Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 10

Reklam Alanı
service
Reklam Alanı

(ÖZEL)
1) SAMSUN’DA MUTANT VİRÜSLE BULAŞ ORANI İKİYE KATLANDI
 
SAĞLIK Bakanlığı’nın koronavirüs güncel haritasında 5 haftadır nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü Samsun’da, alınan önlemlere rağmen vaka artışı sürüyor. İngiliz mutasyonunun çok hızlı yayıldığını ifade eden Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, “Geçtiğimiz yıla oranla virüsün bulaş ve yayılım hızının iki kat arttığını görüyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nca 27 Mart-2 Nisan 2021 tarihleri arasında illere göre 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayısının güncel haritası paylaşıldı. Nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü il yine Samsun oldu. Kentte 20-26 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 586,84 olan vaka sayısı, 678,72’ye yükseldi. Kentte vaka artışıyla birlikte denetimler de sıklaştırıldı. Kentin birçok noktasında Hayat Eve Sığar (HES) kodu kontrolü yapılıyor. 

‘BULAŞ VE YAYILIM HIZI 2 KAT ARTTI’ 
Mutasyonun artması sebebiyle vakaların artığına değinen İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, “İngiliz mutasyonu olması çok hızlı bir bulaş ve yayılma sağlıyor. Geçtiğimiz yıla oranla virüsün bulaş ve yayılım hızının iki kat arttığını görüyoruz. İngiliz mutasyonu çok daha hızlı yayılıyor. Temaslıların gizlenmesi gibi bir durumda görüyoruz. Bu da diğer sebepler gibi vakaların artmasına neden oluyor. 5 haftalık artışa baktığımızda şu an artış ivmesinin biraz yavaşladı. Geriye düşmeye ya da azalmaya başlamadık ama artış hızımız azaldı. Önümüzdeki günlerde tedbirlere daha fazla riayet ederek bu artışın iyice azalacağını ve maviye döneceğimizi söyleyebilirim. Sahada gördüğümüz bir başka konu ise; aşıyı yapar yapmaz bir rehavet ortamı oluşuyor. Sanki bir kişiye aşı yapıldı, pandemi bitti, bulaş bitti gibi bir rehavet görüyorum. Biz vatandaşların belli bir kısmını aşılamadan, bağışıklık kazandırmadan bu iş bitmiş değil. Son bireyimiz aşılanana kadar önlemlere riayet etmemiz lazım” diye konuştu. 

‘YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANLARI YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE’
Mutasyon virüsün etkisi ve vakaların artmasının hastane yükünü arttırdığını söyleyen Oruç, “Normal servis yataklarında bir sorun yok. Yoğun bakımlarda yüzde 70’i geçen bir doluluk oranımız var. Önümüzdeki günlerde vatandaşlarımızın alacağı tedbirler uyum, bizlerinde yoğun çalışmasıyla birlikte sayıların daha da azalacağını düşünüyorum. Tedbirlere uyum ise buradaki belirleyici unsur olacak. Maksimum tedbirlere uyum ile Ramazan’a daha rahat gireriz. Ramazan’da da toplu yemekler, iftarlar olmamalı. Kendi ailemizle iftarı yaparsak ve teravih namazını evimizde kılarsak Ramazan Bayramı’na daha rahat bir şekilde gireriz” dedi.

‘BİZ KENDİMİZİ DÜŞÜNMEZSEK KİMSE BİZİ DÜŞÜNMEZ’
İnsanların kalabalıklarda yürüdüğü sürece hastalığın bitmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Cihan Çetin ise, “Biz kendi sağlığımızı düşünmüyorsak bizi kimse düşünmez. Herkes kendi görevini yapmadığı için bu işin kolay kolay biteceğini düşünmüyorum. Tedirginlik var, yakın çevremde hastalığa yakalananlar ve vefat edenler oldu. İnsanlar maske taksa da ben tedbirlere uyduklarını düşünmüyorum. Bir tek maskeyle olmuyor. İnsanlar artık rahat, çok rahat. Cumartesi-pazar kısıtlamaları getirildi ama insanların kısıtlamaya uymadığını görüyorum, herkes sokaklarda” diye konuştu. 

‘YOKMUŞ GİBİ DAVRANDIĞIMIZ İÇİN BU HALDEYİZ’
Pandemi sürecinin düzgün yönetildiğini ama insanların rahatlığa alıştığını belirten Derya Özkan, “Artık üzerinden 1 sene geçti, çok bunaldı herkes. Belli tavizler verilince insanlar tarafından, artış oluyor. İnsanlar eskisi kadar dikkat etmiyor. Hasta olanlar temaslı oldukları kişileri söylemiyorlar. Can tatlı, insan tabi ki korkuyor. Elimizden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyoruz ama hastaneler dolu olduğu içinde bir tedirginlik var. Biz Türk insanı olarak ilk başta çok tedirgin oluyor, aşırı derecede dikkat ediyoruz. Ondan sonra salıyoruz, vazgeçip normal hayatımıza devam ediyoruz. Yokmuş gibi davrandığımız için bu haldeyiz” dedi.

Reklam Alanı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Kalabalıklardan detaylar
– Polis denetiminden detaylar
– Muhabir Miraç ŞENTÜRK’ün anonsu
– Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç’un röportajı
– Vatandaş Cihan Çetin’in röportajı
– Vatandaş Derya Özkan’ın röportajı
– Genel ve detay görüntü

Haber-kamera: Miraç ŞENTÜRK, Oğuzhan UYSAL/SAMSUN, (DHA)

============================

(ÖZEL)
2) ŞEHİT ANNESİ, OĞLUNUN ADINI OKULDA GÖRMEK İSTİYOR
 
SİVAS’ta yaşayan Veziha Topal (62), 17 Mayıs 1998’de Hakkari Çukurca Köprülü Karakolu’nda vatani görevini yaparken, Kavga Yeri Tepe bölgesinde teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan oğlu Fuat Topal’ın isminin oturduğu mahalledeki bir okulda yaşatılmasını istiyor. Bir odasını müzeye çevirdiği evinde oğlunun özel eşyalarına gözü gibi bakan Topal, “İstiyorum ki oğlumun adı bir eğitim kurumunda yaşatılsın. Yetkililerden destek bekliyorum” dedi.

Kent merkezi Karşıyaka Mahallesi’nde oturan Turhan ve Veziha Topal çiftinin 7 çocuğundan ikincisi olan Fuat Topal, 20 yaşındayken Jandarma Er olarak vatani görevini yaptığı Hakkari Çukurca’da teröristler ile girilen çatışmada şehit düştü. 23 yıl önce oğlunu şehit veren anne Veziha Topal, evinde oğlunun odasını müzeye çevirerek tüm özel eşyalarını orada sergilemeye başladı. 23 yıldır acısı dinmeyen Veziha Topal, oğlunun isminin yaşadığı mahalledeki bir okula verilmesini arzu ediyor.
Sivas’ta oğlunun ismini taşıyan bir eğitim kurumu olmasını çok istediğini belirten Veziha Topal, “Oğlum şehit olalı 23 sene oldu ama adı hiçbir yere verilmedi. Oğlumun adının Karşıyaka’da bulunan bir okula veya uygun bir yere verilmesini istiyorum. Fuat’ın adının benim çevremde olsun istiyorum. Ben onun adının olduğu yerden geçerken burası Fuat’ın okulu, köprüsü diyeyim. Benim yavrumdan sonra şehit olanların birçoğunun isimleri bir yerlere verildi. Ben de oğlumun adının bir yere verilmesini istiyorum. Yetkililerden destek bekliyorum” dedi.

‘BANA ACI VERİYOR’
Oğlundan bahsederken gözyaşlarına hakim olamayan Topal, “Bana acı veriyor, benim yavrum da Sivas’ın bir yiğidiydi. 20 yaşında ben onu ellerimle toprağa verdim. Adı yaşasın istiyorum, bu da bir şehit annesi olarak benim en doğal hakkım. Her gencin bir hayali vardır. Onun da hayali evlenmekti. Sevdiği kızı almak, mutlu ve huzurlu bir yuvasının olmasıydı. Ama Rabbim böyle yazmış, alın yazısı buymuş. Acısı büyük ama gururu da büyük vatan sağ olsun. Biz evladımızı vatan için büyüttük” diye konuştu.

‘TERHİSİNE 58 GÜN VARDI’
Oğlunun hatıralarını evinin bir odasında yaşatan Veziha Topal, “O yıl 11’inci ayda askere büyük oğlum Hakan gitti. Ardından gelen yılın 2’nci ayda küçük olan oğlum Fuat gitti. Büyük oğlumun teskeresine az kalmıştı. Ben de sabah Fuat’la telefondan görüştüm. Bana, ‘Anne abimin teskeresi yakın. Abimin tek gözü de ben olsaydım da seni bir kez daha görseydim’ dedi. Ben de dedim ki ‘Sen de Sivas plakasını aldın oğlum. 58 günün kaldı’ dedim. O gün yavrum şehit oldu. Sabah konuştuk, akşamına şehit oldu. Ben istiyorum ki insanlar oğlumun adını görünce ‘Karşıyaka’da bir şehit varmış gidelim de onun annesini ziyaret edelim’ desinler istiyorum. Beni ziyarete gelsinler, Fuat’ımı bilsinler istiyorum. Şehitlerimiz sadece 18 Mart, 30 Ağustos gibi günlerde değil her gün anılsın. Annelerinin hatırları hep sorulsun, ziyaret edilsinler istiyorum. Biz insanlardan manevi destek bekliyoruz. Çocuğumun adının bir yere verildiğini duymadan Allah benim canımı almasın” ifadelerine yer verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Şehidin evinden görüntüler
-Şehit annesinin görüntüleri
-Oğlunun eşyalarına sarılıp gözyaşı dökmesi
-Şehidin eşyaları ve fotoğrafları
-Veziha Topal’ın konuşmaları
-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Alperen YILDIZ-Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS, (DHA) 

==================================

3) ÇALDIRAN’DA VAHŞİCE ÖLDÜRÜLEN KÖPEKLER GÖMÜLDÜ, İNCELEME SÜRÜYOR

VAN’ın Çaldıran ilçesinde boş bir ev ve yanında bulunan eklentinin içinde işkence edilerek öldürüldüğü belirlenen ağızları bağlı çok sayıda köpek, belediye ekipleri tarafından gömüldü. Polisin olayla ilgili başlattığı inceleme ise devam ediyor. 

İlçenin Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan ve uzun süredir kullanılmayan 2 katlı metruk bir ev ve yanında bulunan yıkık eklentiden rahatsız edici kokuların yayılması üzerine mahalle sakinleri ev ve çevresini kontrol etti. Dün yapılan incelemede çevreye yayılan kokunun, metruk evde öldürülen 60-70 kadar köpekten kaynaklandığı belirlendi. Karşılaştıkları görüntü karşısında şoke olan çevre sakinleri polise bilgi verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, köpek ölülerinin kaldırılması için belediye yetkililerine haber verirken, olayla ilgili incelemede başlattı. Belediye ekipleri, köpek ölülerini metruk evden alarak boş bir alana gömdü. 

VAHŞETİ ANLATTI
Mahalle sakinlerinden Saddam Taşkıran, metruk yapıda gelen kokular üzerine harekete geçtikleri belirterek, “Koku üzerine metruk yapıya baktık. İçeride ağızları kapalı köpek ölülerinin olduğunu görünce hemen belediye ve polis ekiplerine haber verdik. Şoke olduk. Bölgeye gelen polis ekipleri, inceleme başlattı. Köpek ölüleri de belediye ekipleri tarafından bölgeden alınıp, boş bir alanda gömüldü” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Köpek ölülerinin gömülü olarak bulunduğu metruk evden detaylar
-Muhabir anonsu (Behçet Dalmaz)
-Saddam Taşkıran ile röportaj
-Genel ve detay görüntü

HABER: Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/ VAN ,(DHA)-

============================

4) SAĞANAK SONRASI DERENİN SULARINA KAPILAN DANA KAYBOLDU, O ANLAR KAMERAYA YANSIDI

Bursa’nın İnegöl ilçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen sağanak nedeniyle, bir dana derenin sularına kapıldı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedilirken, ekipler danayı bulmak için çalışma başlatıldı.

Kent genelinde geçtiğimiz günlerde etkili olan kuvvetli yağışlar ve karların erimesi ile birçok bölgede taşkın meydana geldi. Önceki gün İnegöl ilçesindeki Bilal Mahallesi’nde bulunan Kulaca deresinde yaşanan olayda, bir dananın deredeki sulara kapılıp ilerlediği anlar, cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Sağanakta, dere içerisinde sürüklenen dananın akıbeti belirlenemezken, dananın bulunması için İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. İnegöl Ziraat Odası başkanı Sezai Çelik de yaptığı açıklamada dananın akıbetinin henüz belli olmadığını dile getirdi. Bölge halkı da danayı bulabilmek için seferber oldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Dananın sürüklendiği anların görüntüsü

Haber: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA) – Kamera: BURSA,(DHA)

============================

(ÖZEL)
5) EŞEK SÜTÜ VE İNCİ TOZU SABUNLARINA PANDEMİDE TALEP ARTTI
 
GAZİANTEP’te, inci tozu ve eşek sütünden tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle elde edilen sabun üretimi, 150 yıldır sürdürülüyor. Doğal yöntemlerle hazırlanan sabuna, hijyen kurallarına daha çok dikkat edilen koronavirüs döneminde talebin arttığı belirtildi.

Nizip ilçesinde, 150 yıldır üretimi yapılan sabunlar sıcak kaynatma usulü ile yapılıyor. Yaklaşık 20 farklı çeşidi olan sabunlardan kuruyan cilde iyi geldiği öne sürülen eşek sütü ile saçları güçlendirdiği iddia edilen inci tozundan sabunlar ilgi görüyor. Büyük kazanlarda bitkisel yağların ve kostik ismi verilen sodyum hidroksitin karışımıyla elde edilen sıvı, çalışanlar tarafından açık alanda ilk önce soğukta donduruluyor. Donan sıvı kubbe şeklinde dizilip, 6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor. 6 ay sonunda ortaya çıkan sabun Türkiye’nin 81 ilinin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor. 

‘SABUNLARIN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ TÜKETİLMESİNİ DE ARTIRDI’
Sabun çeşitlerinde eşek sütü ve inci tozu gibi çeşitlerin olmasının ilgiyi artırdığını dile getiren sabun üreticisi Halil Ünal, şunları söyledi:
“Son zamanlarda doğal ürünlerin tümüne sayacak olursak yenilen, içilen, sürülen tüm ürünlerde doğallığa dönüş arttı. Sabun tüketimi her geçen gün eskiye nazaran kullanımı artıyor. Pandemi genel temizliği artırdı. İnsanların tamamı kullandıkları malzeme sıvı sabunlar, katı sabunlar, doğal sabunlar bunlardan hangisi olursa olsun insanların temizlik alışkanlığını artırdı. Sabunluk yağlara ilaveten keçi sütü, eşek sütü, inci tozlu sabunların çeşitlendirilmesi tüketilmesini de artırdı. Bazı ürünlerin çoğunda mesela kilosu 1000 TL olan yağın sabunu yaklaşık 15 TL’ye satılıyor. Bu ürünlerde sadece onun ismi onun esansı veya özü kullanılıyor. Üretilen eşek sütlü sabun kadar eşek sütü bulmak mümkün değil hatta dünya da mümkün değil o kadar eşek sütü yok.”

‘SICAK SABUN ÜRETİMİ YAPIYORUZ’
Nizip’te yıllardır sabun üretimi yapan Halil Ünal, ürünün yapım aşamasını şöyle anlattı:
İki çeşit sabun hazırlama çeşidinin olduğunu fakat Nizip’te genelde sıcak sabun yapımının tercih edildiğini ifade eden Ünal, sabun yapımı usul olarak normalde iki çeşittir.  Biri sıcak sabun ikinci ise soğuk ikisi de yağlardan yapılır. Bu sabunlar bitkisel ve hayvansal yağların tümünden yapılabilir. Bizim Nizip’te genelde sıcak sabun usulüyle kaynatılarak kullanılır” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Sabun yapımı için karışım hazırlayan personel
– Yapılan sabunun şekillendirilmesi
– Sabunların kalıplara dökülmesi
– Halil Ünal ile röp
– Yapılan sabunların paketlenmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Mustafa KANLI-Kamera:Ahmet KILIÇ-GAZİANTEP-DHA

==============================

6) DOLANDIRICILIKTAN KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZASI BULUNAN ŞÜPHELİ YAKALANDI

ADIYAMAN’da, hakkında dolandırıcılık sucundan kesinleşmiş 3 yıl hapis cezası bulunan İ.A, polis ekipleri tarafından yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri, geçen yıl Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde dolandırıcılık sucundan kesinleşmiş 3 yıl hapis cezası bulunan İ.A.’yı kent merkezinde kovalamaca sonucu yakaladı. İ.A., sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Polis aracının gelişi
– Şüphelinin sağlık kontrolüne götürülmesi
– Şüphelinin sağlık kontrolünden çıkışı
– Polis merkezi
– Polis aracını gelişi
– Şüphelinin karakola götürülmesi
– Genel ve detay görüntü

Haber: Mahir ALAN-Kamera-ADIYAMAN-DHA

===============================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!