Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-9 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Başkan Beyazgül: Şanlıurfa bir müze şehridir

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Göbeklitepe’deki keşiflere benzer eserlere rastlanan 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu ‘Kızılkoyun Nekropolü’nde çalışmaları yerinde inceleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Buradaki çalışmalarla birlikte Göbeklitepe’nin de gizeminin çözülmesi hedefleniyor. Şanlıurfa bir müze şehridir. Pandemi bittikten sonra yıldızı en fazla parlayacak ve şahlanacak şehir burası olacaktır.”dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında geçmişi 2 bin yıl önceye dayanan kaya mezarlarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Milattan önce 9500’lü yıllara tarihlenen, “Dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri” olarak bilinen ve 180 santimetre boyundaki Balıklıgöl heykelinin bulunduğu bölgeye yakın bir noktada başlayan kazı, büyük bir heyecanla devam ediyor. Daha önce ‘Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri’nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu bölgede başlayan kazılarda, Göbeklitepe’nin gizemini çözmeye yönelik yeni eserlere de bulunabileceği belirtiliyor.

GÖBEKLİTEPE’NİN GİZEMİ ÇÖZÜLECEK
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Kızılkoyun Nekropolü civarında yapılan kazıların Göbeklitepe’deki gizemi çözmeye katkı sağlayacağını belirterek, “Daha önce Göbeklitepe’deki keşiflere benzer eserlerin bulunduğu alanda yapacağımız kazıların, Göbeklitepe’deki gizemi çözmeye yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Kızılkoyun Nekropol alanı, büyükşehir belediyesinin 662 gecekonduyu kamulaştırması sonucu ortaya çıkarıldığını ifade eden Beyazgül, “Nekropol alanında şimdiye kadar 61 kaya mezarının bulunurken yeni kazıyla birlikte bu sayının artmasını bekliyoruz. Şanlıurfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan bir şehirdir. Şanlıurfa genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulguda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olan ve gelecegin buluştuğu kadim bir şehirdir. Muazzam bir tarihimiz var. Bu zenginliğiyle Urfa günümüz insanına mesajlar vermekte, yüzyılların birikimini sunmaktadır. Şu an, içerisinde bulunduğumuz Kızılkoyun Nekropolü,  Halil-ür Rahman Gölü yakınında yer almaktadır. Bu bölge, Antik Yunan ve Roma kültürünün, Edessa kent merkezinde yer alan en önemli kalıntılarından biridir. Edessa Kentinin önemli Nekropollerinden olan Kızılkoyun, mezar büyüklükleri, mezar süslemeleri ve buluntuları bakımından oldukça sıra dışıdır. Burada Erken Roma dönemine ait mağara mezarlar, bu mağaralarda kayaya oyulmuş Süryanice ve Grekçe yazılar, rölyef ve mozaikler bulunmuştur.”dedi.

Reklam Alanı

ADETA BİR ‘MÜZE ŞEHİR’
Şanlıurfa’nın, bir müze şehiri olduğunu  bu potansiyel ve zenginliğinin iyi şekilde planlanıp değerlendirilmesi ve dizayn edilmesi için yeni vizyonlar oluşturma çabası içinde olduklarını vurgulayan Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, “Bu bağlamda bölgede 33 yapıyı kamulaştırarak arkeolojik çalışmalara hazır hale getirdik. Son olarak mülkiyetini aldığımız 5 evin yıkımı için Koruma Kurulundan gerekli izinler  alınarak tarihi mekanlar gün yüzüne çıkarılacak. Tarihe ışık tutan bu mekanları gezmeye gelen yerli ve yabancı misafirlerimize, BELTUR AŞ tecrübesiyle, ailece rahat edebilecekleri nezih Kafeterya açıyoruz.Bulunduğumuz turizm platosunda, müzelerimiz, tescilii tarihi çarşılarımız, hanlarımız, sokaklarımız yer almaktadır. Bölgenin mistik atmosferini tarih kokan otantik yapısını gezip teneffüs etmeye ve incelemeye saatler değil günler yetmez.Tarihi yapıların gölgesinde hizmete açacagınız dinlenme alanında misafirlerimiz soluklanacak, yöresel içeceğimiz olan mırra’yı (acı kahve) tadıp yorgunluğunu atacak ve ailece unutulmaz anılar yaşayacak.Bu vesileyle açık hava müzesi olan Peygamberler Şehrinin güzelliklerini görmeniz için yolunuz mutlaka Şanlıurfa’dan geçmeli diyorum.”

ŞANLIURFA GİZEMLİ BİR ŞEHİR İNSANLIĞIN ATASI BURADA
Balıklıgöl heykelinin bu bölgede bulunduğunu sözlerine ekleyen Beyazgül, konuşmasına şöyle devam etti.

“Burayla Göbeklitepe arasında gizemli bir ilişki mevcuttur. Göbeklitepeyi çözme noktasında balklıgöl adamı çok önemlidir. Belki de zaman içerisinde kalede yürütülen kazılarla Göbeklitepe’nin gizeminin keşif edilmesine bir ışık tutacak bulguyu bulma ümit ediyoruz. Şanlıurfa bir müze şehridir. Pandemi bittikten sonra yıldızı en fazla parlayacak ve şahlanacak şehir burasıdır. Şanlıurfa’nın tarihe bağlı gizemli bir yeri var. Araştırmaya çözülmeye gereken yanları var. İnsanlığın atası burda yaşamıştır. 12 bin yıl öncesine gitmek mümkün değil, Göbeklitepe ve Karahantepe yine birbirine rakip olacaktır. İnsanlar burayı merak ediyor. Tarihin seyrini değiştiren,  kalıtıları görmek isteyenler buraya gelmek istiyor. Bizde turizm dönemine hazırlık olsun diye gerekli çalışmalarımız yapıyoruz. İnsanlık kendi tarihini görmek zorunda Urfa bir müzik, tarih ve gastnomi şehridir. Insanlar akın akın burya gelecektir.”şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül alanda incelemede bulunması
– Kızılkoyun bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan başkan Beyazgül
– Kızılkoyun bölgesinde çalışan işçiler
– Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgülle röp.
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL – ŞANLIURFA – DHA)
    
===================

Yol uygulamasında 10 kaçak göçmen yakalandı

OSMANİYE’de durdurulan minibüste yurda kaçak yollarla girdiği belirlenen Suriye uyruklu 10 kişi yakalandı. Sürücü hakkında adli işlem yapıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri, E-90 otoyolu üzerindeki uygulama noktasında, göçmen kaçakçılığına yönelik çalışma yaptı. Uygulamada şüphe üzerine durdurulan Suriye uyruklu M.A.İ. (39) yönetimindeki 27 MA 1079 plakalı minibüste kimlik kontrolü yapıldı. Kontrollerde, ülkeye farklı tarihlerde kaçak yollarla girdikleri tespit edilen Suriye uyruklu 10 kişi yakalandı.

Hakkında ‘göçmen kaçakçılığı’ suçundan adli işlem yapılan sürücü ve Suriye uyruklu 10 kişi, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Minibüsün durdurulması
Şoförün ve içerisindekilerin araçtan indirilmesi
Araçtakilerin aralıklı olarak yan yana dizilmeleri
Tercüman eşliğinde kimlik kontrolü yapılması
Evrakların incelenmesi, şahıslar ve araç 
Şahısların üst aramalarının yapılması
Şüpheli araç sürücüsünün kelepçelenmesi, araca alınması
Şahısların minibüse alınması
Osmaniye İl Göç İdaresi Müdürlüğüne getirilmeleri

Haber/Kamera: İbrahim EMÜL

===================
Bayburt’ta kardan kapanan yol 4 saate açıldı

BAYBURT’ta etkili kar yağışı nedeniyle kapanan Soğanlı Rüzgar Enerji Santrali’ne (RES) giden yol, İl Özel İdare ekiplerinin 4 saatlik çalışmasıyla ulaşıma açıldı.

Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altına düştüğü Bayburt’ta, İl Özel İdaresi Konursu şantiyesine bağlı ekipler, köy yollarında kar temizleme ve yol açma çalışmaları sürdürüyor. 2 bin 330 rakımlı zirvede, 1 ay önce faaliyete başlayan Soğanlı Rüzgar Enerji Santrali’ne ulaşımın sağlandığı yol, yoğun kar yağışı nedeniyle kapandı. Çalışanların ihbarı üzerine harekete geçen ekipler, iş makineleri eşliğinde bölgeye gitti. Yaklaşık 4 saat süren çalışmanın ardından kapanan yol ulaşıma açıldı. Bayburt Karayolları 106.Şube şefliğine bağlı ekipler ise Trabzon-Araklı-Bayburt karayolu üzerinde bulunan Salmankaş Geçidi’nde kar temizleme çalışması yaparak, tonlarca karı yoldan temizledi.

Görüntü Dökümü:
-Kar temizleme çalışmasından detaylar

Haber: Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT, (DHA) 

===================

Yulaf tarlasına giren komşusunun köpeğini tüfekle yaraladı

SAMSUN’da yulaf tarlasına girdiği gerekçesiyle komşusunun ‘Aslan’ isimli köpeğini tüfekle vurarak yaralayan F.K. gözaltına alındı.

Olay, dün akşam saatlerinde Çarşamba ilçesi Sanayi Sitesi’nde meydana geldi. F.K., komşusu M.T.’ye ait Aslan isimli köpeğe, tarlasına girip yulafları ezdiğini öne sürerek tüfekle ateş açtı. Gözüne ve kulağına saçma isabet eden köpek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, F.K.’yi gözaltına aldı. Köpek ise tedavisi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Olayla ilgili Çarşamba İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince soruşturma başlatıldı.

‘EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUZ’
Tüfekle vurularak yaralanan  ‘Aslan’ isimli köpeğin bakıcısı Özcan Şahin, tepki gösterdiği saldırganın en ağır cezayı almasını istediğini söyledi. Şahin, “Bizim köpeğimiz zaten sürekli bağlı duruyor. Burada zaten başka köpeklerimizde var. Burada bu köpeklere biz bakıyoruz. Olayın olduğu zaman da köpek sürekli bağlı kalamayacağı için dışarı salmıştık. Vuranın ifadesine göre arazisine girdiğini söylemiş. Ancak öyle bir durum yok. Köpeğin vurulduğu yer onun arazisinde değil. Gelmiş mahsulüme zarar verdi diyerek köpeği tüfekle vurmuş. Keyfi amaçlı orada köpeğimizi vurmuş. Mahsulüne zarar verdiyse gelip uyarabilirsin. Zaten başıboş bir köpek değil. Önce köpeğimizi vurdu. Daha sonra ‘neden köpeği vurdun’ diye sormaya giden arkadaşlarımıza da silah doğrultmuş. Bizde daha sonra köpeği alıp tedaviye götürdük. Polis ve jandarma da geldi. Köpeğimiz zaten saldırgan bir köpek değil” dedi. 

‘CANİLİK BU RESMEN’
Saldırgana tepki gösteren Şahin, “Burada komşularımız var gelip köpeğimizi sürekli seviyorlar. Zaten köpeğin vurulduğu yer adamın arazisine çok uzak bir noktada. Bugün gel köpeği vur yarın gel başkasını vur keyif işi mi bu? Canilik bu resmen. Sana bir zararı varsa gelip sahibini uyar. Şuanda köpeğin vücudunda 60’a yakın saçma var. Gözünün birisi de kör olabilirmiş. Köpeğimizi vuran adam ifadesinde, ben yapmadım demiyor. ‘Mermim var, silahım var, bugün olsa yine yaparım’ diyor. Hiçbir pişmanlık yok. Bugün keyfi bir hayvana ateş eden yarın bir bakmışsın insana ateş etmiş. Biz bu kişinin en ağır cezayı almasını istiyoruzö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Yaralı köpekten detaylar
-Röportaj
-Detaylar

Haber-Kamera:Hüseyin KALAY-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA)

===================

Bolu’ya 10 metrelik bozayı heykeli yapılacak

BOLU Belediye Başkanı Tanju Özcan, kente 10 metrelik bozayı heykeli yapacaklarını söyledi. Bu konuda kendisine yönelik eleştirilere de yanıt veren Özcan, “Bana sen Bolululara hakaret mi ediyorsun? diyorlar. Yahu ne hakareti. Berlin’in ve Moskova’nın simgesi ayı. Onlar ayıya sahip çıkıyor da biz kendi ayımıza neden sahip çıkmayacağız. Bunda garip olan, tuhaf olan ne. Ayıya niye sahip çıkmıyoruz. Ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bir yerel gazeteye yaptığı açıklamada kente 10 metre boyunda bir ayı heykeli yapacaklarını söyledi. Başkan Özcan’ın projesi, kentte yaşayan vatandaşlardan bazılarının tepkisini çekti. Vatandaşlar, dev ayı heykelinin Bolululara hakaret olduğunu öne sürdü, bazıları ise projeyi olumlu buldu.

‘AYIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ BELEDİYE OLARAK GÖREVİMİZ’
Başkan Özcan, ayının Bolu’nun simgesi olduğunu ve bunun Bolululara hakaret olmadığını söyledi. Tanju Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz Bolu’yu simgeleyen, kökü Bolu’nun dağlarında olan bozayının bir heykelini yapacağız ve şehrin uygun bir noktasına yerleştireceğiz. Büyük ihtimalle de belediyenin kasasından bir kuruş para çıkmadan bir sponsor desteği ile bunu gerçekleştireceğiz. Öyle milyonlar falan ödemeyeceğiz. Ayı, hayvanat bahçelerine gittiğinizde memleketi Bolu olarak yazıyor. Dolayısıyla bizim bozayımıza sahip çıkmamız belediye olarak görevimiz” dedi.

İLERİDE BOLU MANDASINI DA BELİRLİ ALANLARDA GÖREBİLİRSİNİZ
Sadece bozayı heykeli yapmayacaklarını, Bolu’ya has başka hayvanların da heykellerini yapacaklarını söyleyen Başkan Özcan, “Kızıl geyikler var. Nesli tükenmek üzere Bolu’ya has hayvanlar. Kadıköy’ün meydanında boğa var. Hiç kimse buna sesini çıkartmıyor. Bolu’da ileride Bolu mandasını da belirli alanlarda görebilirsiniz. Bütün turizm şehirlerine baktığınızda heykeller ve bu tür görsel çalışmalar vardır. Dolayısıyla biz Bolu’yu turizm şehri yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

BUNDA GARİP OLAN NE?
Başkan Tanju Özcan, “‘Bana sen Bolululara hakaret mi ediyorsun?’ diyorlar. Yahu ne hakareti. Berlin’in ve Moskova’nın simgesi ayı. Onlar ayıya sahip çıkıyor da biz kendi ayımıza neden sahip çıkmayacağız. Bunda garip olan, tuhaf olan ne? Ayıya niye sahip çıkmıyoruz? Ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer Bolu turizm şehri olacaksa, bu tür heykellere, anıtlara alışmamız lazım. Görüldüğünde Bolu’yu akla getirecek objeleri Bolu’ya koymaya devam edeceğiz. Bu ayı ise ayı, kızıl geyik ise kızıl geyik, manda ise manda. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Bunu yapmak için de kasamızdan milyonlar harcamayacağız. Büyük kısmını sponsor desteğiyle yaptıracağız” ifadelerini kullandı. 

DHA mikrofonuna konuşan Bolulu vatandaşlardan bazıları Özcan’ın ayı heykeli projesini desteklerken, bazıları da eleştirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Ayı heykelinin görseli
-Tanju Özcan’ın açıklamaları
-Bolu cadde detaylar
-Vatandaş röportajları

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

==================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!