Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ANNESİNİ ÖLDÜRÜP VALİZE KOYAN ŞÜPHELİ, CESEDİNİN BAŞINDA UYURKEN YAKALANDI
 
MERSİN’de, annesi M.Y.’yi (65) bıçaklayarak öldürüp, valiz içine koyan ve şizofreni hastası olduğu öne sürülen M.A. (30), cesedin başında uyurken polis tarafından yakalandı. M.A., sevk edildiği adliyede tutuklandı.
Olay, dün ilçeye bağlı Deniz Mahallesi’ndeki bir tatil sitesinde meydana geldi. Sitenin görevlisi merdiven dairesinde çalışırken, M.Y.’ye ait evin kapısının açık olduğunu fark etti. Kapıdan içeriye bakınca koridorda etrafı kanlı valizi fark eden görevli, durumu polise bildirdi. Olay yerine sevk edilen polis ekibi, valizin içinde M.Y.’nin cesediyle karşılaşırken, oğlu M.A.’yı da uyurken buldu. Gözaltına alınan M.A., bir anlık kızgınlıkla annesini bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf etti. Olayda kullandığı bıçak ile gözaltına alınan gözaltına alınan M.A., sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
Şizofreni hastası olduğu öne sürülen M.A.’nın, annesine geçmişte de şiddet uyguladığı iddia edildi.

(GÖRÜNTÜ TAKİP EDİLİYOR)

HABER: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- 

===================================================

2) İSTANBUL-KAYSERİ AŞI GÖNÜLLÜSÜ HATTI
 
İSTANBUL’da yaşayan şirket yöneticisi Uğur Yüksel (45), Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) geliştirilen yerli Covid-19 aşısının Faz-2 çalışması için gönüllü oldu. 250 gönüllü arasında yer alan Yüksel, iki doz aşının uygulanması ve daha sonraki takip programı kapsamında şimdiye kadar kente 9 kez geldi. Yüksel, “Bazı zamanlar uçak seferleri uymadığı için 1 gün önceden gelip, otelde kaldım. Sabah kalıp, ertesi gün işime döndüm. Biraz zor bir süreçti; ancak keyifli ve huzurluydu” dedi. 
İstanbul’da oturan Uğur Yüksel, ERÜ bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından geliştirilen yerli aşının Faz-2 çalışmalarında gönüllü oldu. Evli ve 3 çocuk babası Yüksel, mart ile nisan aylarında yerli aşının ilk ve ikinci doz aşısını yaptırdı. Yüksel, aşı uygulandıktan sonra da her hafta kente gelmeye devam etti. Yüksel, iki doz aşının uygulanması ve sonrasındaki takip programı kapsamında şimdiye kadar 9 kez kente geldi. 9’uncu gelişinde takip programı kapsamında çeşitli testlerden geçen Yüksel, DHA’ya konuştu.
‘KEYİFLİ VE HUZURLUYDU’
Şirket yöneticisi Uğur Yüksel, yerli aşı ile ilgili çalışmanın Kayseri’de yapıldığını basından öğrendiğini söyleyerek, “Hemen ilgili kişilere başvurarak gönüllü olabileceğimi söyledim. Aradan birkaç gün geçtikten sonra beni aradılar. ‘Hala gönüllü olmak ister misiniz?’ dediler. Ben de ‘Evet olurum’ dedim. Bana ‘Çok meşakkatli bir iş, her hafta gelmeniz gerekiyor. İstanbul’da yaşıyorsunuz yapabilir misiniz?’ dediler. Ben de hayırlı bir iş olacağı için ‘Neden olmasın?’ dedim. Vatana, millete bir faydamız dokunacaksa seve seve gelebileceğimi söyledim. Böylelikle bu süreç başlamış oldu. Kayseri’ye yerli aşı nedeniyle 9’uncu gelişim oldu. Her hafta buraya geldim. Bazı zamanlar saatlerimiz uydu, uçaktan inip, direkt buraya gelebildim. Bazı zamanlarda uçak seferleri uymadığı için 1 gün önceden gelip, otelde kaldım. Sabah kalıp, ertesi gün işime döndüm. Biraz zor bir süreçti; ancak keyifli ve huzurluydu. Çünkü herkes için faydalı olacağını düşünerek seve seve geldim” diye konuştu.
‘HERHANGİ BİR SIKINTIM YOK’
Uğur Yüksel, kendisini iyi hissettiğini söyleyerek, “Buraya her hafta kontrol amaçlı geldik. Kan verdik. Hocalarımız sağ olsun, bizi kontrol etti. Gelmenin dışında da her gün arayarak durumumuzu sordular. Şikayetlerimizin olup olmadığını öğrendiler. Bu süreç içinde hiçbir zaman kendimi yalnız bırakılmış hissetmedim. Kendimi çok iyi hissediyorum. Bugün de gerçek aşı olduğumu öğrendiğim için içimde biraz daha rahatlama oldu. Herhangi bir sıkıntım yok. Buraya gelmek güzel bir duygu; çünkü bakıyorsunuz Almanya’nın, Amerika’nın, Çin’in aşısı var. Bizim aşımızın da olması gerekiyordu. Sağ olsunlar, hocalarımız çalışmaları başlatmışlar. Bize de gönüllü olup, bu aşıyı test etmek düştü. İnşallah aşımız en kısa sürede piyasaya çıkar” dedi. 
‘FEDAKAR BİR GÖNÜLLÜMÜZ’
İKUM Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İnal ise Faz-2 kapsamında gönüllülerin takiplerinin devam ettiğini anlatarak, “Uğur bey de bize İstanbul’dan katılan gönüllülerimizden birisi. Her hafta geliyor. Bazen 1 gün önce gelip otelde kaldığı da oluyor. Hakikaten fedakar bir gönüllümüz. Bunun dışında Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllülerimiz var. Şehir dışından gelen gönüllülerimizin ekstra sarf ettiği bir efor var. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten bu süreçte büyük katkıları var. Sonuçta milli bir aşı olduğu için insanlar milli duygularla geliyor. Türkiye’nin birçok yerinden mailler alıyoruz. Güneydoğu gazisi olanları ya da herhangi bir hastalığı olup ‘Sizin için neler yapabilirim’ diye birçok mailler alıyoruz. Tabi bu durum bizi gururlandırıyor. İnsanlarımızın yerli olan bir ürüne ilgi duyduğunu görebiliyoruz. Bu durum bizleri sevindiriyor” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Aşı gönüllüsü Uğur Yüksel’in İKUM’a girişi
-Uğur Yüksel’e test yapılması
-Uğur Yüksel ile röportaj
İKUM Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İnal ile röportaj

Reklam Alanı

Haber: Olcay DÜZGÜN – Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ,(DHA)

===================================================

3) YOĞUN BAKIM UZMANI: DİYARBAKIR’DA GÜNDE 1500 KİŞİNİN AŞI OLMASI UMUT VERİYOR

DİYARBAKIR Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Hakan Akelma, kentte aşıya ilginin arttığın belirterek, “Bu konuda topluma teşekkür ediyorum. Herkes aşılansın. Diyarbakır’da günde 1500’e yakın insan aşılanıyor. Bu da bize umut veriyor. Son önlemlerden sonra hasta sayısında duraksama var. 15 gün sonra hasta sayısının gittikçe azaldığını göreceğiz” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye aşı tablosu verilerine göre, Diyarbakır’da 123 bin kişiye birinci, 72 bin kişiye de ikinci doz olmak üzere toplam 195 bin kişiye aşı uygulaması yapıldı. Belirtilen verilerle Diyarbakır’da aşıya yoğun ilgi olduğunu söyleyen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Hakan Akelma, koronavirüse karşı aşının koruculuğuna dikkat çekti. 
Diyarbakır’da aşıya karşı ön yargının gittikçe azaldığını anlatan Doç. Dr. Akelma, “Aşı önemlidir, kendi gözlerimizle bu istatistikleri görüyoruz. İftardan önce aşı bozuyor, diye bir ön yargı olabilir. Bu ön yargılar dışında bizim toplumu uyarmamızla aşı oranında artma oldu. Büyük oranda yüzde 80-90 aşı randevusu olanlar geliyor. Aşıya ilgi arttı. Bu konuda topluma teşekkür ediyorum. Diyarbakır’da günde 1500’e yakın insan aşılanıyor. Bu da bize umut veriyor. Son önlemlerden sonra hasta sayısında duraksama var. İnanıyorum ki aşıların birinci dozunun etkisinin olacağıdır. 15 gün sonra hasta sayısının gittikçe azaldığını göreceğiz. Çünkü bu bir dozun verdiği yüzde 80 korumadan kaynaklanır” diye konuştu.
‘AŞI OLDUM, DİYE HEMEN REHAVETE DÜŞMESİNLER’
Aşı olanların rehavete kapılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Doç. Dr. Akelma, “Aşı olan kişiler, antikor oluşacağını bildikleri için maske, mesafe ve hijyen kuralını ihmal etmesinler. Aşı oldum, diye hemen rehavete düşmesinler. Çünkü antikor 15-20 gün sonra ortaya çıkıyor ve öyle koruyor. Aşılarımızın ilk dozu da yüzde 80’e kadar koruma sağladığı için insanlarımız bu duyarlılığa sahip olsunlar” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Aşı olmak için bekleyen vatandaşlar
-Barkodların okunması
-Doç. Dr. Hakan Akelma ile röp.
-Aşı kayıtlarının yapılması
-Aşıların hazırlanması
-Aşı odaları
-Aşı olan vatandaşlar
-Hastane tabelası
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

===================================================

4) NİSAN AYINDA 5 METRE KARDA YOL AÇMA MÜCADELESİ

BAYBURT’un Aydıntepe ilçesinde İl Özel İdaresine bağlı ekipler, nisan ayında da karla mücadeleye devam ediyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu bölgede ekipler, zorlu bir çalışma yürütüyor.
Kış mevsiminin ağır geçtiği Bayburt’ta, İl Özel İdaresine bağlı ekipler, yılın 6 ayı kar nedeniyle yolu kapalı kalan yüksek rakımlı yerleşim birimlerine ulaşmak için çalışmalarını bahar aylarında da sürdürüyor. Aydıntepe ilçesine bağlı Kemer Dağı mevkiinde yaklaşık 2 bin 500 rakımlı dağlardaki, köy ve yayla yollarını açmaya çalışan ekipler, metrelerce yüksekliğe ulaşan karla mücadele ediyor. Zorlu doğa koşullarında nisan ayının ilk haftasından beri çalışma yürüten ekipler, kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu bölgelerde ise güçlükle ilerleyebiliyor. İlçe merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Soğanlı Dağları’nın zirvesinde bulunan Günbuldu, Dumlu, Kavlatan köyleri ile Limonsuyu, Kuşmer ve Sultanmurat yayla yollarında çalışma yapan ekipler, günde yaklaşık 2 kilometre ilerleyerek mayıs ayının ilk haftasına kadar yolları ulaşıma açmayı hedefliyor.
‘ZOR ŞARTLARDA MÜCADELE EDİYORUZ’
Aydıntepe İlçe Özel İdare Şantiye Şefi Durmuş Köksal, zorlu bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Bazen zemini bulamıyoruz ve yolu başka yerden açıyoruz, o zaman yolu tekrar aramak zorunda kalıyoruz. Kar kalınlığı bizi çok şaşırtıyor. Aydıntepe’den Limonsuyu’na kadar 35 kilometrelik bir yolumuz var, ondan sonra yayla yollarımız var, onlara da sonra devam ediyoruz.  Zor şartlarda mücadele ediyoruz. Ekiplerimizin tecrübeli oluşu bu konuda bize yardımcı oluyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Drone detayları
-Karla mücadeleden detaylar
-Kar kalınlığından detaylar
-Aydıntepe İlçe Özel İdare Şantiye Şefi Durmuş Köksal’ın röportajı

Haber-Kamera: Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT, (DHA) –

===================================================

5) EDİRNE’DE KIZILAY, RAMAZANDA HER GÜN 2 BİN 500 İHTİYAÇ SAHİBİNE YEMEK DAĞITIYOR

TÜRK Kızılayı Edirne Şubesi, salgının hız kazandığı ramazan ayında evinden çıkamayan, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için hazırladığı yemekleri kapılarına kadar götürüyor. Her gün 3 çeşit yemek çıkaran Kızılay, yaklaşık 50 kişilik gönüllü grubuyla kapı kapı gezerek 2 bin 500 kişiye yemek dağıtıp, gıda ve giysi yardımında da bulunuyor.
Türk Kızılayı Edirne şubesinde, ramazan ayının başlamasıyla mesai de hızlandı. Normal süreçte 700 kişilik yemek çıkarılan kurumda, ramazanla birlikte bu sayı 2 bin 500 kişiye çıkarılırken, 50 kişilik gönüllü grubu da ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için ter döküyor. Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Kadir Çakay, üniversite öğrencisinden iş adamına kadar bir çok gönüllünün kendilerine yardım ettiğini ifade ederek, amaçlarının ulaşabildikleri kadar ihtiyaç sahibine ulaşmak olduğunu dile getirdi.
‘HER GÜN 3 ÇEŞİT YEMEK DAĞITIYORUZ’
Pandemi döneminde hijyenik ve sağlıklı ortamda hazırlanan yemeklerin vatandaşların kapısına kadar yemekleri götürüldüğünü söyleyen Çakay, “Ramazandan öncede her gün 700 kişilik yemek dağıtıyorduk. Bu yemekleri başta engelli ve yaşlı olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar götürüyorduk. Pandemiden önce buraya gelip vatandaşlarımız yemeklerini alabiliyorlardı. Fakat pandemiden dolayı, burada kuyruk oluşmaması için sağlıklı ve hijyenik bir ortam olması için Kızılay arabalarıyla tüm ihtiyaç sahiplerinin kapılarına kadar yemekleri teslim ediyoruz. Tek kişilik kaplarla üç çeşit yemeğimiz her gün dağıtılıyor” dedi.
‘TOPLAMDA 50 GÖNÜLLÜMÜZ VAR’
Ramazanda yemek sayısını 2 bin 500 kişiye çıkardıklarını dile getiren Çakay, “Öğlen 1500 kişi akşam 1000 kişi olmak üzere toplamda 2 bin 500 yemeğimizi her gün 3 çeşit olmak üzere ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Edirne şubemizde kadın kollarımız, gençlik kollarımız ve gönüllülerimiz olmak üzere, yönetim kurulundan arkadaşlarımızın da desteğiyle bu çalışmaları yapıyoruz. Burada bir de gönüllülerimiz var. Üniversitede okuyan, diğer kurumlarda çalışan, ev hanımlarından iş adamlarına kadar herkes olabiliyor.  Toplamda 50’ye yakın gönüllülerimizle u faaliyetleri devam ettiriyoruz” diye konuştu.
‘İYİLİK YOLUNDA YÜRÜMEK BİZİ ÇOK MUTLU EDİYOR’
Kadir Çakay, gıda kolisi yardımlarının da sürdüğünü belirterek, “Ramazan ayında gıda kolisi yardımlarımız da oluyor. Tüm mahallelerimize, tüm köylerimize, tüm Edirne ilçelerinde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza ulaşıyoruz. Bunun yanında sıfır kıyafet yardımı yapıyoruz. Bu çalışmaları muhtarlarımızla koordine halinde gerçekleştiriyoruz. Tüm muhtarlarımızla irtibat halindeyiz. Gerek köy, gerek mahalle muhtarlarıyla görüşüyoruz. Mahallenizde ihtiyaç sahibi varsa lütfen bize bildirin diyoruz. Burada önemli olan şu; ‘Kızılay iyi ki var’ diyoruz. İyilik yolunda yürümek, iyilik yolunda koşmak bizi çok mutlu ediyor. Bu anlatılmaz bir duygu yaşanır. Kızılay iyi ki var diyorum” ifadelerini kullandı.
Kızılay’da gönüllü olarak çalışan üniversite öğrencisi Cüneyt Serbest, “Böyle şeylerde aktif  olmayı seviyorum. Elimizden geldiğince burada yardım ediyoruz. Zamanımızı boşa harcayacağımıza burada etkili olmaya çalışıyoruz. Genelde her Ramazan’da buradayım. Yardım etmekten çok mutluyum” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
– Kızılay mutfağında yemek hazırlanması
– Hazırlanan yemeklerden detay
– Yemeklerin vatandaşlara dağıtılması
– Vatandaş röportajı
– Yemeklerin dağıtılması
– Vatandaş röportajı
 – Dağıtım aracından detay
– Kızılay Edirne Şube Başkanı ile röportaj
– Yemeklerden detay
– Kızılay gönüllüsü Cüneyt Serbest ile röportaj
– Yemeklerin tabldota konması
– Yemeklerden detay

Haber – Kamera: Olgay GÜLER – Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)

===================================================

6) ÇATIDA BULUNAN KAYA SANSARI YAVRUSU ÖLÜMDEN KURTARILDI

AYDIN’ın Nazilli ilçesinde, bir ortaokulun çatısında bulunan kaya sansarı yavrusu Nazilli Hayvanseverler Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu’na teslim edildi. Tığoğlu koruma altına aldıkları yavru sansarı biberonla özel mama il beslememeye başladıklarını beslediklerini belirtip, büyümesinin ardından doğal ortamına bırakacaklarını söyledi.
Nazilli Şehitler Ortaokulu çatısında görevliler tarafından, dün, kaya sansarı yavrusu bulundu. Yeni doğduğu belirlenen bitkin haldeki yavru sansar, yanında annesi olmaması nedeniyle koruma altına alındı. Annesinin başına bir şey gelmiş olabileceği sanılan yavru sansar, bulunduğu yerden alınarak Nazilli Hayvanseverler Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu’na teslim edildi. Tığoğlu tarafından biberon ile özel mamayla beslenen yavru sansar kendine geldi. Nazilli Hayvan Severler Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu, “Doğadaki tüm canlılar bizim her şeyimiz. İlçemizde bulunan Şehitler Ortaokulu’nun çatısında okul görevlileri tarafından bulunarak bize getirilip teslim edilen yanında annesi olmayan kaya sansarı yavrusunu biberon ile beslemeye başladık. Her zaman olduğu gibi konu hakkında tecrübesine güvendiğimiz kurtarılmış çiftlik hayvanları barınağı Angel Farm Sanctuary’den Sibel Ece ile de görüşerek ilk beslenmelerinin yapıldığı canlımızı ilk fırsatta veteriner kiniğine ulaştırarak büyümesini sağlayacağız. Ardında da kendisini doğal ortamına salacağız” dedi. Tığoğlu, ölmek üzere olan yeni doğmuş olan sansar yavrusunu bulup, kendilerine ulaştıran yetkililere ve bakımı için destek veren gönüllülere teşekkür ediyoruz” dedi

Görüntü Dökümü
———————-
-Sansar yavrusundan görüntü
-Sansar yavrusunun yeni özel yuvasından görüntü
-Tığoğlu, yavru sansarı özel mama ile beslenmesinden görüntü

Haber – Kamera: Bahattin ALBAYRAK / NAZİLLİ (Aydın), (DHA)

===================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!