Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ZONGULDAK’TA, 6 FETÖ ŞÜPHELİSİ ADLİYEDE
 
ZONGULDAK merkezli 8 ilde, FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheliden 6’sı, adliyeye sevk edildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY’nin ‘askeri mahrem yapılanması’ soruşturması kapsamında, 9 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, perşembe günü Diyarbakır, Şırnak, Bolu, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Elazığ ve Zonguldak’ta eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlar kapsamında; 5 askeri personel, 2 emekli askeri personel ve 2 ihraç edilen askeri personel olmak üzere 9 şüpheli gözaltına alındı. Zonguldak’ta işlemleri tamamlanan 6 şüpheli, adliyeye sevk edilirken, diğer 3 şüphelinin ise gözaltına alındıkları illerde adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Şüphelilerin adliyeye sevki
-Adliyeden detay

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)

================================

2) MURADİYE ŞELALESİ, İLKBAHARDA COŞTU
 
VAN’da, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Muradiye Şelalesi’nin havaların ısınması ve karların erimesi ile debisi arttı. İlkbaharın gelmesiyle de coşkun akmaya başlayan şelale, seyrine doyum olmayan manzarası ve eşsiz doğal güzelliği ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Gülşen Günay, her mevsim ayrı güzelliğe bürünen şelaleye hayran kaldığını belirterek, “Kalabalık grupla geldik. Muradiye Şelalesi, her mevsim ayrı güzel oluyor. Kışın geldiğimizde donmuş hali tam kartpostallıktı. Buraya gelenler fotoğraf çekip, aileleriyle piknik yapıyor” dedi.

Reklam Alanı

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan, kente yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Muradiye Şelalesi, ziyaretçilere doyumsuz seyir sunuyor. Her mevsim ayrı güzel olan şelale, özellikle kışın donunca turistlerin ilgi odağı oluyor. Şelale, ilkbahar mevsiminde de gürül gürül akıyor. 
Havaların ısınmasıyla debisi yükselen ve yaklaşık 20 metre yükseklikten akan şelale, en çok da fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekiyor. Şelale, kışın Pamukkale’deki travertenleri andıran buzla kaplı hali, yazın ise coşkulu akışı ile eşsiz manzara sunuyor. Çevre illerden gelenler, şelalenin manzarasıyla fotoğraf çektirirken, çay içip, mısır yemenin keyfini çıkarıyor. 
Erciş ilçesinden şelaleyi görmeye gelen Gülşen Günay, hayran kaldığını belirterek, “Kalabalık grupla geldik şelaleye. Muradiye Şelalesi her mevsim ayrı güzel oluyor. Bizler de bunu bildiğimiz için ilkbaharın başladığı bugünlere denk getirdik bu gezimizi. Bu mevsimde daha coşkun, daha gürül gürül akıyor. Kışın geldiğimizde donmuş hali tam kartpostallıktı ve çok güzeldi. Buraya gelenler fotoğraf çekip, aileleriyle piknik yapıyorlar. Herkese tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Sami Demir ise “Urartuların başkentindeyiz. Emrah ile Selvi’nin diyarındayız. Bu güzellikleri gelip görmek güzel bir şey. Muradiye Şelalesi, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan güzellik. Çünkü tamamıyla doğal olması bizleri buraya çekiyor. Akarsuların, derelerin kaynağı burası. Buradan Van Gölü’ne dökülüyor. Dökülen bu sularda inci kefali yumurta bırakıyor ve gelecekte bunlar bize besin kaynağı oluyor. Muradiye Şelalesi’ne müthiş ziyaretçi akını var” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
—————————-
-Drone ile şelaleden genel görüntü
-Vatandaşların şelalede fotoğraf çekmesi 
-Gürül gürül akan şelaleden detaylar
-Vatandaşlardan detaylar
-Muhabir anonsu
-Drone ile şelaleden genel görüntüler
-Şelaleden detaylar
-Vatandaşlar ile röportaj 
-Şelaleden detaylar 
-Drone ile şelaleden genel görüntüler 

HABER: Behçet DALMAZ- Orhan AŞAN/MURADİYE (Van), (DHA)

==============================

3) CAM ÜZERİNE ŞAHMERAN İŞLEYEN MARDİNLİ SANATKARIN ÜNÜ, AVRUPA’YA YAYILDI
 
MARDİN’de, 35 yıldır cam üzerine, efsaneye göre, Anadolu’da yaşadığı düşünülen şahmeranı işleyen sanatkar Tacettin Toparlı’nın (47) ünü, Avrupa’ya yayıldı. Antik kent Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistlere sattığı tablolarla şanı Avrupa ülkelerine kadar yayılan Toparlı, mesleğinin en verimli çağını yaşadığını söyledi.

Merkez Artuklu ilçesindeki Revaklı Çarşısı’nda, camlara resim işleyen sanatkar Tacettin Toparlı’nın ünü, kente gelen turistler sayesinde Avrupa ülkelerine yayıldı. Dedesinden kalma dükkanda, 35 yıldan bu yana cam yüzey üzerinde, efsaneye göre, Anadolu’da yaşadığı düşünülen şahmeranı işleyen Toparlı’nın eserleri, büyük beğeni alıyor.

Dedesinin çizdiği şahmeranı gördükten sonra bu mesleğe ilgisinin arttığını söyleyen Tacettin Toparlı, “Dedemin yanındaydım. Orada şahmeran ile karşılaştım. O gün bu gündür, şahmeranla ve camla yaşıyoruz. Önceleri camın üzerine, son zamanlarda da bakır tepsi üzerine şahmeran işlemeye başladık. Aynanın üzerine de işliyoruz. 35 yıldır bu sanatı yapıyorum. Camı insana benzetiyorum. Cam, insan gibi hem hassas hem saydam hem de kırılgan. Bir şahmeranı yapmak, uzun zamanımı alıyor. Bakırcılık bizim işimizdi ama şahmeran yapmak bizim düşümüzdü. Gündüz bakır işliyoruz, gece düş boyuyoruz. Şu anda bir çırağım var. 4 yıldır yanımda. Bu dükkana gelip gidiyor. Benden sonra bu işi, o sürdürecek” diye konuştu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Çarşıdan görüntü
-Dükkan içinden görüntü
-Tacettin Ustanın şahmeran işlemesi
-Tacettin Toparlı konuşması
-Tacetin usta eserlerini incelemesi
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Selim KAYA/MARDİN, (DHA),

================================

4) DOĞADAN TOPLADIĞI TAHTA PARÇALARIYLA HEYKELLER YAPIYOR

ANTALYA’da, doğadan topladığı odun ve tahta parçalarıyla heykeller yapan Adnan Ceylan, pandemi nedeniyle atölyesini kapatmasının ardından çalışmalarını evinin bahçesinde sürdürmeye başladı. Atölyeye çevirdiği bahçede kuru ağaç dallarından ve geri dönüşüm malzemelerinden heykeller yapan Ceylan, Japonya’nın bitki şekillendirme sanatı ‘bonzai’yi de uyguluyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘Atıktan Sanata’ başlıklı sergiye 6 heykeliyle katılan, iş insanları Rahmi Koç’un evi için kartal, Ali Koç’un ofisine ise at heykeli yapan Antalyalı sanatçı Adnan Ceylan, pandemiyle iş hayatında değişikliklere gitti. Expo 2016 Fuar Alanı ve Kaleiçi’nde sergilenmek üzere Teke yöresine ait keçi cinsinin konsept heykel çalışmasını yapan Ceylan, son günlerde evinin bahçesindeki atölyede sanatına yön veriyor. Köpeği ‘Tobi’nin kurumuş ağaç dallarından yaptığı heykelini de bahçesine koyan Ceylan, Japon ustadan öğrendiği bonzai sanatıyla da bitkilere şekil veriyor.

‘BEN GERİ DÖNÜŞÜMCÜYÜM’
“Ben bir geri dönüşümcüyüm. Suda sürüklenmiş ağaçlarla heykeller yapıyorum” diyen Ceylan, çalışmalarını şöyle anlattı:
“Pandemiden dolayı atölyemi ve yaptığım sanat eserlerini sergilediğim sergi mağazamı kapattım. Ama her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Bu süreçte heykellerimi ev atölyemde yapmaya devam ediyorum. Heykellerim birçok farklı yerde sergileniyor. Özel yaptıklarım, özel isimlerin evlerinde ve ofislerinde bulunuyor. Geri dönüşüm ülkemiz için önemli bir konu. Ben bu konuya sanatsal açıdan bakıyorum. Etkileşim içinde bulunduğumuz veya duygusal olarak bağlandığınız hayvanın heykelini ister istemez daha da güzel yapıyorsunuz. ‘Tobi’ de benim için önemli bir canlı. Evimin neşesi, onun heykelini yaparken sanırım bu duygusal bağlar etkiledi. Heykel kendisine çok benzedi. O da bahçede heykeliyle sürekli etkileşim halinde.”
Ayrıca ahşaptan masalar, sandalyeler, özel tasarım kitaplık, hayvan figürleri gibi birçok aksesuar da yaptığını aktaran Ceylan, heykellerin fiyatını boylarına ve kullanılan ağaç dallarının enderliklerine göre belirlediğini söyledi. Ceylan, heykellerin bin TL ile 300 bin TL arasında alıcı bulabildiğini belirtti.

JAPON USTADAN ONLİNE EĞİTİM ALDI
Dijital çağın birçok yenilik getirdiğini, birkaç ‘tık’ ile dünyanın farklı noktalarına uzanılabildiğini anlatan Adnan Ceylan, “Pandemi döneminde kendimi eve kapatıp gün saymak yerine, Japon bonzai bitki şekillendirme sanatçısının online eğitim programına katıldım. Şimdi ise bahçemde birçok farklı bitkinin bonzia denemesi bulunuyor. Vakit buldukça bitkilere şekil veriyorum ve büyümelerini izliyorum. Her şey bir denemeyle başlıyor. Bahçenin önünden geçen herkes bitkilere bayılıyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Kaldırımda tahtadan at heykelinin görüntüsü
– Evinin bahçesinde yapılan objelerden görüntü
– Köpeği ve yaptığı köpek heykelinin görüntüsü
– Atölye de yapımı devam eden at başı görüntüsü
– Malzemelerden görüntü
– Balık heykeli üzerinde çalışmasından görüntü
– DHA Muhabiri İbrahim Laleli  ANONS 1
– RÖP : Adnan Ceylan
– Adnan Ceylan Bonzai çalışması yaparken görüntü
– Bonzai lerden görüntü
– DHA Muhabiri İbrahim Laleli ANONS 2
– Detaylar

HABER: İbrahim LALELİ- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

===========================

5) HURDACIYDI, ANTİKACI OLDU
 
NİĞDE’de 12 yıldır hurdacılık yapan Emre Sabanlı (42), biriktirdiği antika malzemelerle iş yeri kurdu. Hobisinin tutkuya dönüşmesi nedeniyle köstekli saat biriktiren Sabanlı’nın koleksiyonunda 50 ve 100 yıllık saatler bulunuyor. 

Kentte 12 yıldır hurdacılık yapan elektrik-elektronikçi Emre Sabanlı (42), aynı zamanda hobi olarak antika değeri taşıyan eşyaları biriktirip dönüştürmeye başladı. Hobisi zamanla tutkuya dönüşen Sabanlı, köstekli saatlere yöneldi. Topladığı eşyaları artık eve sığdıramayan Sabanlı, bir dükkan açarak bu eşyaları hem sergilemeye hem de ticaretini yapmaya karar verdi.
Dükkanında Osmanlı döneminden kalma saatlerin bulunduğunu belirten Sabanlı, “Hurdadan çıkan antika değerindeki malzemeleri alıp, biriktirmeye başladım. Antika malzemeler evimde çok yer tutmaya başlayınca bir dükkan açmaya karar verdim ve açtım. Gördüğüm antikaların hurdalarla satılması içime sinmedi. Evimde biriktirdiğim eşyaları açtığım antika dükkanımın vitrinimde sergiliyorum” dedi.

‘ANTİKA MERAKLILARININ UĞRAK YERİ’
Dükkanının antika meraklılarının uğrak yeri olduğunu dile getiren Sabanlı, şöyle devam etti: “Radyoya, saate, televizyona, silaha, bıçağa, kamaya, tüfeğe, herkesin ayrı bir ilgisi var. Ben de en çok köstekli saati seviyorum ve dükkanımda ağırlıklı olarak bunlar bulunuyor. Saatlerin yaşları 50 ile 100 arasında değişiyor. En çok talep saate var. Bu işin meraklıları geliyorlar ve alıyorlar. Bu saatlere olan sevgim dedemden geliyor. Dedem, eskiden saat tamirciliği yapardı. Ben de yanına gider ve onu saat tamir ederken seyrederdim. O zamanlar saatleri çok severdim. Çocuklukta başlayan sevgim, yaşım ilerledikçe arttı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————-
– Köstekli saat koleksiyonundan görüntü
– Köstekli saatlerden görüntü
– Kol saatlerinden görüntü
– Antikacı ve saat koleksiyon sahibi Emre Sabanlı ile röportaj
– Saatlerden genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)

================================

6) YÜKSEKOVA’DA KARDELEN GÜZELLİĞİ
 
HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesi, baharın gelmesiyle çiçeklerle kaplandı. Açan kardelenler, ovada seyrine doyumsuz manzara sunuyor. 

Hakkari’ye 80 kilometre uzaklıktaki çevresi dağlarla çevrili, düz ovaya kurulu olan Yüksekova ilçesi, ilkbahar aylarıyla çiçeklendi. İlçe merkezi çevresindeki ovanın yeşil örtüsü, baharda boy vermeye başlayan kardelenler ve 4 bin 200 rakımlı Cilo Dağları’ndaki beyaz kar örtüsünün oluşturduğu görsel şölen, fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekiyor. Çiçekler arasındaki çobanın koyun sürüsünü otlatması ise güzel manzara oluşturdu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Ova’dan detaylar
-Çiçeklerden detaylar
-Koyun sürüsünün çiçeklerin arasında otlanmasından detaylar
-Koyun sürüsünü başında bekleyen çoban
-Çoban ile röportaj
-Karla kaplı Cilo dağlarında detaylar
-Kuş sürülerin çiçeklere konmasından detaylar
-Genel detaylar

HABER: Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- 

================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!