-17 derece. Hafta sonu da bu sıcaklıklar bekleniyor. Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık var. Geçtiğimiz yıllarda şubat ayında, kış aylarında kar yağışlarıyla karşı karşıyaydık.” dedi
İstanbul’da bir haftadır sıcak hava hakim. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Ülkemiz geçiş bölgesinde olduğu için kuzeyden gelen hava hareketleri nedeniyle soğuk etkisinde kalıyor. Güneyden geldiği zaman da sıcak hava etkisinde kalıyor. Bu dönem güneyli hava hakim. Afrika sıcakları ülkemize kadar geliyor. Şubat ayında olmamıza rağmen yazdan kalma bir gün gibi ceketle çıkabiliyoruz. Sıcaklar normalin üzerinde. Güneyli hava hareketleri olduğu sürece bunlar devam edecek.  Hafta sonu da bu sıcaklıkların devam edeceği gözüküyor. Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla karşı karşıyayız. Uzun caddeli tahminler de 2021 yılının sıcak geçeceği yönünde” diye konuştu.

Reklam Alanı

“HAFTA SONU 16-17 DERECE SICAKLIK OLACAK”
Bu sıcak havanın hafta sonu da devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Toros, “Genel olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine bakmak zorundayız. MGM’nin tahminlerinde soğukluk anlamında olağanüstü bir durum görmüyoruz. İstanbul’un geçmiş yıllardaki sıcaklıklarına baktığımız zaman 6-7 civarındadır. Şu an sıcaklıklar 16-17 derece. Hafta sonu da bu sıcaklıklar bekleniyor. Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık var. Geçtiğimiz yıllarda şubat ayında, kış aylarında kar yağışlarıyla karşı karşıyaydık” dedi.

BARAJLARDAKİ DOLULUK
İstanbul’da kuraklık endişesinin gündeme gelmesinin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 40’lara ulaşmıştı. Bu sıcaklıkların barajlardaki doluluğu etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise şöyle cevap verdi:
“9 ocakta barajlardaki doluluk oranı yüzde 19’a kadar düşmüştü. Barajlardaki doluluğun Ocak-Haziran aylarına kadar dolmaya devam ettiğine baktığımız zaman bu sıcaklıklar olumsuz etkiler ama çok büyük etkisi olacağını tahmin etmiyorum. Yine suyumuzu verimli kullanmaya devam edeceğiz. Barajlardaki doluluk oranı şu an bizim için sevindirici seviyede”

Görüntü Dökümü
—————–
-İstanbul Boğazı’ndan detaylar
-Güneşli hava detayları
-Prof. Dr. Hüseyin Toros röportajı
-Genel ve detay

===================

3- TEMASSIZ KART KULLANIMI 2,5 KAT ARTTI; DOLANDIRICILIĞA DİKKAT

Burçak BOZKUŞ – Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL (DHA) – PANDEMİ sürecinde temassız kart kullanımı bir önceki yıla oranla 2,5 kat artarken, temassız kart dolandırıcılığı da giderek yaygınlaşmaya başladı. Alışverişlerinde temassız kredi veya banka kartı kullananlar haberleri olmadan dolandırılabiliyorlar.  Bu konuda uyarılarda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Temassız kartları özellikle arka cebe koyduğumuzda sanal yan kesicilere ortam hazırlamış oluyoruz” dedi.

GEÇTİĞİMİZ YIL HER 5 KİŞİDEN 2’Sİ TEMASSIZ KREDİ KARTI KULLANDI
Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre, 2020 genelinde kartlı ödemeler yüzde 17 büyüyerek 1,15 trilyon TL’ye ulaştı. En fazla kartlı ödeme artışı elektronik eşya ve market-gıda sektörlerinde görüldü. 2020 yılında internetten kartlı ödeme tutarı yüzde 37’lik büyüme ile 260 milyar TL’ye ulaşırken, temassız ödemeler de bir önceki seneye göre 2,5 kat arttı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle bu dönem içinde temassız kart kullanımının da yaygınlaştığını görüyoruz. Temassız kart kullanımı bir önceki yıla oranla 2,5 kat arttı. Yani her 5 kişiden 2’si temassız kredi kartı kullandı. Burada tabii ki sosyal mesafenin korunması, insanların izole olması ve temizlik ve hijyen anlamında kartın elden ele geçmemesi, tuşlara basılmaması çok önemli bir etki sahibi oldu” diye konuştu.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT!
Temassız kartla dolandırıcılığın nasıl yapıldığını da anlatan, tüketicilere uyarılarda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Siber dolandırıcı, post cihazıyla insanların kalabalık olduğu yerlerde çantasından veya cebinden, kişiye herhangi bir şekilde temas etmeden para çekme işlemi yapabiliyor. Çünkü 5 ile 10 cm arasında bu temassız kartlar ve post cihazları birbirleriyle iletişim kurabiliyor” dedi.
8 yıldır kurye olduğunu söyleyen Abdullah Umay, “Eskiden nakit çalışırdık. Ya da şifreyi tuşlayarak. Özellikle pandemiden beri herkes temassız kullanıyor. Yani yüzde 90 temassız, yüzde 10 nakit diyebilirim.” dedi. 12 yıldır bir gözlük dükkanı işleten Ahmet Yılmaz ise, “Müşteriler genelde temassız şekilde karttan ödeme yapıyor. Tuşlara dokunmak istemiyorlar haklılar. Nakit veren neredeyse kalmadı zaten. Ama ben temassız kullanmıyorum kendi alışverişlerimde. Dolandırıcılıklar arttı, diyorlar. Güvenemiyorum” diye konuştu.

KART KULLANIMINDA DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle 2020 yılı itibariyle kredi kartı ve banka kartı kullanımı giderek arttı. Bunda pandeminin çok yoğun bir etkisi olduğunu söyleyebilmek mümkün. Kart kullanımı bir önceki yıla oranla yüzde 17’lik bir artış göstererek 1,11 trilyonluk bir ödemeye sahip oldu. Bu dikkat çekici bir rakam olarak dikkat çekmiş oldu.” dedi. Kırık, “Özellikle bu dönem içerisinde rakamları da incelediğimizde sadece ihtiyacımız olan ürünlerin alınması ve bunun dışında bu tarz indirim kisvesi altında var olan içeriklere çok fazla kanmamak yerinde olacaktır. Çünkü bilinçli tüketiciler olarak mutlaka ihtiyacımız olan ürünleri listelemeli ve bunlar dahilinde alışverişimizi gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

EN ÇOK ALIŞVERİŞ; BAYRAM ARİFESİ, YILBAŞI, MUHTEŞEM CUMA…
Taksitli alışverişin gün geçtikçe arttığının altını çizen Doç. Dr. Kırık, “İnsanlar artık ev ortamından alışveriş gerçekleştirmeye başladı. Ancak dikkat çekilmesi gereken bir nokta, taksitli alışverişin giderek arttığını gördük. Peki insanlar daha çok hangi ürünleri aldılar? Bu dönem içerisinde daha çok elektronik eşya, market ve gıda alışverişinin internet ortamında yapıldığına şahit olduk. Ayrıca 3 önemli günün daha çok artış gösterdiğini gördük. Özellikle Kurban Bayramı arifesinde çok yoğun bir ödeme gerçekleştirdik” diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
-Doç. Dr. Ali Murat Kırık ile röp
-Vatandaş, kurye ve bayii röpleri
-Muhabir anonsu (Burçak BOZKUŞ)
-Temassız kart kullanımı detaylar
-Genel ve detay

====================

4- DARBUKA ÇALARAK ‘BEYİN PİLİ’ AMELİYATI OLAN ESKİ MİLLİ SÖRFÇÜ PARKİNSON’A MEYDAN OKUYOR

Semra DEMİR-Osman BAKIR/ İSTANBUL (DHA) – Eski milli sörfçü Orhan Akdan, Parkinson’un engel olduğu büyük tutkusuna darbuka çalarak girdiği ‘beyin pili’ ameliyatı sonrası kavuşmayı bekliyor.
Gerekli tedbirleri alarak uzman ekip kontrolünde ameliyat odasına giren DHA ekibi, operasyon sırasında ailesi ile görüntülü görüştüğü anları ve darbuka çalmasını görüntülediği Akdan ile özel röportaj da yaptı.

GENÇ YAŞTA HAYATI KABUSA DÖNDÜ
Bodrum’da yaşayan 45 yaşındaki eski milli sörfçü Akdan, 8 yıl önce Parkinson ile tanıştı. Sol kol ile bacakta titreme ve tutukluk şikayeti üzerine doktora giden Orhan Akdan, Parkinson olduğunu öğrendi. Hareketlerinde yavaşlamaya neden olan hastalık, yürüme ve konuşma güçlüğü ile giderek ilerledi. Genç yaşta Parkinson ile tanışarak hayatı kabusa dönen Akdan’ı en çok üzen ise eski günlerdeki gibi rüzgar sörfü yapamıyor olması. Hastalığa ilişkin birçok araştırma yapan Akdan’ın en büyük hayali ise beyin pili tedavisi ile Parkinson’u yenerek, sörf tutkusuna kaldığı yerden devam edebilmek. Akdan, hastayla konuşarak, karşılıklı sohbet halinde gerçekleştirilen beyin pili ameliyatı sırasında hobilerinden biri olan darbukayı çaldı.

“BEYİN YAP DİYOR, BEDEN YAPAMIYOR”
Sörfe dokuz yaşında başladığını söyleyen eski milli takım sörfçüsü Orhan Akdan, “15 yaşında milli takıma girdim. Su sporlarına olan sevgimden dolayı 23 yıl önce yerleştiğim Bodrum’da yaşıyorum. Benim asıl mesleğim peyzaj mimarlığıdır. Günün belli saatlerinde mutlaka rüzgar sörfü yapardım. Normal düzenimdeyken Parkinson hastalığı başladı. Sörf yapamadım çünkü bacaklarım çok titriyordu. Bu hastalık psikolojimi ve sosyal hayatımı çok etkiledi. Sörf camiasından kopmak zorunda kaldım. İçine kapanık olmaya başladım. Yapabildiğiniz şeyi bir anda yapamaz duruma geliyorsunuz. Beyin yap diyor, beden yapamıyor. Bu çok ağır bir durum” ifadelerini kullandı.

“ESKİ HALİME DÖNECEĞİME İNANIYORUM”
Ameliyatın ortasında darbukayı çalabilecek duruma geldiğini söyleyen Akdan, “Darbukaya olan sevgim çocukluktan geliyor. Babam ud, annem mandolin çalıyordu. Çocukluğum darbuka çalarak geçti. Çok kısa zaman içerisinde eski halime döneceğimi ve hayatıma kaldığım yerden devam edeceğimi ümit ediyorum. Doktorum pil ayarına yeni başladı. Önümüzde 2-3 haftalık bir dönem var. Umuyorum ki her şey daha güzel olacak” dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, başarılı geçen operasyonun ardından sürece ve uyguladığı tekniklere ilişkin bilgiler verdi. Bodrumdan İstanbul’a gelen hastanın, 8 yıllık Parkinson hastalığının ileri safhada olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Zırh hastalığın tedavisine yönelik şu bilgileri verdi: “Parkinson hastalığının başlangıç tedavisi ilaç tedavisidir. Hastaların önemli bir kısmı bu medikal tedaviye iyi cevap veriyorlar. Ancak hastalığın ilerlemesi ve ilaca tolerans gelişmesi nedeniyle, eski doz ve sıklıkta ilaçlar yetmeyebiliyor. İşte bu süreçte, ilaç tedavisine yeterli yanıt vermeyen, hastalık bulguları ilaçlarla düzelmeyen veya şiddetli ilaç yan etkileri yaşayan Parkinson hastalarında beyin pili başarılı sonuçlar veriyor.”
Parkinson hastalığının beyinde dopamin adı verilen bir maddenin eksilmesiyle ortaya çıktığını anlatan Ali Zırh, “Bu eksikliğe bağlı olarak hastalarda, hareketlerde yavaşlama, yüz hatlarında donukluk, küçük adımlarla öne eğik yürüme ve titreme gözlemlenir. Bu durum, sinir sisteminin bir çeşit ileri yaş hastalığıdır” dedi.

“AMELİYATLARDA BEYNİN FİZYOLOJİK HARİTASI ÇIKARILIYOR”
Ameliyatın yöntemiyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Zırh, şöyle devam etti: “Beyin pilleri, beynin içerisine yerleştirdiğimiz iki ince elektrot ve köprücük kemiğinin altına yerleştirdiğimiz pil kısmı ve bunları birbirine bağlayan uzatma kablosundan oluşuyor. Ameliyat sırasında “Mikro elektrot kayıt ve simülasyon tekniği? ile beynin fizyolojik haritasını çıkarıyoruz. Hastalıktan sorumlu hücrelerin yerini tek tek buluyoruz. Ameliyatı uzatma kabloları ve sistemi besleyecek harici güç ünitesini yerleştirerek tamamlıyoruz. Aslında ameliyat bitiyor ama esas iş ondan sonra başlıyor. Çünkü hastamız ayakta poliklinik kontrollerine gelecek ve beyin pili programlama işlemi yapacağız. Bu programlama işlemi yaklaşık 2-3 haftalık bir süreçte gerçekleşiyor. Şu anda taktığımız piller dışarıdan şarj edilebilir, dolayısıyla değişmesi gerekmiyor. Eskiden hastalarımız MR çektiremiyorlardı ama yeni teknolojiyle birlikte bu sorun ortadan kalktı.”

HASTALAR ESKİ YAŞANTISINA DÖNÜYOR
Beyin pili ameliyatlarını “Hastalığın saatini geri almak” olarak tanımlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh: ?On yıllık bir Parkinson hastasını beyin pili tedavisi ile hastalığının ilk yıllarına geri döndürebiliyoruz. Hastalığı ortadan kaldırmıyoruz ama hastalığın motor bulgularını önemli ölçüde düzeltiyoruz. Bu tedavi sayesinde bağımsız yaşayamayan, sosyal hayattan kopan kişiler yeniden bağımsız yaşama şansı bulabiliyor, önemli bir kısmı da mesleklerini tekrar icra edebilme şansı yakalıyor” diye konuştu.

Görüntü dökümü:
——————–
-Ameliyathane içinden genel ve detay görüntüler
-Ameliyathane esnasında Zırh ile röp 
-Akdan’ın ameliyat esnasında darbuka çalma görüntüleri 
-Ameliyat sırasında ailesiyle görüntülü konuşma
-Ameliyat sonrası Akdan ile röp

====================
 
5- İSTANBUL’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU; NARKOTİK KÖPEĞİ BAVULDAKİ UYUŞTURUCUYU BÖYLE BULDU

ALİ ÇAĞLAR TINBEK / İSTANBUL (DHA) – İSTANBUL’da Esenler, Bayrampaşa ve Esenyurt’ta düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 26 kilogram eroin ele geçirildi. Ele geçirilen uyuşturucularla bağlantısı olduğu tespit edilen 2’si yabancı uyruklu 3 şüpheli gözaltına alındı. Otomobildeki bavulda uyuşturucunun bulunduğu anlar kameraya yansıdı. 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, uyuşturucu ticareti yapan kişilere yönelik operasyon düzenlendi. Polis ekipleri, 26 ve 28 Ocak’ta Esenler, Bayrampaşa ve Esenyurt’ta yapılan çalışmalar kapsamında uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen ikisi yabancı uyruklu üç şüphelinin bulunduğu adreslere baskın düzenlendi. Polis ekiplerinin adreslere gerçekleştirdiği aramalarda 26 kilogram 900 gram eroin, 22 kilogram 680 gram metamfetamin ve 20 kilograma yakın kimyasal madde ele geçirildi. H.K. , A.D.E.B. ve N.D. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Ele geçirilen uyuşturucu maddeler emniyette sergilendi. Gözaltına alınan şüpheliler sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan uyuşturucu operasyonları kameralara da yansıdı. Narkotik köpeğinin otomobildeki bavulda uyuşturucu maddeyi bulduğu anlar görüntülendi.

Görüntü dökümü
——————
-operasyon anı polis kamerası görüntüleri
-baskın anında ele geçirilen uyuşturucu maddeler
-sergi alanından görüntüler
-genel ve detaylar

=====================

6- SİLİVRİ’DE YOĞUN SİS 

Haber-Kamera: Uğur Samet AVCI / İSTANBUL, (DHA) – SİLİVRİ’de sabah saatlerinden itibaren sis etkili oluyor.
Silivri’de sabah saatlerinde etkili olmaya başlayan sis, öğlen saatlerinde daha da yoğunlaştı. Sis nedeniyle bina ve araçlar neredeyse görünmez hale geldi. Yoğun sis etkisini sürdürüyor.

Görüntü dökümü:
——————
-Sisle kaplanan yollardan görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!