Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ 11

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

VALİ KÖŞGER: İZMİR’DE VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ YOK
 
İZMİR Valisi Yavuz Selim Köşger, Bornova ilçesindeki polis ve jandarma ortak denetim noktasında, şehirler arası seyahat kısıtlamasını ihlal edenlere yönelik denetimlere katıldı. Vali Köşger, İzmir’deki koronavirüs vaka sayılarının stabil olduğunu, 1 haftalık rakamlarda herhangi bir değişim olmadığını belirtti. Köşger, “Vaka sayılarında düşüş yok, aşağı yukarı aynı rakamlar” dedi. 

Bornova’ya bağlı kırsal Karaçam Mahallesi’nde bulunan polis ve jandarma ortak denetim noktasında, şehirler arası seyahat kısıtlamasını ihlal eden kişilere yönelik kontrol yapıldı. Denetime İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İl Jandarma Komutanı Hüseyin Hilmi Atabay da katıldı. Araçları durdurup, sürücülere nereye gittiklerini ve izin belgelerinin olup olmadığını soran Vali Köşger, vatandaşın genel olarak kurallara riayet ettiğini gördüklerini söyledi.

Şehir içi trafiğin seyrelmiş durumda olduğunu kaydeden Vali Köşger, “Şu ana kadar yapılan kontrollerde de burada yapılan denetimlerde de vatandaşlarımızın kural dışı seyahat etmediğini görüyoruz. ‘Dinamik denetim’ dediğimiz yöntemde, ekonomik hayatı tamamen durdurmak gibi bir şey söz konusu değil. Ekonomik faaliyetler devam ediyor, üretim devam ediyor. Bu seyahat eden araçların birçoğu da üretim ile ilgili, dinamik faaliyetlerle ilgili seyahat eden vatandaşlarımız. İnsanlık hali çeşitli durumlarda söz konusu. Bazıları hekim, onlar seyahat ediyorlar. Bazıları çocuklarını hastaneye götürüyor. Dolayısıyla oldukça sıkı denetim uygulanmaya devam ediyor. Örneğin; kısıtlamada polis bölgesinde 800 araca, jandarma bölgesinde de 200’ü aşkın araca cezai işlem uygulandı. Bu konuda da herhangi bir esneme yok. Vatandaşlar eğer kurala uymuyorlarsa gerekli cezalar da tatbik ediliyor. Uygulamalar, kontroller devam edecek. Bu 15 günlük süre gözlemlenerek, eğer bu rakamlar aşağı doğru düşmezse Cumhurbaşkanı’mızın da ifade ettiği gibi daha da sert tedbirler gelme ihtimali var” diye konuştu. 

‘VAKA SAYILARI STABİL’

Vali Köşger, İzmir’deki koronavirüs vaka sayılarının stabil olduğunu ve 1 haftalık rakamlarda herhangi bir değişim olmadığını belirterek, “1 haftadır gözlemliyoruz. Vaka sayılarında bir düşüş yok, aşağı yukarı aynı rakamlar. Bunun sebebini de bilmiyoruz tabi. İçinden geçtiğimiz süreçte hastalıkla ilgili her aşamada yeni bir şeyler öğreniyoruz. Neden bu kadar arttı ve neden burada kaldı, anlamaya çalışıyoruz. Aşılama faaliyetleri en seri şekilde devam ediyor. Ağustos ayı itibarıyla yüzde 50’yi geçeceğimizi umuyoruz. Aşılama yüzde 50’yi geçinceye kadar vatandaşlarımızın kurallara sıkı sıkıya uymasını bekliyoruz” dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Araçların denetlenmesinden görüntü
– Yavuz Selim Köşger’in araç sürücüleriyle konuşmasından görüntü
– Genek ve detay görüntü

Reklam Alanı

(KJ Haber: Davut CAN-Kamera: Mücahit BEKTAŞ/İZMİR, (DHA)

=========

NURDAĞI’NDA, BİR MAHALLE UYGULANAN KARANTİNA SONA ERDİ

GAZİANTEP’in Nurdağı İlçesinde 180 kişinin yaşadığı İncegedik Mahallesi’nde uygulanan karantina sona erdi.

Nurdağı ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki 60 haneli ve 180 nüfuslu İncegedik Mahallesi’nde yaşayan Arif  Özpolat (69), 4 Nisan pazar günü koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Özpolatı’ın toprağa verilmesinin ardından çok sayıda yakını taziyeye geldi. Taziye katılan bir kişide koronavirüs tespit edilince mahalle İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. İngcegedik Mahallesinde 10 günlük sürenin dolmasının ardından yeni vaka görülmemesiyle karantina sonlandırıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
– İncegedik Mahallesi 

– Mahalleden detaylar 

– Genel ve detay görüntüler

(KJ: Haber- Kamera:  Kadir ÇELİK- GAZİANTEP-DHA)

============

İKİ HIRSIZIN, OTOMOBİLDEN TEYP ÇALMASI GÜVENLİK KAMERASINDA

ESKİŞEHİR’de sokağa çıkma kısıtlamasında park halinde bir otomobilin kapısını açarak 5 dakikada içerisinde teyp çalıp kaçan 2 şüphelinin bu anları güvenlik kamerasına yansıdı. Sahibinin başvuru üzerine araçtan parmak izi araştırması yapan polis ekipleri şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Odunpazarı ilçesine bağlı Yıldıztepe Mahallesi’nde oturan Kaan İlçin, önceki sabah işe gitmek evinden çıkıp park halindeki otomobiline gittiğinde, araç teybinin çalındığını fark etti. Otomobili gören apartman güvenlik kamerasını inceleyen İlçin, 2 şüphelinin sokağa çıkma yasağının uygulandığı sabah 04.30 sıralarında 5 dakikada otomobili açıp, araç teybini çaldıktan sonra kaçtığını gördü. İhbar üzerine gelen Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince otomobilde parmak izi araştırması yapılırken, 2 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı. Otomobilin sahibi Kaan İlçin, hırsızların teyp çalarken konsola da zarar verdiklerini belirterek, “Sabaha karşı sokak kısıtlamasında 2 hırsız gelip, aracı açmış ve teybimi çalışmışlar. Dereceli ve pahalı güneş gözlüğümde vardı, onu da almışlar. Polis ekipleri araçta parmak izi çalışması yaptı. Kısa sürede hırsızların yakalanmasını istiyorum. Otomobilimdeki zarar en az 2 bin 500 lira civarındaö dedi.

Güvenlik kamerası görüntülerinde 2 şüphelinin park halindeki otomobili kısa sürede açarak içerisinden çaldıkları teyple uzaklaştıkları görülüyor. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü:

-Güvenlik kamerası görüntüleri

-Çalınan teyp konsolu fotosu

Haber-Kamera: ESKİŞEHİR,(DHA)-

=================

KARS BELEDİYESİ KURSLARI, 228 KİŞİYE EKMEK KAPISI OLDU
 

KARS Belediyesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle faaliyete geçen 8 kursta 228 kursiyer halı dokuma, folklorik bebek yapımı (Kafkas bebek), doğal taş işlemeciliği, bağlama, keman, gitar eğitimi, çocuklar için resim sanatı eğitimi alıyor.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, ‘Sosyal Belediyecilik’ faaliyetleri kapsamında İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen kursları gezdi. Eski Belediye hizmet binasında Covid-19 tedbirleri kapsamında açılan halı dokuma kursunda incelemelerde bulunan Öksüz, “Bugün belediyemiz bünyesinde açılan el sanatları kurslarını gezdik. Kursiyerlerimi burada çok güzel ürünler meydana getiriyorlar. 8 tane kursumuz şu an devam ediyor ve 228 tane kursiyerimiz var. Şu anda halı kursundayız 18 kursiyerimiz özellikle Kafkas halısını canlandırmaya çalışıyor. Amacımız bu kültürel zenginliğimizi unutulmadan gelecek nesillere aktarmak. Burada kadınlarımız el emeği göz nuru eserler meydana getiriyorlar. Kafkas halısı bizim geleneksel kültürel değerlerimizden birisi, unutulmasını istemiyoruz. Onun için kursu belediyemiz bünyesinde açtık. Kursiyerlerimizin inşallah burada kalıcılığı halı dokumayı daha da geliştirecekler. Onlar da kendinden sonraki öğrencilere öğretecekler. Biz bu sanatı, bu güzel zenginliği korumuş olacağız. Gelecek nesillere de aktaracağız. Kurslarımız devam edecek. Şu an da doğal taş işlemeciliği, saz ve keman kurslarımız da devam edecek. İleride tiyatro kurslarımız var. Çocuk oyun tiyatro kurslarımızı da buna ilave edeceğiz. Böylelikle şehrimizde insanlarımızı nitelikli hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ İSTİHDAMI ARTTIRMAK’

Belediye bünyesinde açılan kurslar ile istihdamı arttırmayı amaçladıklarını söyleyen Vali Öksüz, “Burada hocalarımız kursiyerlerimize bir gayret kursu veriyor ve onlarla yakından ilgileniyorlar. Böylelikle kurslarımızın şehrimizde bir hareket doğuracağına, kadınlarımızın özellikle bura da üretici hale gelme yönünden önemli katkılar vereceğine inanıyorum. Onlara kurs süresi içerisinde başarılar diliyorum. İnşallah güzel eserler meydana getirecekler” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Türker Öksüz’ün kursları gezişi
-Türker Öksüz’ün kursiyerlerle sohbeti
-Kursta elde edilen ürünlerin incelenmesi
-Türker Öksüz’ün konuşması

Haber- Kamera: KARS, (DHA)

========

OKUMA-YAZMA HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER
 
MUŞ’ta ev kadınları ile genç kızlar, ‘Temel Düzey Okuma-Yazma Kursu’ ile okuma-yazma hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. ‘Öğrenmenin yaşı yoktur’ mesajını veren kadınlar, azimleriyle kursu başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyor.

Muş Belediyesi ile Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü iş birliğinde Müştak Baba Bilgi Evi bünyesinde açılan Temel Düzey Okuma-Yazma Kursu’nda, eğitimler devam ediyor. Koronavirüs nedeniyle belirli tedbirler altında eğitimlerin verildiği kursta, genç kızlar ile ev kadınları, okuma-yazmayı öğreniyor. Sosyal mesafe, maske ve temizlik gibi kurallara dikkat edilerek, sayılı kursiyerin tutulduğu kursta genç kızlar ile ev kadınları, okuma-yazma hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. ‘Öğrenmenin yaşı yoktur’ mesajını veren kursiyerler, azimleriyle kursu başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyor.

‘CAHİL KALMAKTANSA, OKUMAYI TERCİH EDERİM’

Eşinin desteğiyle okuma-yazma kursuna gelerek hayalini gerçeğe dönüştüren 4 çocuk ve 2 torun sahibi Naciye Ari (55), “Okumanın büyüğü, küçüğü, yaşı olmaz. Kursta benden küçük ve büyük yaşta olanlar var. Kursa geldiğimden ötürü çok memnunum. Buradaki hocamız bizlere çok iyi yardımcı oluyor. Allah ondan razı olsun. Cahil kalmaktansa, okumayı tercih ederim. Çocuklarımız, kızlarımız da okusunlar, cahil kalmasınlar” dedi.

‘OKUMA-YAZMA BİLMEK, HER ŞEY İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR’

Kurs usta öğreticisi Merve Şeyma Toplu ise koronavirüs nedeniyle ara verdikleri kurslarının normalleşme süreci ile birlikte yeniden başladığını belirtti. Genç kızlar ile ev kadınlarının kursa yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Toplu, “Kursumuzda yaşı büyük olan öğrencilerimizde var. Genç kızlarımızdan tutun, 55 yaşına kadar öğrencilerimiz var. Bizler de onların öğrenebilmeleri için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çünkü okumanın yaşı yoktur. Günümüzde okuma-yazma bilmek, her şey için çok önemlidir. İnşallah kursiyerlerimiz en kısa sürede okuma-yazmayı öğrenirler” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Kurstaki kursiyerlerden detaylar
-Kursiyerlerin yazı yazmasından detaylar
-Kurstaki eğitimden detaylar
-Kursiyerlerin dersi dinlemesinden detaylar
-Kursta verilen eğitimden detaylar
-Kursiyer ev kadını Naciye Ari RÖP.
-Usta öğretici Merve Şeyma Toplu RÖP.

Haber-Kamera: Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)

===========

PANDEMİDE SINIFLARI ONLAR DOLDURDU

ZONGULDAK’ın Alaplı ilçesine bağlı Sarıkadı köyünde açılan okuma- yazma kursuna katılan kadınlar, pandemi döneminde boşalan sınıfları doldurdu. Yaşları 20 ile 52 arasında değişen kadınlar, çocuklarının oturduğu sıralarda okuma- yazma öğreniyor.

Zonguldak Valiliği’nin başlattığı proje kapsamında Alaplı Halk Eğitim Merkezi tarafından ilçeye bağlı Sarıkadı köyünde kadınlara yönelik okuma- yazma kursu açıldı. Sarıkadı İlkokulu’nda iki grup halinde açılan kursa ilgi gösteren kadınlar, çocuklarının ve torunlarının oturduğu sıralarda okuma- yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Kurs saatine yakın çantalarıyla okula gelen kadınlar, büyük bir heyecanla öğretmenlerini dinleyerek okuma ve yazma öğrenmeye çalışıyor.

Alaplı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Keskin, Roman vatandaşların çoğunlukta yaşadığı Sarıkadı köyünde kursa devam ettiklerini belirterek, “Bu yıl valimiz ile birlikte bir proje başlattık. Roman vatandaşların topluma entegre edilmesi ile ilgi bir projeydi. Roman vatandaşlarımızın yaşadığı Sarıkadı köyüne gelerek okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı araştırarak tespit ettik. Ardından iki grup halinde köyümüzde okuma yazma kursumuzu açtık. Şu anda 8 öğrencimiz okuma yazma öğreniyor” dedi. 

OĞLU KURSA KAYIT ETTİRMİŞ

Kursa kendisini oğlunun kaydettirdiğini belirten Songül Demirci (37), “Küçük çocuğum halk eğitim merkezine giderek, ‘annemin okuma yazması yok. Okuma yazmasını öğrenmesini istiyorum’ diyerek kayıt yaptırmış. Ben de oğlumun isteğini kırmadım ve kursa katıldım. Küçükken ailemin maddi durumu iyi olmadığı için de okula gönderemediler. Bu kursun köyümüze açıldığından dolayı da çok mutlu oldum. Kursu bitirdikten sonra belgemi alarak çalışmak istiyorum” diye konuştu.

Nadire Kuru (52) da okuma ve yazma bilmediği için çok zorluk çektiğini ifade ederek, “Zamanında ailemiz bizi okula göndermemiş. Hastaneye gittiğimizde imza istiyorlar, atamıyordum. İsmini yaz dediklerinde yazamıyordum. Şimdi hepsini yapabiliyorum. Çok mutluyum okuma ve yazma öğrettikleri için. Herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘EVLERİNE KADAR GİDEREK KURSA KATILMALARINI TEŞVİK ETTİK’

Kurs öğretmeni Hatice Erçal ise kursun çok verimli geçtiğini ifade ederek, “Köyümüzde okuma yazma bilmeyen birçok vatandaşımızın olduğunu tespit ederek evlerine kadar gidip okuma yazma kurslarına katılmaya teşvik ettik. Kursiyerlerimiz okuma yazma öğrenme konusunda çok azimliler ve öğreniyorlar” dedi. 

Görüntü Dökümü 
-Okuldan detay 
-Kurstan detaylar 
-Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Keskin ile röp. 
-Kursa katılan Songül Demirci ile röp. 
-Kursa katılan Nadire Kuru ile röp. 
-Öğretmen Hatice Erçal ile röp. 

Haber-Kamera: Cem SÜRMENELİ/ALAPLI(Zonguldak),(DHA)

========

TEKİRDAĞ’A ÖZGÜ LEZZET ‘VELİMEŞE BOZASI’ COĞRAFİ İŞARET ALDI
 
TEKİRDAĞ’ın Ergene ilçesinde üretilen Velimeşe bozası, coğrafi işaret tescili aldı. Boza üreticisi Burak Tuna, Velimeşe bozasının coğrafi işaret almayı hak ettiğini belirterek, pandemi ve ramazan nedeniyle azalan satışlarının internet üzerinden arttığını söyledi.

Kentin ünlü lezzetlerinden ‘Velimeşe bozası’, Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Belediyesi’nce geçen yıl yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Velimeşe bozası, Tekirdağ’ın, köftesi, eski kaşarı, peynir helvası, salamura asma yaprağı, dokumasından sonra coğrafi işaret alan 6’ncı ürünü oldu. 

Boza üreticisi Burak Tuna, Velimeşe bozasının Balkanlardan gelen, çok eski tarihe dayalı bir içecek olduğunu belirterek, “Gördüğünüz ürünün tarihi yaklaşık 1860’lara dayanıyor, yani Vefa’dan eski tarihli diyebilirim Velimeşe bozasına beklediğimiz oldu. Velimeşeliler olarak, Velimeşe bozacıları olarak sevindiren bir şey oldu. Türkiye’nin her yerinden duyuldu. Sosyal medyada paylaşıldı, internet satışlarımız hızlandı. Yani her konuda fayda sağladı” dedi.

‘KATKI MADDESİ HİÇ YOK’

Velimeşe bozasının katkısız olduğunu ifade eden Tuna, “Velimeşe bozasında ağırlık mısır, darı, çok az miktarda buğday unu var, hiçbir şekilde katkı ürünü kullanılmıyor. Tatlandırıcı olarak glikoz şurubu değil, toz şeker kullanılıyor. Her yerden müşterimiz var. İstanbul’dan, Sakarya’dan, İzmir’den, yolu düşen herkes misafirimiz oluyor” diye konuştu.

‘İNTERNET SATIŞLARI ARTTI’

Özellikle koronavirüs salgınının boza sektörünü de etkilediğini belirten Burak Tuna, “Pandemide biz üretici olduğumuz için biz kapanmadık ama insanlarda bir korku oluştu, çıkamadı, gelemedi, biz onların ayağına hizmet sunmaya çalıştık. Bozada böyle bir şey çok azdır. Bozanın raf ömrü çok kısa olduğu için buradan yolladığımız bozanın iki günde gitmesi lazım ki karşı taraf onu içsin. Biz onu sağlamaya çalıştık. Artık yeni yeni internete de geçildi bozada. Yüzde 50 gibi bir artış oldu internet satışlarıyla. Önceki yıllarda hiç internetten satışımız yoktu bizim. Bütün satışlarımız bizim buradandı. Ürünümüzün raf ömrü kısa olduğu için biz dışarı da veremiyoruz bozayı. Kendi yerimizde satışımız oluyor. Pandemiden dolayı şu anda burada içilmiyor ama normal şartlarda burada içebiliyorlar, alıp gidebiliyorlar. Sırf boza içmek için İstanbul’dan müşterilerimiz geliyor” dedi.

‘ÜÇ YIL MÜCADELE ETTİK’

Velimeşe Mahallesi Muhtarı Mehmet Erkul ise coğrafi işareti almak için 3 yıl mücadele edildiğini belirterek, “Meşhur Velimeşe bozamız nihayet tescillendi. 3 yıl oldu bunun mücadelesini veriyorduk. Kaymakamlığımız, belediyemiz ve bizler bozacılar. Neticesinde hakkaniyetli bir sonuç bu. Kalitemiz, katkısı yok. Bağırsak florasına, diğer anne sütü üretimine çok yararlı. Sağlık anlamında özellikle pandemi zamanında daha da önemi arttı. Satışları bozacılarımızın pandemiden dolayı bireysel olarak azalsa da internet satıcılığı arttı. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BOZA ŞİFADIR’

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Velimeşe bozasına coğrafi işaret almaktan mutlu olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Coğrafi işaret bölgedeki ürünün öne çıkması demek. Bizim de bozamız yıllardan beri öne çıkmıştı, yıllardan beri vardı. Bizler de bozamızın tanıtımı için yıllardır mücadele verdik. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bozamızı göndermiştik, milli içecek olarak gönderdik. Bizler boza kültürümüzü devam ettiriyoruz bugün de coğrafi işaret almaktan dolayı mutluyuz.”

Velimeşe bozasının ham maddelerinin yulaf, pirinç, darı, arpa, buğday ve mısırdan olduğunu belirten Yüksel, “Boza vücuda sıcaklık veren yüksek kalorili bir içecektir. Yüksek kalorisi ile tok tutan boza zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Yüksek protein, yağ ve karbonhidrat içeriğinden dolayı besin değeri yüksektir. Lezzeti kadar içeriği de E, B1, B2, A vitaminleri ve fosfor, demir gibi mineral içerir. Genç girişimciler bu ürünü çoğalttılar. Muzlu, çilekli, kakaolu gibi birçok çeşidi ilk kez Velimeşe’de üretildi. Türkiye’de iki tane boza bunlar biri Velimeşe bozası. Bozanın faydaları çoktur. Boza şifadır” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————
-Bozalının süçülmesi
-Muhabir Mehmet Yirun Anons
-Bozacı Burak Tuna Röp.
-Belediye Başkanı Yüksel ile röp
-Muhtar Mehmet Erkul Röp.
-Bozanın bardağa dökülmesi 
-Velimeşe Mahallesi dronla havadan
-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)- 
Görüntüler Çorlu dosyasında

=====================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!