Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-6 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Prof. Hüseyin Çetin: Sivrisinek koronavirüs taşımıyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüs hastalığını taşıyabileceği endişesine açıklık getirdi. Prof. Dr. Çetin, “Sivrisinekleri koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı, hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı” dedi.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ortaya çıkacak sivrisineklerin koronavirüs (Covid-19) hastalarından kan emip hastalığı yayabileceği şüphesiyle uzmanlar, sivrisinekler üzerinde bir dizi araştırma yaptı. Sivrisinekler, böcekler ve vektör canlılar üzerine geniş çaplı araştırmaları bulunan AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüsü yayıp yaymayacağıyla ilgili yurt dışında yapılan çalışmaları inceledi. Yurt dışında bu konuda yayımlanan makaleleri de inceleyen Prof. Dr. Hüseyin Çetin, yapılan testlerde böyle bir virüs yayılımının söz konusu olmadığını söyledi.
Yurt dışındaki çalışmaları yakından takip ettiğini ifade eden Prof. Dr. Çetin, “Yapılan çalışmada iki farklı sivrisinek türünü koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı. 10 günlük bir çalışmaydı bu ve önemli bir dergide yayımlandı” dedi.

HAMAM BÖCEKLERİ VE KARASİNEKLER TAŞIR MI?
Prof. Dr. Hüseyin Çetin, diğer bazı canlıların koronavirüsün Covid-19 dışındaki türlerini taşıdığına dair bazı araştırmalar olduğunu da belirterek şöyle konuştu:
“Geçmişte bazı araştırmalar yapıldı. Hamamböcekleri ve karasineklerin Covid-19 değil de diğer koronavirüsleri taşıdığına dair bilimsel yayınlar, araştırmalar var. Covid-19 ile ilgili insanlarımız rahat olabilir. Taşıdıklarına daire kesin bir kanıt yok.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Sivrisineklerden detaylar
– Sivrisinek larvalarından detaylar
– Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin RÖP
– PCR testinden detay
– Yoğun bakımdan detaylar
– Yoğun bakım hastalarından detay
– Genel ve detaylar

Reklam Alanı

HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

================================

Baraj gölünden 47 kiloluk yayın balığı yakaladı

Burdur’un Gölhisar ilçesinde balıkçılık yapan Arif Karagöz (33), Yapraklı Baraj Gölü’nden 47 kilo ağırlığında yayın balığı yakaladı.

Gölhisar’da 15 yıldır balıkçılık yapan ve Yapraklı Baraj Gölü’nde balık üretim havuzları bulunan Arif Karagöz, geçen pazar günü balık avlarken ağına 1,85 boyunda ve 47 kilo ağırlığında yayın balığı takıldı.
Karagöz, “Yapraklı Barajı’ndan çıkan en büyük yayın balığı 47 kilogramlık. Bu da bana nasip oldu. 1,83 boyum var. Tam boyum kadar” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
-Balık Arif Karagöz’ün kucağında (Cep telefonu)
-Arif Karagöz’ün anlatımı (Cep telefonu)

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

=============================== 

Kamyonun kasası yandı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde tamir edilmeye çalışılan kamyonun kasası yanarak, hasar gördü.

Ali Eroğlu (65), 07 TBP 25 plakalı kamyonunu tamir ettirmek için bugün saat 09.00 sıralarında Kumluca Sanayi Sitesi 509 sokaktaki bir iş yerine getirdi. Kamyonun kasasında kırılan bölüm kaynak yapıldığı esnada bir anda alev aldı. Alevler kamyonun kasasındaki plastik sebze kasalarına sıçrayıp, büyüdü. Vatandaşlar hemen itfaiyeyi aradı. Bu arada çevre dükkânlardaki iş yeri sahipleri de yangına hortumlarla müdahale etti. İtfaiye tarafından alevler söndürüldükten sonra kamyon sanayi sitesi dışına çıkarılarak soğutma çalışması yapıldı. Yangında kamyonun kasası ve üstündeki plastik kasalar hasar gördü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
(Vatandaş kamerası)
– Yanan kasaya çevredekilerin müdahalesi 
HABER: Ramazan SARIKAYALI- KAMERA: KUMLUCA,(Antalya)(DHA)

===============================

Suriyeli babanın ‘kaçırıldı’ dediği kızı, kendi rızasıyla gitmiş

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde yaşayan Suriye uyruklu Mustafa Haffar’ın (42), 16 yaşında olduğunu ve kaçırıldığını iddia ederek, şikayette bulunduğu kızı Rime’nin, resmi kayıtlardaki yaşının 18 olduğu ve evlilik amacıyla aynı iş yerinde çalışan Z.E.E. ile Mersin’in Tarsus ilçesine gittiği belirlendi. Tarsus’ta ifade veren Rime Haffar, kendi rızasıyla Z.E.E. ile gittiğini ve şikayeti olmadığını söyledi.

Birkaç sene önce eşi ve 3 kızıyla birlikte Suriye’deki iç savaştan kaçarak Manavgat’a yerleşen Mustafa Haffar, bir mobilya atölyesinde çalışmaya başladı. Haffar’ın ortanca kızı Rime Haffar da kısa sürede Türkçeyi öğrenerek aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla bir mağazada işe girdi. Koronavirüs nedeniyle çalıştığı iş yerinden ayrılan Rime Haffar, poşet satılan başka bir iş yerinde günlük 40 lira yevmiyeyle çalışmaya başladı.

‘İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET’
Pazartesi akşamı Rime’nin çalıştığı iş yerinin sahibi, İstanbul’da çalışan bir arkadaşıyla gelerek, genç kızı evlenmek amacıyla ailesinden istedi. Baba Mustafa Haffar, kızının yaşının küçük olduğunu, yine de çevresine danışmak ve evliliğe izin vermek için süre istedi. Salı günü sabah işe giden Rime, akşam eve gelmeyince iş yeri sahibini arayarak kızının eve gelmediğini ve nerede olduğunu sordu. İş yeri sahibi de Rime’nin önceki gece kendisini isteyen arkadaşıyla İstanbul’a gittiğini söyledi. Akşam saatlerinde evinin yanına gelen Rime’nin patronu, Mustafa Haffar ile tartıştı. Babanın Rime’yi getirmelerini söylediği patronu, iddiaya göre kendisini tehdit ederek, “İstediğin yere şikayet et” dedi. Mustafa Haffar da önceki gece Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giderek kızının kaçırıldığını belirtip, bulunmasını istedi ve kaçıranlardan şikayetçi olduğunu söyledi.

TARSUS’TA BULUNDU
Babanın şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme başlatan Manavgat İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Rime Haffar’ın geçici kimlik numarasındaki doğum tarihinin 1 Ocak 2003 göründüğünü ve kayıtlara göre yaşının 18 olduğunu belirledi. Araştırmalarını sürdüren ekipler genç kızın, aynı iş yerinde birlikte çalıştığı Z.E.E. ile Mersin’in Tarsus ilçesine gittiği bilgisine ulaştı. Z.E.E., kendisiyle iletişim kuran ekiplere, Rime Haffar’ın kendi rızasıyla yanında olduğunu, evlenmek amacıyla Tarsus’ta bulunduklarını söyledi.

İFADELERİ ALINIP, BIRAKILDI
Dün Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılan Z.E.E. ve Rime Haffar ifade verdi. Rime Haffar kendi rızasıyla evlenmek amacıyla Z.E.E. ile gittiğini ve herhangi bir şikayeti olmadığını söyledi. Rime Haffar ve Z.E.E. ifadelerinin ardından bırakıldı.

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE 

Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), (DHA)- 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!