Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) PROF. DR. AYDIN: VAKALAR DAHA FAZLA ARTACAK, RAMAZANDA TAM KAPANMA UYGULANMALI
 
TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyonlu virüs etkisiyle Covid-19 vakalarının daha fazla artacağını belirterek, “Ramazan ayında tam kapanma uygulanmalı” dedi.

KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, yaklaşan ramazan ayının vakaların düşürülmesi açısından fırsat olabileceğini belirtti. Ramazan ayında tüm ülkede tam kapanma uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Faruk Aydın, “Türkiye için ramazan ayını şans olarak görüyorum. Ramazan ayındaki bu süreyi çok iyi kullanmamız hem baharımızı hem yazımızı kurtarmamız gerekiyor. Ramazan ayında birçok sektörün faaliyetlerinde yavaşlama oluyor, hatta faaliyetlerini kendiliğinden durdurup restorasyon gibi işlemlerini yaptıkları bir dönem. Bunu fırsat bilip insanların daha fazla kurallara uymasını hatta bazı kapanma uygulamaları da yapılabileceğini düşünüyorum. Bunun yapılmaması durumunda sayılarımız artmaya devam edecek. Gidişat onu gösteriyor. Bu hiç iyi bir durumda olmadığımızın ifadesidir. Bizi daha kötü günler bekliyor. Ölüm sayısı da günlük 211 gibi ciddi bir sayıya ulaştı. Önlem alınmaması durumunda bu sayıların kendiliğinden aşağı inme şansı yok” dedi.

Geçen yıl tüm ülkede uygulanan sokağa çıkma yasaklarının vakaların kontrol edilmesinde önemli etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Geçtiğimiz yıl uygulanan kapanmalarla sayıların ciddi şekilde kontrol edilebildiğini göstermiştik. Şimdi sadece hafta sonu kapanmayla bu sayılarla mücadele etmenin çok zor ve yetersiz olduğunu görüyoruz. Kapanmayla sayılarla ancak mücadele edebilir hale gelebiliriz” diye konuştu.

‘YOĞUN BAKIMA GİRMEK İÇİN SIRA BEKLEYENLER VAR’
Vaka artışıyla birlikte hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Hastanelerde ciddi sağlık yükü artmaya başladı. Yoğun bakımlarımız doldu ve yoğun bakıma girmek için sıra bekleyen hastalarımız var. Bu sayıların biraz daha artması durumunda sağlık hizmeti sunamayan bir duruma düşebiliriz ve daha büyük hizmet sorunları yaşayabiliriz. En azından baş edilebilir bir sağlık hizmetinin oluşturulması gerekiyor. Sayıların mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Aksi halde bizi hiç iyi günler beklemiyor. Şayet bu hızla devam ederse çökme hızı çok uzak değil, aksine yakındır” dedi.

‘VAKALAR 70 BİNE ÇIKABİLİR’
Covid-19 gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kuluçka dönemi nedeniyle katlanarak arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, “Solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlar her kuluçka döneminde 2 katına ulaşabiliyorlar. 1 Mart itibariyle normalleşmeden sonraki izlediğimiz sayıların tamamı epidemiyolojik kriterlere uygun şekilde karşımıza çıktı. 10 bin olan vaka, bir kuluçka döneminde 20 bine, ikinci kuluçka döneminde 40 bine çıktı. Şimdi 3’üncü kuluçka dönemiyle 60 hatta 70 bine çıkmak durumunda. Türkiye’nin sağlık alt yapısı ve hizmetleri düzgün, sağlık çalışanları ciddi emekle bu işi yürütmeye çalışıyor ama sonuçta hastane kapasiteleri belli. Tüm insanların hasta olması durumunda sağlık hizmeti verememe durumuna düşme ihtimalimiz vardır. Mevcut hasta yükünü yüzde 25 ile yüzde 50 civarında artması durumunda sağlık hizmetlerini sunamaz hale geliriz” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Prof. Dr. Faruk Aydın röportajı 
– Kent meydanından görüntüler
– KTÜ Farabi Hastanesi önünden görüntüler
– Detaylar
Haber-Kamera:Selay SAYKAL/TRABZON(DHA)

Reklam Alanı

==============================

2) COŞKUN SABAH, ESKİŞEHİR’DE TAVUK ÇİFTLİĞİ KURDU

ÜNLÜ Sanatçı Coşkun Sabah, arkadaşıyla birlikte Eskişehir’de 15 bin tavuğun yer aldığı çiftlik kurup yumurta üretimine başladı. Çiftlikten kazandıklarıyla kendi mesleğine ve müzik dünyasına yatırım yapacağını ifade eden Sabah, ‘Anılar’ isimli şarkısını söyleyerek, “Eskiden, ‘Hani Coşkun var ya sanatçı, besteci Coşkun’ derlerdi. Şimdi ise ‘Yumurtacı Coşkun’ diyeceklerö dedi.

Sanatçı Coşkun Sabah, arkadaşı Özkan Özadalı ile birlikte, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Emirceoğlu Mahallesi’nde yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla, 1780 metrekarelik tavuk çiftliği kurup, yumurta üretimine başladı. Tesisin açılışına katılan Coşkun Sabah, arkadaşı ve aynı zamanda ortağının tavsiyesiyle bu işe girdiğini belirterek, “Ortağım Özkan bey bana fikir verdi. Bunun güzel bir meslek olduğunu, hakkı ile yapıldığı taktirde sonuç alacağımızı söyledi. İyi ki de yapmışım. Burada 15 bin tavuk var. Bu sektöre girdiğim için çok mutluyum. Devletimizin de hayvancılığa çok büyük bir ilgisi, desteği var. Eskiden, ‘Hani Coşkun var ya sanatçı, besteci Coşkun’ derlerdi. Şimdi ise ‘Yumurtacı Coşkun’ diyecekler” dedi. 

‘SANATÇI DOSTLARIM ÖZENİYOR’
Sanatçı arkadaşlarının, yaptığı bu işe özendiklerini hissetiğini ifade eden Sabah, “Bu iş aslında şaka ile başladı. Özelikle sanatçı dostlarım da imrendi diyebilirim. Çok olumlu buluyorlar. Pandemi ile beraber artık müzisyenlik, sanatçılık, şarkıcılık bitti. Hayatımızın bir başka türlü idame olması lazım. Daha da ileri gitmeyi düşünüyorum. Ortağım Özkan bey ile birlikte ihracat da düşünüyoruz. Müzisyenlik tabii ki bitecek değil. Şarkılarımız ve bestelerimizle halkımıza hizmette bulunduk. Bundan sonraki yıllarda besteciliğe, ilave olarak bir de yumurta sektöründe hizmette bulunmuş olacağız. Müzik sektörünün krizde olduğu bu pandemi döneminde ‘Gerçekten akıllıca bir iş’ diyenler çoğunlukta. Bence de birazcık özeniyorlar, imreniyorlar. Konuşmalarından hissediyorum. Çünkü hakikatten bitti. 10-11 aydır hiç kimse para kazanamıyor. Kazanç bitti bizim meslekte. Çünkü bu pandemi meslek seçiyor. Bu işten muzdarip olan sanatçılık, müzik sektörü. Onun için isabetli bir iş yaptık. Kendi kendimize pozitif enerji yollayalım. Allah yolumuzu açık etsin diyorumö diye konuştu.

‘KAZANDIĞIM PARAYI MÜZİK SEKTÖRÜNE YATIRACAĞIM’
Yumurta sektöründen kazandığı parayı müzik sektörüne yatıracağını söyleyen Sabah, her 6 ayda bir yeni şarkı ile müzik hayatını sürdürmeyi hedeflediğini söyledi. Tavuk çiftliğinden kazandıklarını da müziğe yatırım olarak kullanmak istediğini anlatan Sabah, “Şöyle bir düşüncem var, bu işten kazandığım parayı kendi mesleğime, müzik dünyasına yatıracağım. Bu işi büyüteceğim, daha genciz. Bana ‘Neden Eskişehir?’ diye soruyorlar. Tavukların sevdiği bir iklim var. Şu anda içerideler ama havanın iyi olduğu zamanlarda dışarıda doğadan beslenecekler. Eskişehir’in iklimi karasal iklim. Tavuklar rutubeti sevmiyor. Bir de Eskişehir’in ulaşım olarak merkez konumda olması önemli. Bursa, Ankara, İstanbul’a yakınlık olarak bir avantajı var. Burada arazi biraz daha ucuz. Siz İstanbul çevresinde böyle bir şey yapsanız, aylık kirası 30-40 bin liradan aşağı olmaz. Onun için biraz daha ekonomik oluyor. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman, Eskişehir bizim için olumlu bir lokasyon kararıydıö dedi.

‘HEDEFİMİZ İHRACAT YAPMAK’
Sabah’ın ortağı Özkan Özadalı ise tavuk çiftliğine yaklaşık 1 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını belirterek, “Coşkun bey ile çok daha öncesine dayanan bir dostluğumuz var. Böyle bir fikir oluştu. Bu işimizin ilk adımı. İkinci adım olarak 20 bin tavuk daha ilave edeceğiz. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Buraya yaklaşık 1 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bundan sonraki hedefimiz ise ihracat yapmak. Şu anda günlük 14 bin civarı yumurta almayı planlıyoruzö şeklinde konuştu. 

Görüntü Dökümü:
-Kümesteki tavuklar
-Coşkun Sabah’ın tesisi anlatması
-Coşkun Sabah röp.
-Tavuklar detay.
-Toplanmış yumurtalar.
-Misafirlerin tesisi gezmeleri
-Çiftliğin ortağı Özkan Özadalı röp.
-Eskişehir İl Tarım Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün konuşması
-Tesisin açılış kurdelesinin kesilmesi
-Coşkun Sabah’ın misafirlere şarkı söylemesi
-Genel görüntüler
Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

=======================

3) BOLU DAĞI’NDA SİS ETKİLİ OLDU

BOLU Dağı’nın D-100 Karayolu geçişinde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 10 metreye kadar düşerken, ulaşım yavaşladı.
Bolu Dağı’nda sis etkili oldu. Sis nedeniyle D-100 Karayolunun bazı kesimlerinde görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü. Yol kenarındaki sis ikaz lambaları yakılarak görüş mesafesi artırılmaya çalışıldı. Sis nedeniyle ulaşım yavaşlarken, öğle saatlerine doğru sisin etkisini kaybetmesi bekleniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Sis görüntüleri
-Araç geçişleri
-Detaylar
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

==============================

4) AHLAT’IN ANIT MEZARLARI, DÜNYAYA TANITILACAK

BİTLİS’in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak nitelendirilen Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın mezar taşları, hazırlanan ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ahlat Mezar Taşları Ayağa Kalkıyor’ projesi ile dünyaya tanıtılacak. 163 bin 491 euroluk projenin 14 ay süreceğini ve ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Başkanı Samet Adıyaman, projenin bir ortağının İtalya’nın Lecce kentindeki Belediyeler Birliği Derneği olduğunu, hazırlanacak olan kısa film ve çekimlerin de Avrupa’nın çeşitli ülkelerine tanıtım amaçlı gönderileceğini söyledi.

Kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki 8 bin anıt mezarı ile dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak nitelendirilen Selçuklu Meydan Mezarlığı için Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği, Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Müze Müdürlüğü çalışma başlattı. Çalışmalarla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İtalya’nın Lecce kentindeki Belediyeler Birliği Derneği’nin de destek verdiği 163 bin 491 euroluk ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ahlat Mezar Taşları Ayağa Kalkıyor’ projesi hazırlandı. Ahlat mezar taşlarını dünyaya tanıtmayı hedefleyen proje kapsamında hazırlanan kısa film ve ilçede yapılacak olan çekimler Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gönderilecek. 

TOPRAK ALTINDAKİ 100 MEZAR TAŞI ÇIKARILACAK
Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Başkanı Samet Adıyaman, sundukları projenin 1 Nisan’da başladığını söyledi. Adıyaman, proje kapsamında mezarlıkta toprak altında bulunan 100 mezar taşını çıkaracaklarını belirterek, “Mezar taşını ayağa kaldırarak, liken temizliği, karekod eklenmesi, tabelalandırma işlemleri yapılacak. Bütün bu çalışmalar sonunda kısa bir film çekilerek hem Ahlat’ta hem de İtalya’da fotoğrafları sergilenecek. Proje ile bugüne kadar gelen turist sayısında artış bekliyoruz. Ayrıca çıkarılacak mezar taşları ile yeni bir tarihi bilgi veya motiflerle karşılaşmayı hedefliyoruz. Bölgede 20 bine yakın mezar taşı olduğu bilgisi var. Proje sonunda da bu taşları da gün ışığına çıkarmak için çalışacağız. İlk etapta ortağımız dolayısıyla İtalya’da kısa film, fotoğraf ve seminer çalışması yapılacak. Ardından da çoğaltılacak olan kısa film CD’leri Avrupa’nın birçok ülkesi ile birlikte Türki Cumhuriyetlerinin Kültür Bakanlıklarına göndermeyi hedeflemekteyiz” dedi. 

ULUSLARARASI DÜZEYDE TANITILACAK
Proje ortaklarından Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek ise 210 dönümlük alana yayılan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın bünyesinde 8 bin 103 adet mezar barındırdığını söyledi. Ercek, “Kapladığı alan ve barındırdığı mezar taşları ile dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı unvanına sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında her yıl restorasyon, konservasyon, restitüsyon ve kazı çalışmaları yürütülüyor. Avrupa Birliğine sunulan proje kapsamında 100 adet daha mezar taşının ayağa kaldırılması söz konusudur. Bu proje ile hem ulusal bazda hem de uluslararası düzeyde Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın tanıtılmasını önemsiyoruz. Bu şekilde tanıtımlarımız daha da hız kazanıyor. Bu vesileyle kaymakamlığımıza ve derneğimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

14 AY SÜRECEK
Ahlat Kaymakamlığı Proje Birimi Sorumlusu Necati Aktekin de 14 ay sürecek olan projenin, merkezi finans birimi tarafından yürütülen Avrupa Birliği’nin ortak kültürün geliştirilmesi programı kapsamında hazırlandığını söyledi. Aktekin, yıkık vaziyette toprak altında kalan 100 mezar taşında çalışmalar yapılacağını, bunların restorasyonlarının yapılıp, kitabelerinin okunacağını, ayrıca Türkçe ve İngilizce olarak tabelalandırılıp, kare kodlarının yapılacağını söyledi. Aktekin, “Proje kapsamında 2 ayrı sempozyum da düzenlenecek. Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın yurt içi ve yurt dışında tanıtılması için kısa film ve fotoğraflarının sergilenerek 2 adet sempozyum düzenlenmesi yer alıyor” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————
-Selçuklu Meydan Mezarlığının tabelası
-Mezarlıktan genel görüntü
-Mezar taşlarından detaylar
-Mezar taşlarının üstündeki işlemelerden detaylar
-Muhabir anonsu
-ADER Başkanı Samet Adıyaman’ın Mezarlıktaki incelemelerinden detaylar
-Samet Adıyaman ile röportaj
-Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek ile röportaj
-Proje Koordinatörü Nacati Aktekin ile röportaj
-Genel  ve detaylar
Özcan ÇİRİŞ-Ceren KURTYE/BİTLİS, (DHA)- 

==========================

5) ADANA POLİSİNDEN KAN BAĞIŞI

Adana Emniyet Müdürlüğü personeli, Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Kızılayı’na kan bağışında bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı kuruluş yıl dönümü kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. Şehit polis memurları için fidan dikimi yapan ve engelli çocukları emniyet binasında ağırlayan Adana Emniyet Müdürlüğü personeli, bu kez de Türk Kızılayı’na kan bağışında bulundu. Vatandaşın huzur ve güvenliği için gözünü kırpmadan görev yapan polisler, kan bağışı sırasına girdi. İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Polis Haftası dolayısıyla kan bağışında bulunduklarını belirterek, “Biz, Türk Kızılayı’nın gönüllü bağışçı kurumuyuz. Türk polisi hem operasyonlarda, cephede hem de Türk Kızılayı’nın sedyesinde kanını vermeye hazırdırö diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Kan veren polislerden genel görüntüler
– Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin gelmesi
– Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı’dan görüntü
– Doğan İnci’ye plaket verilmesi
– Doğan İnci ile röportaj
– Ramazan Saygılı ile röportaj
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

======================

6) YARIŞLI GÖLÜ’NÜN ALLI TURNALARI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Yarışlı Gölü’nde konaklayan, flamingolar insansız hava aracıyla görüntülendi.

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Yarışlı Gölü flamingoların doğal yaşam alanları arasında yer alıyor. Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaşadıkları bilinen flamingolar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yarışlı Gölü’nde mola verdi. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Yarışlı Gölü’nde, Anadolu’da halk arasında ‘allı turna’ olarak da bilinen binlerce flamingo ile görsel şölen yaşanıyor. Kuzey Afrika’dan göçen flamingolar, nisan sonuna kadar konakladıkları sulak alanda doğaseverler ve fotoğraf meraklılarının ilgi odağı oluyor.
Yeşilova ilçe merkezine 25, Burdur il merkezine ise 40 kilometre mesafede bulunan ve Türkiye’de göçmen kuşlar için en önemli sulak alanlardan biri olan Yarışlı Gölü sazlıklarında, günbatımıyla birlikte de güzel görüntüler ortaya çıkıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Burdur 6’ncı Bölge Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz tarafından Yarışlı Gölü’ndeki flamingoların görsel şöleni kayıt altına alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görüntüleri sosyal medya hesaplarından Neşet Ertaş’ın ‘Allı turnam’ türküsün eşliğinde paylaşıldı. Görüntülerin sonunda  ise ‘Neşet Ertaş’a saygıyla’ ifadeleri yazıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Yarışlı Gölü’nde flamingolar (Drone görüntüsü)

HABER: Mesut MADAN-KAMERA: BURDUR, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!