Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ – 4 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- THODEX SORUŞTURMASI’NDA 6 ŞÜPHELİNİN SERBEST BIRAKILMASINA SAVCIDAN İTİRAZ

Halil Sadri YILMAZ / İSTANBUL, (DHA)  -THODEX soruşturması kapsamında dün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 şüphelinin adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasına soruşturma savcısı itiraz etti. Savcı, 6 şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesi yönünde de itiraz yaptı.
Thodex soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı, tutuklama talebiyle dün hakimliğe sevk edilen 6 şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz etti. Savcı, Sulh Ceza Hakimliği’nden 6 şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesi yönünde de itiraz yaptı.

NE OLMUŞTU?
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 6 şüpheli “Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” ve “Suç örgütü kurma” suçlarından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. Hakimlik tutuklanma talebiyle sevk edilen 6 şüpheli hakkında ise suçun kanunda öngörülen ceza miktarının üst sınırları, kanun koruyucu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son kanun değişiklikleri ile tutuklama hususunda belirtilen tutum ve içtihatları nazara alarak şüpheliler hakkında tutuklama talebinin ayrı ayrı reddine karar vermişti. Hakimlik bu şüpheliler hakkında yurt dışına çıkmamak şeklindeki adli kontrol tedbirini uygulamıştı.  

İSTANBUL- THODEX ŞÜPHELİLERİNİN İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI; 15 BİN LİRAM VARDI BEN DE MAĞDURUM

Halil Sadri YILMAZ / İSTANBUL, (DHA) KRİPTO para borsası Thodex’e yönelik yürütülen  soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanma talebiyle sevk edildikleri hakimlik tarafından yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakılan 6 şüpheli, ifadelerinde teknik, finansal ve yazılım konularında yetkileri olmadığını öne sürerek, örgütsel bağlantıları bulunmadığını iddia etti. Şüphelilerden üniversite öğrencisi A.K. ise, “Benim de şirkette 15 bin lira değerinde para hesabım vardı. Ben de mağdurum” dedi.

ŞÜPHELİLERİN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 62 şüpheliden 34’ü savcılık tarafından ifadeleri alınıp, serbest bırakıldı. Savcılık 22 şüpheliyi adli kontrol, 6 şüpheliyi de tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Hakimlik, tutuklama talebiyle sevk edilen 6 şüpheliyi, yurt dışına çıkma yasağı koyarak,serbest bıraktı.

Reklam Alanı

“BAŞKALARINI DOLANDIRMAM MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Tutuklanmaları talep edilen şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı. Şüpheli K.D., ifadesinde Thodex adlı şirketin insan kaynakları bölümünde çalıştığını, 2020 yılının Ağustos ayında işe başladığını, işe alma ve işten kovma yetkisi olmadığını anlatarak,”Sistemin belli bir süre bakıma alınması ya da kullanıcıların işlemlere kapatılması bildiğim kadarıyla tamamen yazılım departmanının sorumluluğundadır. Sisteme yeni katılımcıların eklenmesi için çalışmaları şirketin sosyal medya ve kurumsal iletişim departmanı yapmaktadır. Ben daha önce şirketin işleri ile ilgili şüpheli bir durumla karşılaşmadım. Faruk Fatih Özer’in yurt dışına çıkışına ilişkin de bilgim yoktur. Örgüt yöneticisi değilim, işin detayını ve prosedürünü bilmiyorum. Dolayısıyla bilmediğim bir konu hakkında başkalarını dolandırmam mümkün değildir” dedi.

“ŞÜPHELİ BİR İŞLEME RASTLAMADIM”
Thodex’te müşteri hizmetleri sorumlusu olarak yaklaşık 6 ay çalıştığını, sonrasında istifa ettiğini belirten şüpheli E.Ş., şirkette işlem yapma yetkisi olmadığını kaydederek, “Çalıştığım süre içinde şüpheli bir işleme rastlamadım. Şirkette çağrı merkezi desteği yoktur, müşteriler mail göndererek bilgi almaya çalışıyorlardı. Müşterileri oyalama ya da yanlış bilgi verme gibi bir durum olmadı. Sistemde yönetim, mali, finansal, sistemsel, teknik yetkiler Serap Özer ve Faruk Fatih Özer’in de arasında olduğu 7 kişideydi” dedi.  

Şüpheli Ş.S. de şirkette sosyal medya uzmanı olduğunu, başka bir yetkisi bulunmadığını söyleyerek, “Bizim ekibimize sadece Dogecoin’le ilgili bir bilgi geldi, biz de bunu sosyal medya hesaplarından paylaştık. Kampanyayı tasarlayan Faruk Fatih Özer’di. Benim kampanyayı tasarlama ve bu konuda bütçe belirleme yetkim yoktu, kimseyi dolandırmadım” dedi.
Şüpheli T.T., ifadesinde iş geliştirme uzmanı olduğunu, rakip şirketlerin takibiyle ilgili hazırladığı onusunda raporları Faruk Fatih Özer’e sunduğunu bildirerek, şirketin kripto paralarının satışına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

“BEN DE MAĞDURUM”
Şüpheli A.K. ise, üniversite ikinci sınıf öğrencisi olduğunu, şirkette müşteri danışmanı olarak çalıştığını ifade etti. Şirketin teknik, finansal ya da yazılım kısmında görevi bulunmadığını belirten A.K., “Şirketin coin borsasında daha düşük değerde coin sattığına ilişkin de bilgi sahibi değilim. Şirkette işlem yapma yetkim yoktur. Benim de bu şirkette 15 bin lira değerinde para hesabım vardı. Ben de mağdurum” şeklinde konuştu.

A.K., Özer’in yurt dışına çıktığını haberlerden öğrendiğini kaydederek, “Benim 13-14 aylık çalışma dönemimde sistem geçici olarak 2-3 saatliğine bakıma alınmıştır. Son 1 haftadır da kullanıcılar dogecoin çekemiyorlardı, şikayetler geliyordu. Son bakım bilgisi 17.30’da bize bildirildi, saat 20.00 civarında başlatıldı. Süreç rutin bir bakım süreci olduğundan şüphelenecek bir durum yoktu. Kaldı ki benim de burada kripto para hesabım olduğundan şüphelenecek bir durum yoktu. Hepimiz kurumsal çalışanız, şirkette kimseyle örgütsel bir bağım yoktur” dedi.

Thodex’te müşteri hizmetlerinde çalıştığını kaydeden şüpheli F.E.,”Müşterilere 4 milyon dogecoin dağıtılacağını biz de web sitesinden öğrendik. Bu şekilde bir kampanya yapılmasının sebebinin de müşterilerin üçüncü seviye kimlik doğrulamaya teşvik edilmesi ve yeni müşteriler kazanılma çalışması olduğunu tahmin ediyorum. Şirkette şüpheli bir işlemle karşılaşmadım, kimseyle örgütsel bir bağım yoktur” ifadelerini kullandı.

CEO’NUN KARDEŞLERİNİN SORGUSU SÜRÜYOR
Öte yandan firari CEO Faruk Fatih Özer’in kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’in de aralarında bulunduğu gözaltındaki 10 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Şüphelilerin önümüzdeki günlerde adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Görüntü dökümü:
————
-ARŞİV

==============

2- (Ek bilgilerle) HAYYAM GARİPOĞLU’NUN OĞLUNA AİT ŞİRKETTE 29 MİLYON DOLARLIK DOLANDIRICILIK İDDİASINA 6 TUTUKLAMA

İSTANBUL, (DHA) – MASLAK’ta  iş adamı Hayyam Garipoğlu’nun oğlu Kasım Garipoğlu’na ait finans şirketinde çalışan 6 yönetici 29 milyon dolarlık dolandırıcılık iddiasıyla tutuklandı.
İş adamı Hayyam Garipoğlu’nun oğlu Kasım Garipoğlu’na ait GKFX Financial Services Limited Şirketi’nin Maslak’ta bulunan ofisinde üst düzey yönetici olarak görev yapan şüphelilerin, şirket müşterilerinin paralarını zimmetine geçirdikleri iddia edildi. İhbar üzerine harekete geçen ve araştırma yapan polis ekipleri, M.K.Y., B.K., C.Ö., V.S., S.E., ve R.E. gözaltına aldı.
Şüphelilerin, şirket müşterilerinin nakit paraları ve teminat hesaplarının bir kısmını şirket hesaplarına girmediği, aynı şekilde muhasebe işlerini yapmadığı ve kasadan nakit olarak zimmetlerine geçirdikleri tespit edildi. Şüpheliler V.S. ve C.Ö.’nün müşteki şirketlere bilişim ve teknik destek verirken diğer şüphelilerle birlikte hareket ettikleri belirlendi.  V.S., ve C.Ö.’nün, şirketlerin bilişim sistemlerine ve muhasebe sistemlerine müdahale ederek zimmetlerine yüklü miktarda para geçirdikleri tespit edildi. İkili şüphelinin muhasebe ve bilişim sistemlerine yaptıkları müdahale ve bulundukları pozisyon ile kendilerine olan güven nedeniyle uzun süre bu durumun anlaşılamadığı öğrenildi. Zararın 29 milyon dolar civarında olduğu kaydedilirken gözaltına alınan şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü
——————–
-Operasyondan görüntüler

================

3- KAPANMA KARARININ ARDINDAN UÇAK BİLET FİYATLARI ARTTI

İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA) KORONAVİRÜS önlemleri kapsamında 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak tam kapanma dönemini, tatil beldelerinde geçirmek isteyenler, havayolu şirketlerinin bilet satış sistemlerinin kilitlenmesine neden oldu. Yoğun talep, bilet fiyatlarını da artırdı.

17 günlük tam kapanma sürecinde, iç hat yolcuları, 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren alacakları izin belgeleriyle seyahat edebilecek. Tam kapanma kararının açıklanmasıyla bu dönemi memleketlerinde ya da tatil beldelerinde geçirmek isteyenler, havayolu şirketlerinin bilet satış sistemlerinin kilitlenmesine neden oldu.  Talebin artmasıyla uçak bilet fiyatlarında da artış yaşandı.
Yoğun ilginin olduğu Gaziantep’e ekonomi sınıfı bilet, 494 ile 662 lira arasında, Trabzon’a 494 ile 813 lira arasında satışa sunuldu. İç hatlarda business biletler ise 745 ile 1760 lira arasında satılıyor.

DIŞ HATLARDA KOŞULLARDA UÇUŞLAR DEVAM EDECEK
Öte yandan tam kapanmada zorunlu hale getirilen seyahat izin belgeleri, İçişleri Bakanlığı’na ait e-başvuru sistemi üzerinden ya da telefonla 199 aranılarak alınabilecek. Dış hatlarda seyahat edecek olan yolcular için kısıtlama bulunmuyor. Yolcular,  gidecek oldukları ülkenin seyahat şartlarını yerine getirdikleri taktirde sorunsuz bir şekilde uçuşlarını gerçekleştirebilecek.

====================

4- BAĞCILAR’DA KREŞ ÖĞRETMENİ, KOMŞUSU OLAN YAŞLI KADINI BİLEZİKLERİ İÇİN YAKTI 

Ali Çağlar TINBEK/İstanbul(DHA) Bağcılar’da kreş öğretmeni 34 yaşındaki Gözde A. komşusu olan 71 yaşındaki Gülcemal Ç.’nin kolundaki bilezikleri gasbettikten sonra, eşarpla boğmaya çalışıp, yaktı. Gözde. A. yakalandıktan sonra tutuklanırken, hastanede tedavi altına alınan Gülcemal Ç.’nin sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi.
Olay Bağcılar Güneşli Mahallesi’nde önceki gün meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kreş öğretmeni 34 yaşındaki Gözde A. aynı apartmanda kaldığı komşusu 71 yaşındaki Gülcemal Ç., kolundaki bilezikleri gasbetti. Gözde A. daha sonra yaşlı kadını boğmaya çalıştı. Bununla da yetinmeyen Gözde A., Gülcemal Ç.’yi yaktı. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, Gözde A.’yı gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Gözde A. sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Durumu ağır olan Gülcemal Ç., hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Tedavi gören Gülcemal Ç.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.

Görüntü Dökümü
—————
-G.A.’nin adliyeye sevk görüntüsü

===================

5- BAĞCILAR’DA KOMŞUSUNU YAKAN ŞÜPHELİNİN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI 

Haber: Sevda SARIKAYA-İSTANBUL,(DHA)- Bağcılar’da bileziklerini almak için komşusu olan yaşlı kadını boğmaya ve yakmaya çalıştığı iddia edilen şüpheli Gözde A. Bakırköy Sulh Ceza hakimliğinde verdiği ifadesinde, “Mağdurla daha önce küçük bir husumetimiz olmuştu. Bir takım psikolojik problemlerim nedeniyle psikoloğa gittiğim doğrudur. Suçlamaları kabul etmiyorum, mağdurun neden benim adımı verdiğini anlamış değilim” dedi. 
Bağcılar Güneşli Mahallesi’nde önceki gün meydana geldi. Edinilen bilgiye göre önceki gün kreş öğretmeni 34 yaşındaki Gözde A. aynı apartmanda kaldığı komşusu 71 yaşındaki Gülcemal Ç., kolundaki bilezikleri gasbetti. Gözde A. daha sonra yaşlı kadını boğmaya çalıştı. Bununla da yetinmeyen Gözde A., Gülcemal Ç.’yi yaktı. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, Gözde A.’yı gözaltına aldı. Emniyette işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen şüpheli Gözde A., üzerine atılı bulunan ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçunun niteliği, şüphelinin inkara dayalı beyanlarına itibar edilmemiş olması ve mağdurun şüphelinin adını vermiş olması sebebiyle tutuklandı. 

DURUMU CİDDİYETİNİ KORUYOR
Durumu ağır olan Gülcemal Ç., hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Tedavi gören Gülcemal Ç.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.

“MAĞDURUN NEDEN BENİM ADIMI VERDİĞİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM”
Şüpheli Gözde A. emniyetteki işlemlerinin ardında Bakırköy Adliyesi’ne sevk edildi. Bakırköy Sulh Ceza hakimliğinde ifade veren Gözde A. üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Yapmadığım bir şey ile ilgili ne diyebilirim, mağdurla daha önce küçük bir husumetimiz olmuştu. Damadı ile adımı çıkartmışlar. Bundan dolayı benden ve ailemden özür dilediler. Bu olay bu şekilde kapandı. Olay günü evimde annem, babam, kardeşim ve yeğenim ile bulunmaktaydım. Biz 2’inci kattayız, mağdurun bulunduğu daire 4’üncü kattadır. Bir takım psikolojik problemlerim nedeniyle psikoloğa gittiğim doğrudur. Ancak ağır bir rahatsızlığım yoktur. İlaç kullanmaktayım. Mağdurun neden benim adımı verdiğini anlamış değilim” dedi. 

============================

6- (Özel) ŞİŞLİ’DE YOĞUNLUKTAN KAÇMAK İÇİN GERİ GERİ GİTTİLER, TRAFİĞİ ALT ÜST ETTİLER

Haber – Kamera: Hasan YILDIRIM – Özgür EREN / İSTANBUL (DHA) ŞİŞLİ Piyalepaşa Bulvarı’ndan Okmeydanı katılımında trafik olduğunu gören sürücüler, geri giderek trafiği alt üst etti. Bazı sürücüler korna çalarak yaşanan duruma tepki gösterdi.
Şişli Piyalepaşa Bulvarı’ndan 1. ve 2. çevreyolu bağlantısında trafik olduğunu gören sürücüler, geri giderek trafiği alt üst etti. Öğle saatlerinden itibaren İstanbul’da trafik yoğunluğu İBB Trafik haritasında yüzde 65’leri gösterdi. Okmeydanı’ndaki trafik yoğunluğundan kaçmak isteyen sürücüler, geri giderek trafiği alt üst etti. O anlar ise kameralara yansıdı. Görüntülerde, trafiği fark eden sürücülerin geri manevra yaparak arkadan gelen araç sürücülerini tehlikeye attı. Bazı sürücüler de bu duruma korna çalarak tepki gösterdi.

Görüntü Dökümü:
———————-
-Piyalepaşa Bulvarı’ndan Okmeydanı istikametine giden sürücüler
-Trafik nedeniyle sürücülerin geri gelmesi
-Bazı sürücülerin korna çalarak duruma tepki göstermesi
-Birçok aracın geri geri gitmesi
-Genel ve detaylar

=======================
 
7- ARNAVUTKÖY’DE 4 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YANGINA İLİŞKİN DEPO SAHİBİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Ali ÇAĞLAR TINBEK / İSTANBUL, (DHA) – ARNAVUTKÖY’de 3’ü Pakistan uyruklu 4 kişinin hayatını kaybettiği hırdavat deposunda çıkan yangına ilişkin gözaltına alınan depo sahibi Ü.Y. adliyeye sevk edildi. Ü.Y.’nin ifadesinde,  Pakistan uyruklu işçisinin, 3 arkadaşını iş yerine getirdiği, Ramazan ayı dolayısıyla kalacak yerleri olmadığı için sadece depoda kalmasına müsaade istediği, kendisinin de kalmalarına müsaade ettiğini söylediği belirtildi. Arnavutköy Merkez Mahallesi Eski Edirne Asfaltı’ndaki 4 katlı apartmanın bodrum katında bulunan hırdavat deposunda önceki gün henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangında 1 kişi son anda kurtulurken, içeride bulunan 4 kişi feci şekilde yanarak can verdi. Soruşturma başlatan polis ekipleri, depo sahibi Ü.Y.’yi gözaltına aldı. Emniyetteki ifadesinde Ü.Y.’nin, Pakistan uyruklu işçisinin, 3 arkadaşını iş yerine getirdiği, Ramazan ayı dolayısıyla kalacak yerleri olmadığı için sadece depoda kalmasına müsaade istediği, kendisinin de kalmalarına müsaade ettiğini söylediği belirtildi. Yangında ölen 3 kişinin Pakistan Uyruklu olduğu, bir kişinin vücudunun yanması nedeniyle kimliğinin tespit edilemediği belirtildi. Bu kişinin cesedin kimliğinin tespiti için Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği öğrenildi. Öte yandan emniyetteki sorgusu tamamlanan depo sahibi Ü.Y. bugün adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
——————————
-Depo Sahibi Ü.Y.’nin adliyeye sevk görüntüsü
-Genel ve detaylar

=====================

8- ÜNLÜ MÜZİSYEN ASIM EKREN, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 

Esma MURAT -Mertcan ÖZTÜRK / İSTANBUL, (DHA)- Türkiye’nin en ünlü bateristlerinden ve bir dönem 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kızı Zeynep Özal ile evli olan Asım Ekren, son yolculuğuna uğurlandı. 
Kanser tedavisi için bulunduğu İstanbul’da dün hayatını kaybeden Asım Ekren’e bugün cenaze töreni düzenledi. Karacaahmet Mezarlığı’nda pandemi kurallarına uygun gerçekleştirilen törene Ekren’in eşi Semra Ekren ve yakınları katıldı. Ünlü baterist, kılınan cenaze namazınıın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

“ENFEKSİYONU ATLATSAYDI AKUT LÖSEMİ TEDAVİSİNE BAŞLAYACAKTI”
Acılı eş Semra Ekren, “Asım, akut lösemi oldu önce Kıbrıs’ta bir hafta yattı tedavi gördü. Sonra İstanbul’a gönderdiler Çapa’da tedavisi devam etti. Ancak ciğerlerinde enfeksiyon çok yoğundu. Bir süre uyuttular entübe oldu. Ve dün sabahta kalpten kaybettik. 11 yıl önce tekrar lenf kanseri geçirmişti ama atlatmıştı. Ancak şu iki ay içerisinde kan değerleri ciddi bir şekilde bozuldu. Ciğerlerde olan enfeksiyonu atlatsaydı akut lösemi tedavisine başlayacaktı. Şu an şoktayım. Sosyal medyada sevenlerinin paylaştıklarına çok bakamadım ancak hepsine çok teşekkür ederim” dedi. 
‘Milli damat’ olarak anılan Asım Ekren, İstanbul Gelişim Orkestrası’nda Garo Mafyan,  Attila Özdemiroğlu, Uğur Başar, Selçuk Başar ile çalıştı. 1990’lı yıllarda Kültür Bakanlığı’nın ‘Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’nda’pek çok müzisyen ile çalışmalarıma devam etti. 2009 yılında Cengiz Özdemir ve bas gitarist Eylem Pelit ile birlikte modernize edilmiş Türk Halk Müziği ezgilerini enstrümantal olarak yorumladığı ‘Folkestra’ isimli bir grup kurdu. 

Görüntü dökümü 
-Eşi Semra Ekren röportajı 
-Cenaze töreninden görüntüler 
-Genel ve detay görüntüler 

=====================

9- İSTANBUL İL MÜFTÜ YARDIMCISI HÜSEYİN DEMİRHAN: ORGAN BAĞIŞI EN BÜYÜK SADAKALARDANDIR

Yalın ONAT – Kubilay ÖZEV/ İSTANBUL(DHA)- İSTANBUL İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Demirhan ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi önünde ortak açıklama yaptı.Organ nakil ve bağışının dinen caiz olduğu vurgulanan açıklamada,  pandemi döneminde organ nakillerinde yüzde 26, nakil onayında ise yüzde 58 oranında düşüş olduğu belirtildi. Koronavirüs nedeniyle  nakil onayı vermeyen veya organ nakli olmayan vatandaşlara da “Tedirginliği bırakın organ nakli yapın” çağrısı yapıldı. 

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Pandemi öncesindeki rakamların çok altına düşmüş durumda. Beyin ölümü sonrası mevzuata göre ailedeki yakınlardan onay almak söz konusu. Bu onayı verenler yüzde 58 düşmüş durumda. Pandemide nakiller de düşmüş durumda. En fazla canlıdan yapılan nakillerde de yüzde 26 düşme var” dedi.

“22 BİNE YAKIN BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN VAR”
Erk, “Şu anda 22 bine yakın vatandaş böbrek nakli için sıra bekliyorsa, toplam 62 bin diyalize giren vatandaş için ciddi bir rakamdır. 22 bin bekleyen, 3 bin 800 böbrek nakli olan var. Niye böyle oldu, tedirginlik yüzünden. Hizmet verdiğimiz hastanenin bir katı tamamen koronalı hastalarla dolu. Organ nakli öncesi bir süreç var, o süreç, immünolojik testler için doku uyumu için gerekli. Bu da bir zaman alıyor. Zaman alan olay için bir tedirginlik var; Hastaneye gidersem kovid kaparım diye. Sayın Müftü Yardımcım ile ilan ediyoruz ki tedirginlikler bir tarafa bırakılsın artık gelin o ötelemiş olduğunuz organ bağışlarını yapın” diye konuştu. 

“İSLAM DİNİ ORGAN NAKLİNE MANİ DEĞİLDİR”
İstanbul İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Demirhan da “Zaruret durumunda, ihtiyaç durumunda bazı şartlara uyulmak şartıyla, hayatı ve hayati bir uzvi kurtarmak için başka çare olmadığında kan, doku ve organ nakli yolu ile tedavinin caiz olduğu yani helal olduğu hükmüne varılmıştır. İslam dini organ nakline mani değildir” dedi.

“ORGAN BAĞIŞI CANDAN CANA YAPILAN EN BÜYÜK SADAKALARDANDIR”
Demirhan, “İslam dini organ naklini teşvik etmektedir. Organ bağışı candan cana yapılan en büyük sadakalardandır. Sadaka, Allah’ın bize vermiş olduğu bütün nimetlerden verilebilir” ifadelerini kullandı.

“HUTBE VE VAAZLARINDA BİLGİLENDİRME İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK”
Pandemi sonrası için de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Camilerde cuma günlerinde toplanan mümin sayısı artarsa o zaman tabi ki vatandaşları daha çok bilgilendirmek lazım. Hutbe ve vaazlarda bu konuda iş birliği yapacağız İstanbul İl Müftülüğü başta olmak üzere Diyanet ile iş birliği yapacağızö dedi.

Görüntü dökümü:
—————–
-Türk Böbrek Vakfi Başkanı Timur Erk açıklama 
-İstanbul İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Demirhan açıklam

=================

10- PENDİK’TE 17 GÜNLÜK TAM KAPANMA ÖNCESİ YOĞUNLUK

Gamze ŞİMŞEK- Ramazan EĞRİ – Ali Kerem BENGİ / İSTANBUL (DHA) KORONAVİRÜS vakalarında yaşanan artışın ardından tüm yurtta uygulanacak 17 günlük sokağa çıkma yasağı öncesi Pendik’te vatandaşlar cadde ve sokaklarda yoğunluk oluşturdu. Yaşanan yoğunluk havadan da görüntülendi. 
Koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 17 günlük tam kapanmayla ilgili genelge gönderdi. Yurt genelinde uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesi Pendik’te cadde ve sokaklarda yoğunluk yaşandı. Güneşli havayı da fırsat bilen vatandaşlar, dışarıda hem gezdi hem de alışveriş yaptı. Cadde üzerinde bulunan tatlıcı önünde kuyruk oluştu. Kimileri ise aileleriyle birlikte banklarda oturdu. Caddelerde yaşanan yoğunluk havadan da görüntülendi. 
Alışverişe çıkan Nermin Çetin, “Günlük kahvaltılıklarımızı alıyorum. Market işlerimizi mahallemizden alacağım. 17 gün evde kalmak bizim için daha iyi.” dedi.  Oğlu ile alışveriş yapan Nihat Özkoç, “17 günlük kapanmaya giriyoruz malum. Ufak tefek ihtiyaçlarımızı karşılamak için çıktık oğlumla beraber. Oğlumun da kendi ihtiyaçları vardı.” diye konuştu.
Ali Osman Yerlitaş ise, “17 gün kapanacağı için faturalarımı yatırdım, alışverişimi yaptım. Biraz sonra gideceğim. Hem de hava aldım. Çok mutluyum Ramazan ayında. Allah kalanlara sağlık sıhhat versin.” dedi.
 
Görüntü Dökümü:
———————–
-Caddelerde oluşan yoğunluk
-Muhabir anons (Gamze Şimşek)
-Vatandaşlar ile röp
-Alışveriş yapan vatandaşlar
-Yoğunluğun havadan görüntüleri
-Genel ve detay
 
===================

11- İSTANBUL’DA DEAŞ OPERASYONU; 3 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Ali Çağlar TINBEK / İSTANBUL (DHA) İSTANBUL’da terör örgütü DEAŞ’a düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 14 şüpheliden 3’ü tutuklanırken, 11 şüpheli ise sınır dışı edilmek üzere İstanbul İl Göç İdaresi’ne gönderildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile MİT’in ortak çalışması sonrası terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı şüphelilere yönelik İstanbul’da 4 ilçede 8 adrese operasyon düzenlendi. Operasyonda örgütle bağlantı ve eylem hazırlığında oldukları belirtilen yabancı uyruklu 14 şüpheli gözaltına alındı. A.M., G.M. ve N.M.S. isimli üç şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 11 yabancı uyruklu şüpheli ise sınır dışı edilmek üzere, İstanbul İl Göç İdaresi’ne teslim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!