Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 2 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

1- KIZINI DAMDAN SARKITARAK ATACAĞINI SÖYLEYEN BABA, TUTUKLANDI

ADANA’da kendisine büyü yapıldığını öne sürüp tek katlı evinin damından kızını sarkıtınca gözaltına alınan Mustafa A. (51), tutuklandı.

Olay, 14 Nisan günü saat 12.00 sıralarında merkez Seyhan ilçesine bağlı Tellidere Mahallesi’nde meydana geldi. Tek katlı müstakil evinin damına çıkan Mustafa A., kendisine büyü yapıldığını öne sürüp, kızı Ela’yı aşağı atacağını söyledi. Evdeki çiçek saksıları ve kavanozları sokağa fırlatan Mustafa A.’yı görenler, polise haber verdi. İhbar üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Gelen polis ekiplerinin eylemine son vermesi için ikna etmeye çalıştığı Mustafa A., “Kızımı aşağı atarım. Onun kanı akarsa büyü bozulacakö diyerek kızı Ela’yı damdan sarkıttı. Korkuya kapılan minik kız, “Babacığım, ne olur beni atma. Eve gidelim, anneme gidelim babaö diyerek ağladı.

BİBER GAZIYLA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bir süre sonra olay yerine, Mustafa A.’nın kayınpederi Mehmet Y. geldi. Mehmet Y.’nin teslim olmasını istediği Mustafa A., damdaki hortumla aşağıya su tuttu. Mustafa A. kayınpederinin dama çıkmasına izin verirken, çevrede toplanan mahalleli olan biteni şaşkın gözlerle izledi.

Reklam Alanı

Mehmet Y., bir anlık dalgınlığından faydalandığı damadının elinden torunu Ela’yı kurtarmayı başardı. Hazır bekleyen polis ekipleri de biber gazıyla Mustafa A.’yı etkisiz hale getirip gözaltına aldı. Kızı Ela’yı alıp, damdan koşarak inen Eda A., gözyaşlarına boğuldu.

GAZI AÇIP, ‘CENNETE GİDECEĞİZ’ DEMİŞ

Mustafa A.’nın bir süredir psikolojik sorunları olduğu ve evdeki eşyaları kırdığı öne sürüldü. Mustafa A.’nın olaydan bir gün önce de mutfakta gazı açıp eşi Eda A.’ya ‘Cennete gideceğizö dediği iddia edildi.

TUTUKLANDI

Polis merkezindeki ifadesinde tutarsız cümleler kullanan, eşiyle kavga ettiğini bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu öne süren Mustafa A., işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Mustafa A., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Mustafa A. ile kızı Ela A.’nın damdaki görüntüsü
– Polislerin ikna etmeye çalışması
– Mustafa A.’nın büyü yapıldığını söylemesi
– Mustafa A.’nın kızı Ela’yı damdan sarkıtması
– Çevredekilerin ‘Atma’ diye bağırması
– Ela A.’nın ‘Babacığım beni atma’ demesi
– Ela A. ‘nın korkup ağlaması
– Mustafa A.’nın dua okuması
– Mustafa A.’nın damdan saksı atması
– Polislerin etkisiz hale getirmesi
– Mustafa A.’nın annesinin duvara vurması
– Anne Eda A.’nın kızına sarılması
– Kızını ambulansa götürmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

======================

2- BURSA’DA ULU CAMİ’YE BALYOZLU SALDIRI

Bursa’da tarihi Ulu Cami’ye balyozla saldırıda bulunan Tamer Ö. (41), polis tarafından gözaltına alındı.

Merkez Osmangazi ilçesinde dün saat 23.00 sıralarında Tamer Ö. yanına aldığı balyozla Ulu Cami’nin kuzey kapısına geldi. Tamer Ö., balyozla caminin korkuluklarına ve mermere vurmaya başladı. Durumu fark eden güvenlik görevlileri Tamer Ö.’ye müdahale edip, polise haber verdi. Gelen polis ekipleri, Tamer Ö.’yü gözaltına aldı.
Çiftçilik yaptığı belirlenen ve psikolojik sorunları olduğu öne sürülen Tamer Ö., Çarşı Polis Merkezi’ne götürüldü. Tamer Ö.’nün sorgusu sürüyor.

Görüntü Dökümü:
—————————
-Şüphelinin polis ekipleri tarafından gözaltına alınması
-Balyozdan görüntüler
-Ulucamiden görüntüler
-Zarar gören yerlerden görüntüler
-Detaylar
Haber-Kamera: Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)

===================

3- KAMERADAN BELİRLENEN 3 HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ TUTUKLANDI

GAZİANTEP’te, bir iş yerinden hırsızlık yapan ve kimlikleri güvenlik kameralarından belirlenerek yakalanan 3 şüpheli tutuklandı.

Mücahitler Mahallesinde bulunan bir iş yerine 14 Nisan’da  gece saatlerinde gelen 3 kişi, kepenk kilitlerini kırarak girdi. İçeride bulunan malzemeleri çalan şüpheliler, daha sonra iş yerinin bulunduğu yere gelen araçla kaçtı. İş yeri çalışanlarının durumu fark ederek ihbarda bulunması üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Parmak izi incelemesi yapan ekipler, daha sonra güvenlik kamerası kayıtlarından şüphelilerin eşkali ve hırsızlıktan sonra kaçtıkları aracın plakasını belirledi. Kısa sürede kimlikleri saptanan 3 şüpheli, polis ekiplerinin adreslerine düzenlediği operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan ve emniyetteki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilen 3 şüpheli, tutuklanarak cezaevine konuldu. Şüphelilerin çaldığı malzemeler ise iş yeri sahibine teslim edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
– Şüphelilerin işyerinin kepenk kilidini kırması
– Şüphelilerin işyerine girmesi
– Şüphelilerin araçla kaçışı
– Adliyeye sevk edilen şüpheliler
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Hasan KIRMIZITAŞ – Kamera: GAZİANTEP- DHA)

===================

4- TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK İKİNCİ VİYADÜĞÜNDE SONA DOĞRU

ARTVİN’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı sürdürülen Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yeri ile değişen yol güzergahlarına kurulan devasa viyadüklerde çalışmalar sürüyor. Konya-Antalya arasındaki 166 metre yüksekliğindeki Eğiste Viyadüğü’nün ardından 150 metre ile Türkiye’nin en yüksek ayaklı ikinci viyadüğü olacak Yusufeli Tekkale Viyadük inşaatında sona geliniyor.

Türkiye sınırları içinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Çoruh Nehri üzerinde yapımına devam edilen Yusufeli Barajı ve HES projesinin inşaatı sürüyor. 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Yerin altında 110 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğinde yapılan santral binasında sona gelindi. Türkiye’nin öz kaynakları ile tamamı Türk mühendisler tarafından inşa edilen baraj projesinde çalışmalar devam ediyor. 

DEVASA VİYADÜKLER YÜKSELİYOR
Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçesinin yeni yerleşim yeri ile değişen yol güzergahlarına kurulan devasa viyadüklerde çalışmalar sürüyor. Yusufeli’nin yeni yerleşim yerine 4 büyük viyadükle ulaşılacak. Bu viyadükler 628 metre uzunluğa 150 metre yüksekliğe, 695 metre uzunluğa 142 metre yüksekliğe, 530 metre uzunluğa 135 metre yüksekliğe, 348 metre uzunluğa 81 metre yüksekliğe sahip olacak. 450 kişinin 24 saat süreli çalıştığı viyadük inşaatları ‘dengeli konsol’ yöntemi ile inşa ediliyor. Büyük oranda tamamlanan viyadük inşaatlarında sona gelindi. 

EN YÜKSEK AYAKLI İKİNCİ VİYADÜK OLACAK
Yusufeli’nin yeni yerleşim yerine ulaşılacak viyadükler arasında 628 metre uzunluğa, 150 metre yüksekliğe sahip Tekkale Viyadüğü, Konya-Antalya arasındaki 166 metre yüksekliğindeki Eğiste Viyadüğü’nün ardından Türkiye’nin en yüksek ayaklı ikinci viyadüğü olacak. Eğiste Viyadüğü  tamamlandığında 166 metre yüksekliğe, 1372 metre uzunluğa sahip olacak. 
Yusufeli halkı viyadükler ve yeni yerleşim yerinin tamamlanmasını heyecanla beklediklerini ifade etti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Viyadüklerden drone detayları
Detaylar
Vatandaş röportajları
Haber-Kamera: Nusret DURUR ARTVİN-DHA

===================

5- TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: DİŞİMİZİ SIKALIM, BAYRAMI AĞIZ TADINDA YAPACAĞIZ

TRABZON İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, “Ağız tadında bayramı yaşayabilmek adına vatandaşlarımızdan biraz daha duyarlılık ve dişlerini sıkmalarını bekliyoruz. İnşallah bayramı ağız tadında hep birlikte yapacağızö dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3- 9 Nisan tarihli, illere göre haftalık 100 bin kişide Covid-19 vaka haritasını açıkladı. Doğu Karadeniz’den en fazla vaka artışı Bayburt’ta yaşanırken, Trabzon’da oran 353,49’dan 359,28’e yükseldi. 

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, bölge illeri arasında artış oranı en düşük olan kent olduklarını belirterek bunun yüz güldürücü olduğunu ancak azalma olmadığı için de yine temkinli olmaları gerektiğini söyledi. Usta, “Ülke genelinde bir pik yaşayacağımızı Nisan aylarında zaten biliyorduk, ilgili bilim kurulları bunu söylüyorlardı. Bunun ne kadar olacağıyla alakalı kaygımız vardı. Geldiğimiz tabloya baktığımız zaman, aşırı iş yüküne yol açan ve bizim gerçekten yapamayacağımız kadar iş yüküyle karşı karşıya kalmamızı sağlayan bir durum en azından şu an için yok. Özellikle ilimiz için bunu söyleyebilirimö dedi.

‘SIKINTI YAŞAMIYORUZ’

Kentteki hastanelerin teknik ekipman ve cihaz sayısında yeterli durumda olduğunu belirten Usta, “Yoğun bakımlarımızda belki belirli bir seviyede doluluk yaşıyoruz ama yok anlamında bir duruma henüz gelmedik. Hem covid pozitif hastaların yoğun bakımdaki yönetimini, hem de diğer hasta gruplarının yoğun bakıma yansımalarını yönetmek durumunda kalıyoruz. Zaman zaman yoğun bakımlar arasında transferler ve yer değişimleri yaparak bunun yönetimini şimdilik yapabiliyoruz. Entübasyon anlamında daha da iyiyiz. Cihaz sayımız oldukça yeterli. Yatak sayısında da sıkıntı yaşamıyoruzö diye konuştu.

‘DEMEK Kİ HALKIN BÜYÜK KESİMİ KURALLARA UYUYOR’

Trabzon’da vaka artış oranının diğer şehirlere göre düşük olmasını olumlu bulduğunu ifade eden Usta, “Gerçekten bizim ilimizde artış oranları bu kadar az gidiyorsa diğer bir kısım illere göre bunda bir kesimin halkın büyük bir kesiminin pay sahibi olduğunu da düşünmek gerekiyor. Demek ki halkın büyük bir kesimi kurallara uyuyor, sağlık çalışanları cansiperane, kolluk kuvvetleri de görevini yerine getiriyor ki, diğer illerdeki artış trendinde olmamış oluyorö ifadelerini kullandı. 

İnsanların bir arada oldukları her ortam virüsün yayılması için uygun ortamlar olduğunu kaydeden Usta, “Bu ortamlar ne kadar azaltılırsa ne kadar aza indirgenirse virüsün yayılması da o kadar azalacaktır. Bu bağlamda baktığımızda kısıtlayıcı olan her karar kesinlikle katkısı olacak olan kararlardır. Ramazan bayramı öncesinde vatandaşlarımız biraz daha dişlerini sıkmalı. Ramazan ayı sonrası inşallah bayramı idrak edeceğiz ve hep birlikte bayrama sağlıkla sıhhatle gitme telaşesi dürtüsü içerisindeyiz. Ağız tadında bu bayramı yaşayabilmek adına vatandaşlarımızdan biraz daha duyarlılık ve dişlerini sıkmalarını bekliyoruz. İnşallah bayramı ağız tadında hep birlikte yapacağızö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta röportajı
– Detaylar

Haber-Kamera:Selay SAYKAL/TRABZON(DHA), 

==================

6- URLA’NIN YEREL MARKASI ‘KOCA NİNE’
 
İZMİR’in Urla ilçesinin kırsal Barbaros Mahallesi sakinleri, kurdukları kooperatif bünyesinde ürettiklerini kazanca dönüştürmeye başladı. Yaş almış kadınlar için kullandıkları ‘Koca nine’ lakabını ürünlerinin markası yapan mahalleli, gıdadan el işine kadar pek çok ürün üretiyor.

Urla’nın kırsal Barbaros Mahallesi sakinleri, kurdukları tarımsal ve kalkınma kooperatifi çatısı altında ürettikleri ürünleri ‘Koca Nine’ markası adı altında vatandaşlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Kooperatif bünyesinde Barbaros bebeği, boru (geleneksek kadın başlığı), Çeşme kavun sirkesi, el örgüsü dantel runner (örtü), el örgüsü tutacaklar, nihale, el yapımı bez bebek, fular, kırkyama yastık kılıfı, örgü çanta, örgü file, saksı, karakılçık buğday unu, karakılçık bulguru, karakılçık buğday unundan erişte, soğuk sıkım zeytinyağı, yerli susamdan tahin, yerli susamdan tahin helvası, yerli susuz domates salçası üretilmeye başlandı.

Barbaros Köyü Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tolga Ersan, “Yaklaşık 4 aylık bir kooperatifiz. Çok heyecanlıyız. Gıdadan el işine kadar ürettiğimiz ürünleri vatandaşlarla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Ürünlerimizi, açtığımız internet sitesinden ve köyümüze açacağımız satış ofisimizden satmayı planlıyoruz. Amacımız; köylümüzün kazanmasını sağlamak. Köyümüzden yapılan göçü engellemek ve atıl durumdaki tarım arazilerimizi tekrar ekonomimize kazandırmak” dedi.

Kooperatif ortaklarından Aşkın Yaka ise hedeflerinin şehirde yaşayan kişilere sağlıklı gıdayı ulaştırmak olduğunu ifade ederek, “İyi üreten bir aile olduğumuzu biliyor, bunu da bütün ülkeye anlatmayı hedefliyoruz. İyiyi, kaliteliyi ve özgün tatları üretmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Köylülerden İlkay Özsoy (64) da, “Köyde yetiştirdiğimiz bulgurumuzu, tarhanamızı vatandaşlarla buluşturacağımız için çok mutluyuz. Kooperatifin köyümüze de çok faydası olacak. Ürünlerimiz değerlenecek” ifadelerini kullandı. 

Kendilerine ek gelir sağlanacağını ifade eden Sevgi Ersan (47) ise, “Hem vaktimizi geçiriyoruz hem de ek kazancımızı sağlıyoruz. Çok mutluyuz” dedi.

Sabahat Türköz (53), “Ürünlerimizi yetiştirmek için tarlalarımızı da işleyeceğiz, süreceğiz. Böylelikle, tarlalarımızda işlenmiş olacak. Ürünlerimizi pazarlamak da daha kolay olacak. Aracı olmadan, sattığımız ürünlerin kazancı da bizlere, köyümüze kalacak. Mutluyuz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Kooperatif başkanı Tolga Ersan’la röp.
-Köylülerle röp.
-Köylülerin hazırladığı el işlerinden görüntü
-Köylülerin el işlerini hazırlarken görüntüler
-Ekmek yaparken görüntüler, ekmeği fırından çıkarırken görüntül
-Kooperatif ortağı Aşkın Yaka’yla röp.
-Atıl durumda bulunan ve ürünlerin yetiştirileceği tarladan görüntü
-Genel ve Detay görüntü
Haber: Gökçe ADAR-Kamera: Ahmet Turhan ALTAY/ İZMİR (DHA)

========================

7- HEYELANDA ORTAYA ÇIKAN ‘OYGU MEZAR’DA KURTARMA KAZISI

SAMSUN’da, Amisos Antik Kenti’nde toprak kayması sonucu ortaya çıkan ‘oygu mezarda’ kurtarma kazısı başlatılırken, mezar odasında çömlek parçaları, gözyaşı şişesi ve ölü hediyeleri bulundu. Oygu mezarları ile kaya mezarları arasında statü farkı olduğuna dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okay Pekşen, “Aristokrat sınıfların, kendilerine görkemli kaya mezarları yaptırdığını biliyoruz. Bu mezar ise daha basit bir şekilde yapılmış, bu da bize mezar içinde bulunan kişinin alt veya orta sınıfa mensup olduğunu gösteriyorö dedi.

İlkadım ilçesinde bulunan Amisos Antik Kenti’nde yağışlardan sonra toprak kayması meydana geldi. Heyelan sonucu zeminden 6 metre yükseklikte ‘Oygu Mezar’ ortaya çıktı. Eğimle açılmış ve gizli girişle ulaşılabilen 2 defin özelliğindeki mezar odasında Arkeoloji Müzesi uzmanları inceleme yaptı. Amisos’un Helenistik ve Roma Dönemi ölü gömme geleneklerinden olduğu belirtilen mezar odasında çeşitli çömlek parçaları, gözyaşı şişesi ve ölü hediyeleri bulundu. Mezar içinde ve çevresinde kurtarma kazısı başlatıldı. Titiz bir çalışma yürüten ekipler, mezardan çıkan toprağı elekten geçiriyor. 

‘DÜZ ZEMİNE, OVAL AÇILAN MEZAR’

İlk izlenimlere göre mezarın bir oygu mezar olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okay Pekşen, “Oygu mezarlar, genel itibariyle düz bir zemine, oval şekilde açmak suretiyle oluşturulmuş mezar tipleridir. İçerisinde 2 iskeletin bulunmuş olması, farklı zamanlarda bu mezarın kullanmış olduğunu gösteriyor. İnsanlar, ilk ölüyü buraya gömdükten sonra aslında bu mezarın kimi ait olduğunu biliyorlar, ikinci gömülen kişi de aynı aileden başka biri olabilir. Ya da çok eski bir mezar olabilir ve kime ait olduğu da bilinmeyebilir. Aynı şekilde yeni ölünün saygılı bir şekilde aynı yere defnedildiği mezar tipidirö dedi.

‘KAYA VE OYGU MEZARLARDA STATÜ FARKI VAR’

Bulunan çanak, çömleklerin kırık durumda olduğunu belirten Pekşen, “Bu mezarın içinde iki nedenden dolayı çanak, çömlek bulunmuş olabilir. Bulunanlar ya ölü hediyeleridir ya da mezara defnedilen kişinin başında ölü yemeği sunumu gerçekleştirilmiş ve ardından çanak, çömleklerin mezara bırakılması geleneğidir. Daha bilgiler çok taze ama bulunan eşyalara da baktığımız zaman bu mezar büyük bir ihtimalle Roma dönemine ait, M.S., 2 veya 3’üncü yüzyıllara ait olabileceğini düşünüyorum. Kaya mezarları ile oygu mezarları arasında statü farkı vardır. Aristokrat sınıfların, kendilerine görkemli kaya mezarları yaptırdığını biliyoruz. Bu mezar ise daha basit bir şekilde yapılmış, bu da bize mezar içinde bulunan kişinin alt veya orta sınıfa mensup olduğunu gösteriyorö diye konuştu.

‘KAZI YAPILMALI’

Amisos Tepesi’nde bulunan mezar odasının sürpriz olmadığını ifade eden Pekşen, “Bu bölge Helenistik dönemden beri yoğun bir yerleşim almış, o nedenle zengin bir tarihi dokusu zaten var. Ayrıca Roma’nın da uzun bir süre bu bölgeye hakim olduğunu biliyoruz. O nedenle sürpriz değil, bölgede yapılacak daha detaylı çalışmalarla çok daha önemli ve ses getirecek bilgilere ulaşılabileceğini düşünüyorum. Samsun’la ilgili büyük beklentilerimiz var ama kapsamlı bir yüzey ve kazı çalışması yapılması gerekiyor. Şu an bulunan oygu mezar, aslında tesadüfen bulundu. O nedenle işimizi tesadüflere bırakmamalıyızö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
————–
-Mezarın dış detayları
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anons
-Mezar detayları
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anons
-Ekiplerin alanda yapmış olduğu çalışmalardan detaylar
-Doç. Dr. Okay Pekşen röportaj
-Genel detaylar

Haber-Kamera: Oğuzhan UYSAL, Zeynep Irmak ÖCAL/SAMSUN, (DHA) –  

=========================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!