Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 10

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Ordu Valisi’nden, ‘cenazelere gitmeyin, Fatiha’yı uzaktan okuyun’ çağrısı

ORDU Valisi Tuncay Sonel, kentte koronavirüs vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerek, “Lütfen cenazelere gitmesinler. Fatiha’yı uzaktan okusunlar, rabbim kabul eder” dedi.

Kentte geçen aylarda düşmeye başlayan koronavirüs vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Vali Tuncay Sonel de, vatandaşlara çağrıda bulunarak cenaze, nişan, düğün gibi kalabalık ortamlara girmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Koronavirüs salgınının devlet ve vatandaş iş birliği içerisinde aşılabileceğini kaydeden Sonel, “Ülkemizin tamamında olduğu gibi Ordu’muzda da hafif bir vakalarda artış olmaya başladı ama biz sahadayız. Denetimlerimizi yapıyoruz. Ben şunu özellikle ifade ediyorum; lütfen rehavete kapılmayın. Devletimiz ve vatandaşlarımızın iş birliği ile inşallah bu koronavirüs illetini hep birlikte aşacağız. Ancak bunu aşmak için uymamız gereken kurallar var. Lütfen cenazelere gitmesinler. Fatiha’yı uzaktan okusunlar, rabbim kabul eder. Nişandır, düğündür, özellikle akşamları ev gezmeleri olmak üzere toplu halde bulunmasınlar. Maskelerimizi düzgün takalım. Mesafe kurallarına uyalım, temizliğe dikkat edelim. Çünkü sağlık çalışanlarımız, emniyetimiz, jandarmamız, kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz ve devletimizin bütüm birimleriyle bu COVİD-19 illetine karşı Sağlık Bakanlığımızca alınan kararlara uymak için çaba sarf ediyoruz. Lütfen ama lütfen dikkat edelim” ifadelerini kullandı.

‘TEDBİR AMAÇLI KARANTİNAYA ALDIK’
Fatsa ilçesine bağlı Büyükkoç ve Küçükkoç mahallelerinde pozitif ve temaslı kişiler olduğunun tespit edilmesi üzerine iki mahallenin karantinaya alınmasıyla ilgili Vali Sonel, “Fatsa ilçesinde nişandan kaynaklı bir durum oldu. Biz de iki mahallemizi karantinaya aldık. Niye, tedbir amaçlı. Eğer biz vatandaşlarımız hep beraber bu tedbirlere uyarsak mesele yok. Elbette vatandaşlarımız dışarı çıkmak istiyorlar ama önce sağlık. Hem maskemizi düzenli takmada, hem mesafede, hem temizlikte dikkat ettiğimiz takdirde hiçbir sıkıntı kalmaz” diye konuştu.

Vali Sonel, son olarak vatandaşların aşı vurulmasını isteyerek, “Aşılarımızı da vurduralım. Kademe kademe aşılar yapılıyor. İnşallah sıra bize geldiğinde biz de vurduracağız. Sıramızı bekliyoruz. Çünkü kimsenin hakkına girmek istemiyorum” dedi.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü:
-Vali Tuncay Sonel’in cadde gezisinden detay görüntü
-Vali Tuncay Sonel’in koronavirüs açıklamaları

Haber/Kamera: Mustafa KIRLAK-ORDU-DHA

========================

MİNİBÜS SÜRÜCÜSÜNE 6 BİN 700 LİRA CEZA
Panelvan minibüsle caddede drift yaptı (2)

Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kepez ilçesinin Habipler Mahallesinde cadde kenarında panelvan minibüs ile drift yapan sürücüyü tespit etti. Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Trafik Şubesi’ne bağlı ekipler, sokak kısıtlamasını ihlal edip, can ve mal güvenliğini de tehdit eden araç sürücüsüne 6 bin 700 lira para cezası uyguladı. 

Trafiğin durmasına ve sokaktaki çocukların korku dolu anlar yaşamasına neden olan sürücünün drift anları, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla da görüntülenmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Minibüsün caddede drift anları (yerden yakın plan görüntü)
– Minibüsün drift anlarından ve caddeden görüntü

HABER: Ahmet İSTEK-KAMERA: ANTALYA,(DHA)

==========================

Kendini otomobile kilitleyip, tetiğe bastı

Antalya’da bilinmeyen nedenle bunalıma giren E.A. (37), arkadaşına “Kardeşim size emanet” dedikten sonra kendini otomobile kilitleyip, tabancayla karnına ateş etti. Yaralı halde otomobilinin kapısını açan A., hastanede tedaviye alındı. 

Olay, saat 15.30 sıralarında Muratpaşa ilçesi Üçgen Mahallesi Dolaplıdere Caddesi’nde meydana geldi. Bilinmeyen nedenle bunalıma giren E.A. otomobilini arkadaşının yanında durdurup kendini araca kilitledi. Ardından yanındaki tabancayı karnına dayayan E.A., arkadaşına, “Kardeşim Z. size emanet” dedikten sonra tetiği çekti. Karnından yaralanan E.A., ardından otomobilin kapısını açıp, yere düştü. 

İhbar üzerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansa alınan E.A., Antalya Eğitim ve Aştırma Hastanesi’ne götürülerek ameliyata alındı.
E.A.’nın bir süre önce nişanlandığı ortaya çıktı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Aracın görüntüsü
– Polislerin görüntüsü
– Polise bilgi verenlerin görüntüsü
– Olay yeri inceleme ekibinin çalışmasından görüntü
– Tabancanın görüntüsü
– İntihara teşebbüs eden kişinin resmi

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

============================

Alanya’da aranan 3 şüpheli yakalandı

Antalya’nın Alanya ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 3 şüpheli polisin çalışmasıyla yakalandı. 

Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, çeşitli suçlardan aranan şahıslara yönelik çalışmalarını sürdürdü. Bu çalışmalar kapsamında ‘nitelikli yağma’ suçundan 12 yıl hapis cezası olan H.E. (45) isimli şüphelinin Alanya’da olduğu bilgisine ulaşan ekipler bunun üzerine harekete geçerken şüpheliyi saklandığı evinde yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
Öte yandan yine aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında önceki gün ‘silahlı yağma’ suçundan kesinleşmiş 8 yıl 2 ay hapis cezası olan H.T. (20) ve ‘hırsızlık’ suçundan kesinleşmiş 7 yıl 4 ay hapis cezası bulunan A.K. (24) yakalanarak gözaltına alındı. Yakalan şüpheliler işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Adliyeden genel ve detay görüntü 
– Şüpheli adliyeden çıkarken görüntü 

HABER- KAMERA: Burcu MUTLU/ALANYA,(Antalya)(DHA)

==========================

Kar yerine kartonla kayıp eğlendiler

Antalya’nın Serik ilçesinde tarımda çalışan Suriyeli ailelerin çocukları, bir yamaca serdikleri branda üzerinde kartonlarla kayıp eğlendi.

Serik’e bağlı Üründü Mahallesi Kocadayılar mevkiinde tarım işiyle uğraşan Suriyelilerin çocukları bir yamaca branda serip, altlarına aldıkları kartonlarla kayarak eğlendi. Çocukların en büyüğü olan 14 yaşındaki Fayat Kubaysis, kar görmedikleri için bu şekilde kaydırak yaptıklarını söyledi. Kubaysis, “Bütün arkadaşlar birleştik buraya kaydırak yaptık. Kayıyoruz. Biz burada oyun oynayacak topumuz, sahamız yok. Hiçbir şeyimiz yok onun için bizim aklımıza böyle bir fikir geldi. Brandayı getirip kaydırak yaptık” dedi.

Çocuklar hayatlarında hiç kar görmediklerini söylerken, yetkililerden yardım istediklerini aktardı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– RÖP: Fayat Kubaysis 
– Kayan çocuklardan detay görüntüler

HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK,(Antalya)(DHA)

=========================
Fırında çalışanların KOAH’a yakalanma riski daha yüksek 

Afyonkarahisar’da bilim insanları yaptığı araştırmada, fırın ateşine, toza ve una maruz kalan fırın çalışanlarının, sağlıklı bireylere göre KOAH hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi. 

Araştırmayı yapan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, “Fırında çalışanlarla normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk” diye konuştu.  

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, tez olarak fırıncı esnafı üzerinde çalışma yaptı. Prof. Dr. Ersin Günay öncülüğünde; un, kepek ve kazan tozunun yanında sıcaklıkları da değerlendirmeye alan Dr. Öğretim Üyesi Balcı, 100 fırıncı esnafı, 100 de sağlıklı bireyi solunum yolu hastalıkları bakımından değerlendirdi. Yapılan araştırmada fırıncı esnafının sağlıklı bireylere göre solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirleyen Dr. Öğretim Üyesi Balcı, hastaları da tedavi için polikliniğe davet etti. 
‘TEST AKCİĞERLERDE MİKROBİK OLMAYAN İLTİHAPLAŞMAYI GÖSTERDİ’
Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, yaptığı çalışmayı Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı. Büyük bir çalışma yapmadıklarını, 100 kadar fırın işçisi ve 100 de sağlıklı gönüllü arasında çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Rastgele seçtiğimiz, köy fırını, pide fırını, simit fırını olsun kendim de Afyonlu olduğum için tanığım bildiğim kişilerden, çalışanlardan seçtiğim ekip üzerinde solunum fonksiyon testi ve fraksiyone exshale nitrik oksit cihazı ölçümü yaptım. Solunum testi zaten akciğer kapasitesi ve akciğer fonksiyonlarını ölçmeye yarayan test, onun yanında da nitrik oksit testi yaptığımız bir cihaz vardı. Bu cihazla da ölçüm yaptık. Bu ölçümdeki amacımız da akciğerlerde mikrobik olmayan iltihaplanmayı gösteren bir testti. Halkımızın anlayacağı bileceği bir dilde konuşacak olursak ki bu testleri yapmadan önce en az 5 dakika dinlendirilmesini yaklaşık … saat öncesinde de sigara içmemiş olmalarına ve yaklaşık 1 hafta öncesinde de akciğer enfeksiyonu geçirmemiş olduklarını doğruladık. Bu şekilde de hastalara test uyguladık” dedi.
‘ÖLÇÜMLER AÇISINDAN ANLAMLI FARK BULDUK’
Test esnasında hastalara yaklaşık 10-12 saniye kadar cihaza üflemelerini sağladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Balcı, üflerken de cihaz üzerindeki beyaz çizginden çıkan bilyeyi sabit tutmalarını söylediklerini anlattı. Hastaların nitrik oksit seviyelerini bu şekilde ölçtüklerini aktaran Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Nitrik oksit çalışmaları böyle çalışmalarda kullanıyor. Bununla beraber hastaların solunum fonksiyon testi dediğimiz taşınabilir cihazımızı fırınlarda çalışan arkadaşlarımızın yanına götürerek ölçtük. Bu testin sonunda fırınlarda çalışan ve fırın ateşine maruz kalan toza, una, çeşitli maddelere maruz kalan kişilerde, FENO ölçümleri açısından anlamlı fark bulduk. Bu açıdan da akciğerlerde mikrobik olmayan açıyı gösterdik ve aşırı artış gördüğümüz hastalara da daha sonra göğüs hastalıkları polikliniğimizde muayene etmek açısından telefon numaramızı vererek yanımıza çağırdık. Solunum testinde de anlamlı olarak küçük havayolu hastalığı dediğimiz ilerleyen dönemlerde KOAH hastalığının habercisi olabileceğini düşündüğümüz durumların var olduğu hastaları da tekrar yanımıza çağırarak tedaviyi amaçladık. Bu çalışmamız sonucunda fırında çalışan işçilerle normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk” diye konuştu.  
‘İŞİ DEĞİŞTİRME, YÜRÜYÜŞ, SİGARAYI BIRAKMA ÖNERDİK’
Hastalara sigarayı bırakmaları konusunda öngörüde bulunduklarını aktaran Dr. Öğretim Üyesi Balcı, sigarayı bırakmak isteyenlere poliklinikleri vasıtasıyla yardımcı olduklarını söyledi. Kronik solunum yolu hastalıkları olanlara tedavi uyguladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Hatta yaşam değişikliği önerdik. Mümkünse hatta iş yeri değişikliği yapmasını önerdik, iş yeri değişikliği yapamıyorsa da günlük belirli bir egzersiz yapmasını -ki bu egzersizler arasında en güzel olanı da günlük belli bir adım yürüyüştü- bu hastalara onu önerdik, sonrasında da düzenli olarak kontrolü önerdik” dedi.
‘MASKE TAKIYORUZ AMA GENELDE RAHATSIZLIKLAR VERİYOR’
Yapılan araştırmaları çok doğru bulan ekmek fırın sahibi Murat Özkan da şöyle dedi:
“Bir ağabeyimiz var mesela, Hüseyin ağabey, un tozundan dolayı astım hastalığına yakalandı. Un tozunu gördüğünde hapşırmaya başlıyor, tıkanmaya başlıyor yani, hemen kaçıyor. Çünkü bizim iş tozlu yani, kazan dönerken, tozdan dolayı çok sıkıntımız var. Özellikle un tozu çok şey yani, maske takıyoruz ama genelde rahatsızlıklar veriyor yani. Sigara içmiyorum ben zaten hiç kullanmıyorum. Biz günde 10-12 bin adım atıyoruz zaten, fırında çalıştığımız için, bir de sağa sola gidiyoruz, yürüyüş de yapıyoruz. Kendimize dikkat ediyoruz bu şekilde. Öbür türlü zaten sıkıntılı bizim için, un tozu, kazan çevirirken tozlu, orada atarken tozlu, kepek atıyoruz, un atıyoruz, ekmeği atıyoruz, sıcaklık bir taraftan. Genelde nefes darlığı zaten sıkıntılarımız, ondan sonra un tozunu gördüğünde hapşırmaya başlıyoruz. Doktorların çalışmaları yerinde olmuş.” 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Doktor Aydın Balcı’nın konuşması, 
– Doktor Balcı’nın hastasını muayenesi, 
– Fırıncı Murat Özkan konuşma,
– Fırından çıkan ekmekler,
– Fırına girecek ekmeğin hazırlanışı, 
– Fırına ekmek sürülmesi

HABER-KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!