Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 6 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) Vebitcoin’de gözaltı sayısı 4’e yükseldi (EK)
KARADAĞ VATANDAŞLIĞI ALMIŞ

Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin’in faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasından sonra gözaltına alınan şirketin CEO’su İlker B.’nin 2 yıl önce Karadağ’dan vatandaşlık aldığı öğrenildi. ‘Baron’ lakabıyla tanınan İlker B. ile diğer 3 kişinin emniyetteki ifadeleri sürüyor.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

=================================

2) ‘KAN SULANDIRICI KULLANAN HASTALARDA BEYİN KANAMASI, ÖLÜMCÜL NETİCE VEREBİLİR’

ADANA Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, beyin kanamasının gelişen tıp teknolojisi ile çoğu zaman ameliyata dahi gerek kalmadan önlenebildiğini kaydetti. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda beyin kanamalarının daha ağır seyredebileceğine dikkat çeken Arlıer, “Kan sulandırıcı kullanan hastalarda beyne yavaş yavaş sızıntı olup bazen 1 yıl sonra bile çok büyük, beyne baskı yapan, komaya sokan durumlar oluşabilir, ölümcül netice verebilir” dedi.

Reklam Alanı

Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, beyin damarının yırtılmasına bağlı, beynin kafatası ile iç zarı ya da iç zar ve beyin arasında olabilen beyin kanamalarının ameliyatla tedavi edilebildiğini ancak baloncuk veya doğumsal damar bozukluklarının ilerleyen teknolojiyle ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle önlenebildiğini belirtti. Prof. Dr. Arlıer, felç nedenleri arasında olan ve bir tarafta uyuşukluk, karıncalanma, kuvvetsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlerle belirti veren beyin kanamalarının çeşitli nedenlerle kan sulandırıcı kullanan hastalarda daha ağır tablolar oluşturduğuna dikkat çekti.
‘BEYİN KANAMALARI ÖNLENEBİLİR’
Beyin kanamalarının önlenebilir olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Arlıer, şöyle konuştu:
“Beyin kanamaları genellikle tansiyon, travma, tümör, baloncuk gibi durumlar ya da genetik olarak beyin damarlarının zayıf olmasına bağlı zamanla yırtılmasıyla oluşan kanamalardır. Eğer tansiyona bağlı bir durum ise tansiyonun ayarlanması, diyet yapılması, tuzsuz beslenilmesiyle önlenebilir. Beyin damarlarının zayıflamasıyla oluşan baloncuk dediğimiz kanamalarda ise MR, tomografi gibi filmlerle önceden tespit edilebilirse ameliyat ya da anjiyo yöntemiyle kasıktan girilip, beyin damarındaki o baloncuğun ya da bozuk damarların içi özel maddelerle doldurularak önlenebilir. Genetik olarak zayıf ya da karmaşık damar yapısına bağlı kanamalar da ameliyatla veya anjiyo yöntemiyle yine kapatılarak o damarlardaki basınçlar düşürülüp kanama önlenebilir.”
‘ANJİYO 5 YILDIR ÖN PLANDA’
‘Anevrizma’ denilen, baloncuğa bağlı kanamaların hastaneye ulaşamadan yüzde 60 ölüm riski olduğunu ancak teknolojinin gelişmesiyle bunların da anjiyo yöntemiyle tedavi edilebildiğini dile getiren Arlıer, şunları kaydetti: 
“Özellikle baloncuk ya da doğumsal damar bozukluklarından kaynaklı kanamalar, daha önceden tespit edilemiyordu ya da ameliyat dışında başka hiçbir çözüm yoktu ama günümüzde artık teknolojik gelişmelerle beyni açmadan, kasıktan girilerek o damarlara kadar ulaşıp özel sıvı veya özel maddelerle damar tedavi edilerek önlenebiliyor. Bu son 10-15 yılın teknolojisi ama her geçen gün gelişen bir teknoloji. Özellikle son 5 yılda ameliyattan ziyade uygun damarlarda anjiyo ile kapatma yöntemleri ön planda.” 
‘1 YIL SONRA BİLE KOMAYA SOKAN DURUMLAR OLUŞABİLİR’
Bu kanamaların, kan sulandırıcı kullanan hastalarda ağır seyredeceğini kaydeden Prof. Dr. Arlıer, “Özellikle hasta kalp rahatsızlığı ya da başka nedenlerle kan sulandırıcı kullanıyorsa üzerine eklenen beyin kanaması çok daha ağır olup ölümcül netice verebilir. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda zamanla yavaş yavaş beyne sızıntı olup bazen 1 yıl sonra bile çok büyük, beyne baskı yapan, komaya sokan durumlar oluşabiliyor. Beyin ile iç zar arasındaki kanama genellikle 1 ay ile 1 yıl arasında yavaş gelişir ve hastada yavaş yavaş bir tarafta kuvvetsizlik, uyuşukluk olup felce kadar ilerleyebilir. Bu hastalarda mutlaka küçük travma sonrası şikayetler giderek artıyor ise film kontrolleri yapmak lazım” dedi.
ÖN BELİRTİLER 
Beyin kanamalarının ön belirtilerini de anlatan Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, “Hastalarda hayatlarında hiç yaşamadıkları kadar şiddetli bir baş ağrısı, bulantı, kusma, bayılma, bir tarafta kuvvetsizlik, uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, sara şikayetleri olursa mutlaka hekime başvurmaları gerekir. Baloncuk büyümesine bağlı bir durum olur ise göz sinirine baskı olursa çift görme, çatal görme durumu hastada ön belirtidir. Böyle bir şikayet olduğunda beyinde baloncuğun geliştiğini ve büyüdüğünü gösterdiği için anjiyo ile tespit edilip daha patlamadan, çok büyüyüp, damar yapısı zayıflayıp, ağır kanama yapmadan tedavi ile bu risk önlenebilir” diye konuştu. 

Görüntü dökümü
—————————–
– Prof. Dr. Zülfikar Arlıer ile hastane koridorunda röp.
– Beyin ve damar incelemesinden arşiv detaylar

Haber:Gülşah ÖZGEN-Kamera: Can ÇELİK/ADANA,(DHA)

====================

3) KÖYÜN SU BORUSUNU KIRIP, AĞACA ‘DERS OLSUN’ YAZDILAR

TOKAT’ın Erbaa ilçesine bağlı Koçak köyünde kimliği belirsiz kişi veya kişiler yayladan köye giden su borularını kırıp, yanındaki ağaca ise ‘Ders olsun’ yazısını kazıdı. 2 yıl önce de şebeke suyuna yanmış motor yağı ve mazot karıştırılan köyde yaşanan ikinci olayla ilgili jandarma soruşturma başlattı.
İlçeye bağlı Koçak köyünün, Amasya’nın Taşova ilçesi sınırlarındaki Boğalı Yaylası’ndan gelen ek şebeke suyu şubat ayında azaldı. Köylüler kış şartları nedeni ile 2 bin metre rakımdaki yaylaya gidip kontrol edemedi. Havaların ısınması ve yaylanın ulaşılabilir olmasıyla 3 gün önce bölgeye giden köylüler şok yaşadı. Yayladan köye giden su borusunun kırıldığı ve yanında bulunan bir ağaca ise ‘Ders olsun’ diye mesaj kazındığı görüldü. Ayrıca kırılan borunun içine koyun yünü sıkıştırıldığı ve yanmış motor yağı döküldüğü anlaşıldı. Köylüler durumu jandarmaya bildirdi. Köyün içme suyuna 2018 yılında da yanmış motor yağı karıştırılmıştı.
‘2 YIL ÖNCE DE BENZER BİR OLAY YAŞANMIŞTI’
Köy muhtarı Nedim Hıdıroğlu 2 yıl önce de benzer bir olay yaşadıklarını belirterek “O zaman da bizim içme suyu isale hattımızın üzeri açılmış, oraya bir teneke yanık yağ dökülmüştü. Yanık yağın ulaştığı su deposunu temizledik ama yaklaşık 1 hafta köyümüze içme suyu veremedik. Çevre su kaynaklarından su ihtiyacını giderdik. O konu şu anda soruşturma aşamasında. Tahkikat devam ediyor. 2 yıl sonra tekrar benzer bir olay gerçekleşti. Şubat ayından itibaren sularımız azalmıştı. Geçenlerde arkadaşlarla gittik baktık, yine ormanın içerisinden içme suyu isale hattının borusunun üstü açılmış kesici bir aletle boru kesilmiş içerisine yine yanık yağ, yün katılmış. Erbaa Jandarma ekiplerine gittik. Orası Taşova sınırları içerisinde olduğu için oradan da jandarmalar geldi. Onlarla da görüştük. Sudan numuneleri de aldık. Araştırma yapıldı. İncelemeler devam ediyor. Jandarmalara gerekli ifadeleri verdik. Taşova Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Şu anda suyumuzu çevredeki kaynak sularından temin ediyoruz. Dere suyu var, oradan temin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Su borusunu kestikten sonra borunun yanındaki ağaca ‘Ders olsun’ yazıldığını ifade eden köy sakinlerinden Turgut Dede ise “Dünya savaşları olmuştur. O zaman bile insanların içme suyuyla oynanmamıştır. Suyu kestiler. Suyu kestikten sonra buraya geldik. Koyunların yünü dediğimiz yünleri basmışlar borulara akmasın diye. Yanık yağ dediğimiz yağları da borulara vermişler” dedi.

Görüntü Dökümü:
-Yayladan görüntüler
-Su borusunun kırıldığı yer
-Ağaca kazılan ‘Ders olsun’ yazısı
-Borudan çıkan yünler
-Köylülerden Turgut Dede’nin konuşması
-Köy muhtarı Nedim Hıdıroğlu’nun konuşmaları

Haber-Kamera: İbrahim UĞUR/ERBAA (Tokat), (DHA)  

============================

4) TARİHİ ESERLERİ 50 BİN DOLARA SATACAKLARDI, JANDARMAYA YAKALANDILAR

Bursa’da Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından uzun süre takip edilen Ü.Ş. ile R.B. şüpheliler, tarihi eser niteliğindeki 11 obje ve 52 sikkeyi satmaya götürürken, yol uygulamasında yakalandı. Şüpheliler, eserleri 50 bin dolar karşılığında satacaklarını itiraf ederken ele geçirilen eserler Bursa Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, tarihi eser kaçakçılarına yönelik yürüttükleri çalışmalarda Ü.Ş. ile R.B. isimli 2 şüphelinin tarihi eser kaçakçılığı yaptığını tespit etti. Şüphelileri uzun süre teknik ve fiziki takibe alan ekipler, Ü.Ş. ile R.B.’nin ellerindeki tarihi eserleri satacağını belirledi. Eserleri 16 ACT 374 plakalı otomobille müşterilerine götüren şüpheliler, Gürsu ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan yol uygulamasında durduruldu. Gürsu İlçe Jandarma Komutanlığı ile İpekyolu Jandarma Karakol Komutanlığı ekiplerinin de yardımıyla araçta arama yapan İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, otomobilde tarihi eser niteliğinde 11 adet obje ve 52 adet sikke ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheliler, ifadelerinde eserleri 50 bin dolar karşılığında satacaklarını itiraf ederken, ele geçirilen tarihi eserler Bursa Müze Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Görüntü dökümü;
-Tarihi eserlerden detaylar
Haber: Derya EVREN/BURSA, (DHA) – Kamera: BURSA,(DHA)

============================

5) KISITLAMADA KAPALI MAĞAZANIN SAHİBİNE ULAŞIP, MAHSUR KALAN KEDİYİ ÇIKARDILAR

VAN’ın Erciş ilçesinde, perşembe akşamı mobilya mağazasına giren ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle kapalı olan iş yerinde mahsur kalan kedi, çevredekilerin fark etmesiyle kurtarıldı. Mağazanın sahibine ulaşılmasıyla kedi, içeriden çıkarıldı.

Erciş’in Van Yolu Caddesi’nde bulunan mobilya mağazasına, perşembe akşamı girdiği tahmin edilen kedi, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle iş yeri açılmadığı için içeride mahsur kaldı. Kısıtlamadan muaf olup, dışarı çıkanların mağaza önünden geçerken, sesini duymalarıyla kedinin içeride olduğu anlaşıldı. İlçe sakinlerinden Zafer Albayrak, mağazanın reklam tabelasından sahibine telefonla ulaşarak, durumu bildirdi. Bu sırada kedinin aç kaldığını da fark eden Albayrak, mağazanın kapısının altındaki boşluktan yiyecek verdi. Kısa sürede gelen mağaza sahibinin kepengi açmasıyla kedi, dışarı çıkarıldı. 

Görüntü dökümü
——————————
-Mağazada mahsur kalan kedi görüntüsü
-Kapı altından kediye yiyecek bırakma
-Kapının açılması
-Zafer Albayrak’ın konuşması
-Detaylar
Barış KUL/ERCIŞ (Van), (DHA)- 

============================

6) BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ, 3 AYDA 3 BİN 290 GÖREV TAMAMLADI
 
MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, yılın ilk çeyreğinde 3 bin 290 görev tamamladı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, 590 personel ve 105 araçla kent genelindeki 30 hizmet noktasında hizmet veriyor. Büyükşehir’in kahraman itfaiyecileri, 2021 yılının ilk çeyreğinde 3 bin 290 görev tamamladı. 4 aylık süreçte kent genelinde bin 291 yangın meydana geldi.

İtfaiye personelinin müdahale ettiği bin 291 yangının 460’ı Ocak ayında meydana geldi. En fazla yangın Akdeniz ilçesinde yaşandı. Bin 291 yangının 260’ı konutlarda meydana geldi.
Ekipler, yılın ilk çeyreğinde 933 kurtarma gerçekleştirdi. 382 görevle en fazla kurtarma Mart ayında gerçekleşti. Ekipler yangın türlerinden yangın önlemlerine kadar hayat kurtaran birçok konuda 49 tatbikat yaparken, bin 403 kişi de bu konularda eğitim aldı.
Yılın ilk çeyreğinde Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hizmet binaları ve tesislere ait 2021 Yılı Sivil Savunma Planlarının Güncelleme Çalışmaları da yapıldı.
Büyükşehir İtfaiyesi, kırsal bölgelerde çıkabilecek büyük ve küçük ölçekli yangınlara daha hızlı müdahale edebilmek amacıyla 13 ilçeye bağlı 367 mahallede 877 nokta tespit etti. Bu noktalarda MESKİ Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışmalar başladı. Çalışmalar kapsamında Yenişehir ilçesine 17, Mezitli ilçesine ise 18 Hidrant kurulumu yapıldı.

Görüntü dökümü
—————————
-İtfaiye ekiplerinin olaylara müdahalesi
Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

===========================

7) MARDİN’DE KISITLAMA SESSİZLİĞİ

MARDİN’de, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle cadde ve sokaklar boş kaldı. 
Koronavirüs tedbirleri kapsamında perşembe günü saat 19.00’da başlayıp, pazartesi saat 05.00’te sona erecek 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında, Mardin’in cadde ve sokaklarında sessizlik hakim oldu. Kısıtlama nedeniyle güvenlik güçleri de kentin cadde ve kavşaklarında kurdukları uygulama noktalarında denetim yapmaya devam etti. Polisler, uygulama noktalarında dışarıda bulunanların kısıtlamadan muaf olup olmadıklarına bakarken, kural ihlali yapanlara da cezai işlem uyguladı. Kent genelinde ise kurallara uyulduğu gözlendi. 

Görüntü Dökümü
————————-
Mardin’den görüntü
Denetimlerden görüntü
Genel ve detay görüntüler
Haber- Kamera: Selim KAYA /MARDİN, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!