Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 8

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BAKAN SOYLU: AFET NETİCESİNDE ALINAN HASARLAR BİR YANIYLA DA DEĞİŞİM İÇİN BÜYÜK FIRSATTIR
 
İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, geçen yıl Giresun’da meydana gelen sel afetinin bilançosunu açıkladı. Kent genelinde 2,2 milyar liralık hasar olduğunu belirten Soylu, “Afetler, afet neticesinde alınan hasarlar, bir yanıyla zarardır, bir yanıyla da siz de biz de gördük ki değişim için büyük fırsattır” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 22 Ağustos’ta etkili olan sağanak sonucu meydana gelen ve 5’i asker 11 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de kaybolduğu sel felaketinde hasar gören kentte valiliği ziyaret etti, değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, bir kez daha afet yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini söyledi. Bu önlemlerin çalışmalar sırasında yapılması gerektiğini kaydeden Soylu, “Afet sonrası iyileştirme çalışmalarımızda iki hedefimiz olması gerekir. Birincisi kaybedileni tamamen yerine koymak, insanların hayatını afet öncesindeki hale getirmek, can kayıpları hariç her türlü kaybı yerine tekrar getirmeye çalışıyoruz. İkinci hedef de aynı afetin tekrar yaşanmamasını temin edecek önlemleri hep birlikte almak. Yağmur elbette ki tekrar yağacak. Elbette ki tekrar yüksek miktarda yağacak ancak bunun bir afete, sele dönüşmemesi için hep birlikte gereken önlemleri almalıyız. İşte bunu tam da, bu çalışmalarımız sırasında yapmalıyız. İyileştirme çalışmalarımız sırasında bu noktayı atlarsak, gelecekte karşılayacağımız maliyet, hem insan canı hem de maddi manevi bizim kimseye izah edemeyeceğimiz bir maliyet olur” diye konuştu.

‘AFETLER DEĞİŞİM İÇİN BÜYÜK BİR FIRSATTIR’
Dünyadaki pek çok devletin afetlerin ardından yapılaşma sorunlarını ve ihmallerini çözdüğünü kaydeden Soylu, “Afetler, afet neticesinde alınan hasarlar, bir yanıyla zarardır, bir yanıyla da siz de biz de gördük ki değişim için büyük fırsattır. Dünyadaki pek çok ülke, afetler sonrasında zarara yol açan yapılaşma sorunlarını, ihmallerini; afet sonrası iyileştirme çalışmalarında hallettiler. İlgili kanunları çıkardılar, tedbirlerini aldılar. Yaşanan afet olayı dolayısıyla birtakım dirençler de kırıldığı için bir nevi, afeti, geleceğe ait bir fırsat haline dönüştürmüş oldular. Onun için bizler de buradaki çalışmalarımızda hiçbir gereklilikten, bilimsel ve teknik olarak yapılması gerekenden sarf-ı nazar etmeden bu çalışmalarımızı gelecekteki olası afetlerden zarar görmeyecek şekilde gerçekleştirmemiz, planlamamız ve fiiliyata dönüştürmemiz lazım” şeklinde konuştu.

‘2,2 MİLYAR TL’LİK ZARAR MEYDANA GELDİ’
Giresun’da yaşanan sel afeti sonrasında 2,2 milyarlık hasar geldiğini belirten Soylu, “Bu afette 11 canımızı kaybettik, 4 de kaybımız var ve 332 milyon 415 bin TL ödenek ve yardım aktarıldı şu anda. 1 milyar 879 milyonluk, afet kapsamında bir yatırım harcamamız var. Yani 2,2 milyar TL’lik Giresun’daki, Dereli’deki, Doğankent’teki ve diğer ilçelerimizdeki yollar dahil olmak üzere, oluşan hasarlar dahil olmak üzere, toplam 2,2 milyarlık bir maddi maliyet söz konusudur. Sadece Giresun ilindeki afette bu maliyetle, hem insan maliyetiyle hem maddi maliyetle tekrar karşılaşmamamız lazım. Bunun da anahtarı, sizlerin elindedir. Buradaki birlikte çalıştığımız, afeti birlikte yaşadığımız, birlikte sıkıntılar ve acılar çektiğimiz, vatandaşlarımızla birlikte bu afetin maliyetlerini ortadan kaldırmak için hep birlikte elimizi taşın altına koyduğumuz bir süreç. Çalışmalarımızda hep beraber bu konuya hassasiyet göstermenizi, bu ilkeden hiçbir kararınızda taviz vermemenizi tekrar istirham ediyorum” ifadelerinde bulundu.

‘HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI’
Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı aktaran Bakan Soylu, şöyle devam etti:
“Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış, toplamda 1749 binada 5264 bağımsız bölüm incelenmiştir. Tabii burada yeni konut yapımında, yer göstermelerde, Karadeniz’in genelinde büyük bir sorun olan hisseli mülkiyet yapısı maalesef karşımıza çıkmaktadır. Vatandaşın yıkılan evi hisseli, yeni yapılacak evin hisseli olması gerekiyor. Muvafakat veya feragatname alma sorunu çok doğaldır ki karşımıza çıkıyor. Bu konuda vatandaşlarımızla diyalogu artırmak ve uygun olan hazine arazisi ve meraların kabulü konusunda hep birlikte biraz daha gayret etmek lazım. Aksi takdirde çalışmaların gecikmesi, bu gecikmelerden kaynaklanan bazen memnuniyetsizliklerle ve birtakım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle acil yıkılacak olan toplam 137 binanın, 133 tanesi altyapı ve kentsel dönüşümle tespit edilen, Tirebolu Eymür’de 7 bina, Doğankent merkezde 15 bina, ağır hasarlı raporu tutulan 6 resmi raporlu bina olmak üzere toplamda 161 bina yıkılmıştır. Dereli ilçe merkezinde riskli alan ilan edilen 93 bina, 276 konut, 162 ticari ve 4 bina kamu binası olmak üzere 97 bina yıkılmıştır. 274 konut, 169 ticari için 90 milyon 615 bin lira kıymet takdimi yapılmıştır. Doğankent ilçe merkezimizde ise 13 konut için 3 milyon 192 bin lira kıymet tahmini gerçekleştirilmiştir. Yine AFAD kapsamında yapılacak evler çerçevesinde Toplu Konut İdaresiyle yapmış olduğumuz protokoller çerçevesinde TOKİ tarafından Merkez Mahallesi 71 adet konut, 82 dükkan inşaatıyla birlikte altyapı ve çevre düzenlemesi işi, Sütlüce Mahallesi için de 142 adet konut inşaatı için altyapı ve çevre düzenleme işi devam etmektedir. Yine Doğankent’te merkez mahallesine 156 adet konut, 70 adet dükkan ile altyapı ve çevre düzenleme işi yapılmaktadır. Merkez Dereli, Tirebolu, Doğankent ilçeleri ve köylerinde bir etap 125 adet köy evi inşaatı ve Dereli ilçesi girişi konteyner yapıları inşaatları ile altyapı ve çevre düzenleme işi, Dereli, Tirebolu, Doğankent ilçeleri ikinci etap 125 adet köy evi inşaatı da devam etmektedir.”
Toplantının ardından Bakan Soylu’nun, selin vurduğu Dereli ve Doğankent ilçelerine geçerek incelemelerde bulunacağı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Bakan Soylu’nun karşılanması
-Toplantıdan detay görüntüler
-Bakan Soylu’nın açıklamaları
-Genel ve detay görüntüler

Reklam Alanı

HABER KAMERA: Selçuk BAŞAR-Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)-

===================================

2) TESTİNİN POZİTİF OLDUĞUNU YOLCU OTOBÜSÜNDE ÖĞRENDİ, KARANTİNAYA ALINDI
 
ANKARA’da ‘Covid-19’ testi yaptırıp memleketi Osmaniye’ye gitmek için yola çıkan Mustafa K. (52), sonucunun pozitif çıkması üzerine Aksaray’da otobüsten indirilip, karantinaya alındı. Test sonucun pozitif çıktığını yolda öğrendiğini belirten  Mustafa K.’ye ayrıca İl Hıfzıssıhha Kurulu kararını ihlal ettiği için 3 bin 150 lira idari para cezası uygulandı. Diğer yolcular ise kendilerini de riske attığı için Mustafa K.’ye tepki gösterdi. 

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bir fabrikada işçi olarak çalışan Mustafa K., iddiaya göre dün saat 18.00 sıralarında ‘Covid-19’ testi yaptırdı. Mustafa K., ardından da saat 22.00 sıralarında memleketi Osmaniye’ye gitmek için otobüsle yola çıktı. Mustafa K.’nin testinin pozitif çıkması üzerine filyasyon ekipleri telefonla temasa geçip durumu bildirdi. Otobüste yolculuk yaptığını söylemesi üzerine ekipler, şoförü Mehmet Karakuş’u da arayıp, bilgi verdi. Kakaruş da Aksaray’a yaklaştıklarını söyledi. Bunun üzerine kent merkezi girişindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyonu önünde otobüs durduruldu. Otobüsten indirilen Mustafa K., ambulansla karantinaya alınmak için KYK yurduna götürüldü. 

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararını ihlal ettiği için hakkında 3 bin 150 lira para cezası uygulanan Mustafa K, “Testi ben otobüse binmeden önce vermiştim. Polatlı’dan Osmaniye’ye evime gidiyordum. Orada karantinada kalacaktım. Testimin pozitif olduğunu yolda öğrendim” dedi. 

Diğer yolcular ise, kendilerini de riske attığı için Mustafa K.’ye tepki gösterdi.  

Otobüs şoförü Mehmet Karakuş, “Bursa’dan Şanlıurfa’ya gidiyoruz. Testi pozitif çıkan yolcu Ankara’nın Polatlı ilçesinden binmiş. Ben Polatlı’dan HES kodunu istedim. Otobüse bindiğindi risksizmiş. Bu yüzden bileti vermişler. Yolda doktor ve polis beni aradı. Durumu söyledi ben de bölge trafik önünde bizi bekleyen polis ekiplerine şahsı teslim ettim” dedi.     

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Otobüsten indirilen Mustafa Kılınç’ın 112 Acil ekiplerini beklerken görüntüsü
– Kılınç’ın testinin pozitif çıktığını yolda öğrendiğini söylemesi
– 112 ekiplerinin Kılınç’ı ambulansa bindirmesi
– Otobüs şoförü Mehmet Karakuş’un açıklaması
– Otobüsteki yolcuların Mustafa Kılınç’a tepki göstermesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ-AKSARAY-DHA

===============================

(ÖZEL)
3) 4 BİN 117 YAŞINDAKİ DÜNYANIN EN YAŞLI PORSUK AĞACI, BAKANLIĞIN ‘ANIT AĞAÇLAR’ KİTABINDA
 
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Tabiatın Sessiz Tanıkları: Anıt Ağaçlar’ kitabında Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki dünyanın en yaşlı porsuk ağacına yer verildi. Şu anda 4 bin 117 yaşında olan anıt ağaç, aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı ağacı unvanını da elinde bulunduruyor. 

Batı Karadeniz’in doğası ve yaylalarıyla öne çıkan beldelerinden Gümeli’de, 2008’de yapılan çalışmalarda bin 991 ve bin 168 yaşlarındaki iki porsuk ağacı ile yaşları 300-500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı tespit edildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nce 2016’da yapılan çalışmada ise 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacı tespit edildi. Boyu 25,5 metre ve çevresi 7 metre 70 santimetre olan ve ‘Gümeli Porsuğu’ adı verilen ağacın dünyanın bilinen en yaşlı 5’inci ağacı olma özelliği taşıyor. Ayrıca dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı unvanlarını da elinde bulunduran Gümeli porsuğu, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor. 
19 Temmuz 2020’de Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam tarafından ağaç önünde pasta kesilerek 4 bin 117’nci yaşı kutlanan ağaç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Tabiatın Sessiz Tanıkları: Anıt Ağaçlar’ kitabında da yer aldı. Kitapta ağacın tarihçesi, fotoğraflarıyla anlatılarak bilgiler verildi. Kitapta, Türkiye’nin birçok noktasındaki anıt ağaçlar hakkında da bilgiler verildi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
(ARŞİV)
-Porsuk ağacından detaylar
-Ağaca pasta kesilmesinin görüntüleri
-Drone ile ağaçtan detaylar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ALAPLI (Zonguldak), (DHA)

==================================

4) HAFİF TİCARİ ARAÇLARIN ÇARPIŞTIĞI KAZADA ÖLEN 2 KİŞİ SÜRÜCÜLERMİŞ
 
ÇORUM’da, iki hafif ticari aracın kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen kazada ölen ve yaralananların kimlikleri belli oldu. 5 kişinin yaralandığı kazada hayatını kaybedenlerin sürücüler Mehmet Ünal (55) ile Ferhat Arslan (31) olduğu tespit edildi.

Kaza, dün akşam saatlerinde Çorum- Osmancık yolunun 15’inci kilometresinde meydana geldi. Ferhat Arslan yönetimindeki 19 BS 026 plakalı hafif ticari araç, Mehmet Ünal’ın kullandığı 19 BS 219 plakalı hafif ticari araç ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın şiddetiyle araçlardan biri yoldan çıkıp, şarampole devrildi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde, sürücüler Mehmet Ünal ve Ferhat Arslan’ın yaşamını yitirdiği belirlendi. Yaralanan Ramazan Top (40), Tunahan Doğu (19), Can Çetin (37), Barış Gökşen (24) ve Vural Özer (30), yapılan ilk müdahalelerinin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.

SENDİKA TEMSİLCİSİYMİŞ
Ayrıca, ölen Mehmet Ünal’ın, Koop-İş Sendikası baş temsilcisi olduğu ve İl Emniyet Müdürlüğü’nde teknisyen olarak görev yaptığı öğrenildi. Ölen diğer sürücü Ferhat Arslan’ın da kentte araç kiralama işi ile uğraştığı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Kazaya karışan araçlardan görüntü
-Olay yerinde bulunan jandarma, trafik ve itfaiye ekipleri
-Kazanın olduğu yoldan görüntü
-Hastane önündeki ambulanstan görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA)-

==================================

5) BİLECİK’TE HALİME AYNUR, 9’UNCU KEZ BARO BAŞKANI SEÇİLDİ

BİLECİK’te avukat Halime Aynur, Bilecik Barosu 15’inci Genel Kurulu’nda 4 aday arasından 9’uncu kez baro başkanlığına seçildi.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Bilecik Barosu 15’inci Genel Kurulu’na mevcut başkan avukat Halime Aynur’un yanı sıra, Hasan Şahin, Recep Akay ve Mehmet Fazlı Güner aday oldu. Bilecik Barosu’na kayıtlı 135 avukatın oy kullandığı seçimde Halime Aynur aldığı 46 oyla 92’uncu kez baro başkanlığına seçildi. Diğer adaylardan Hasan Şahin 39, Recep Akay 26, Mehmet Fazlı Güner ise 24 oy aldı.

Bilecik Barosu olarak 15’inci genel kurulumuzu yaptık. Dokuzuncu kez aday oldum ve kazındım. Tüm Bilecik Barosu avukatları demokratik haklarını kullandıkları ve bizim aile meclisi dediğimiz en büyük genel kurulumuzu yaptık. Bilecik’e ve baromuza hayırlı olsun diyorum. Her zamanki gibi birlik beraberlik içinde baromuzu en güzel yerlere taşımak tek amacımız. Seçilen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kazanan arkadaşlarımızı kutluyorum. Bana destek veren tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bizim yarım kalan görevlerimiz vardı. Hizmet binamız vardı ve bu yarım kalan işlerimizi tamamlamak için aday olduk” dedi. Seçimlerin ardından 9’uncu kez baro başkanlığına seçilen Av. Halime Aynur, meslektaşlarının tebriklerini kabul etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Baro Başkanı Halime Aynur ile röp
-Meslektaşlarının tebrik etmesi
-Aynur ile röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Cafer ELMAS/BİLECİK,(DHA)

=================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!