Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 9

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Mars’ta yaşam izi bulunması ihtimali yüzde 50
 
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izi aramak için indirdiği uzay aracı Perseverance’in inişine dair ilk fotoğrafları gönderdiğini belirterek, yaşam izi bulma olasılığıyla ilgili ihtimalin ise yüzde 50 olduğunu söyledi. Prof. Özdemir, 11 milyon insanın isminin yazılı olduğu bir çipin de Mars yüzeyine indirildiğini kaydetti.

NASA’nın dün gece Mars’taki Jezero Krateri üzerinde incelemeler yapmak ve yaşam izi aramak amacıyla gönderdiği, Türkçe anlamı ‘Azim’ olan uzay aracı Perseverance, jeolojik yapısı bakımından Burdur’da Salda Gölü’ne benzetilen kratere başarılı bir iniş yaptı. Antalya’da 2 bin 500 metre rakımda ABD ve Rusya gibi ülkelerle de ortak uzay gözlem çalışmalarının yapıldığı TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, Perseverance’in Mars’a inişi ve beklentiler hakkında bilgi verdi.

FOSİL VE MİGROORGANİZMALAR ARAŞTIRILIYOR

Perseverance’in de şimdiye kadarki Mars yüzeyine gönderilen Rover denilen türdeki hareketli bir laboratuvar olduğunu belirten Prof. Dr. Sacit Özdemir, “Bu türdeki araçların en büyüğü belki de yaklaşık 1 tonun ve 2 metrenin biraz üzerinde, 23 kamerası var. En önemli hedefi orada canlıların olup olmadığına dair izleri, fosillerini araştırmak. Daha önceden Mars’ın yüzeyinde bulunmuş olabileceği düşünülen akarsular veya sıvıların bulunabileceği bir kratere indirildi. Ki eğer canlı yaşamış ise bizim bildiğimiz formdaki canlılar suyla yaşayabilirler. Böyle bir sulak bölgede daha önceden yaşamış ve kalıntısı kalmış mikroorganizmaların fosillerinin bulunup bulunmadığını araştıracaklar” dedi.

İZ BULAMAYACAĞI İZLENEMİ DOĞUYOR

Yaşam izi bulunup bulunamayacağı yönündeki ihtimalin ise yarı yarıya olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, şöyle konuştu:

Reklam Alanı

“Bir şey söylemek çok zor. Bizim bildiğimiz yaşam formları suyla ilişkilendirilebiliyor. Su olduğu yerde canlılar üreyebiliyor, gelişebiliyorlar. Fakat Mars’ta önceden su var mıydı bizim bildiğimiz formda, başka bir tür sıvı mıydı o kanalları oluşturan, izlere baktığımızda bir tür sıvının izlerini görüyoruz ve burada gerçekten de canlı yaşamış mıydı bunları bilmek gerçekten çok zor. Zaten Mars yüzeyine gönderilen uzay araçlarının en birinci hedefi bu, canlı olup olmayacağına dair izleri araştırıyorlar. Daha önce farklı ülkeler de gönderdi ama şu ana kadar hiçbir iz bulanamadı ne yazık ki. Bunları düşününce bu ‘Azim’ uzay aracının da başarılı olamayacağını, canlıların olduğuna dair bir iz bulamayacağı izlenimi doğuyor açıkçası. Çok büyük bir fark çıkabileceğini düşünmüyorum şahsen.”

DRON DENEMESİ YAPILACAK

Uzay aracında bazı deney düzenekleri olduğunu da anlatan Prof. Dr. Özdemir, içinde bir de dron götürdüğünü kaydetti. Orada hızlı hareket sağlamak amacıyla deneme yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Sacit Özdemir, daha ince bir atmosferi olduğu için özel imalat bir dron yapıldığını söyledi.

11 MİLYON KİŞİNİN İSMİ MARS’A İNDİ

Salda Gölü’nün Jezero Krateri’ne jeolojik yapısının benzerliği nedeniyle incelendiği ve canlının yaşayabileceği, fosil olarak kalıntısının bulunabileceği bir bölge izlenimi verdiğini de anlatan Prof. Dr. Özdemir, uzay aracındaki bazı ilginç noktaları şöyle anlattı:

“Bir ilginç özellik ise dünya üzerinden yaklaşık 11 milyon insanın ismi bir çipe yazılarak bu uzay aracıyla birlikte Mars yüzeyine indirildi. NASA’nın sayfasında bu bilgiye dair not var fakat insanların tüm listesi var mı, emin değilim. Çip üzerine başvuru yapan insanlar üzerinden seçilmiş yaklaşık 11 milyon kişinin isminin yazılarak bu uzay aracıyla Mars yüzeyine indirildiği bilgisi var. Türkiye’den başvuru var mı bilmiyorum, özellikle çocukların çok ilgisini çeken bir konu.”

BİR MERHABA DEMEK 20 DAKİKA SÜRÜYOR

Bu günlerde Mars’ın gökyüzünde görülebildiğini de belirten Prof. Dr. Sacit Özdemir, akşam güneş battıktan sonra batı, güneybatı yönünde hafif bir parlaklığa sahip, astronomik terimle bir kadir civarında, kırmızımsı portakal renginde Mars gezegeninin izlenebileceğini söyledi. Mars’ın Dünya’ya 200 milyon kilometre kadar bir uzaklığa sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, “Işık hızıyla sinyalin gelmesi ilginç bir özellik, ışık hızı sonlu olduğundan yaklaşık 10 dakika sürüyor. Yani oradaki Azim uzay aracıyla haberleşmemiz, sinyal göndermesi 10 dakika, ona buradan sinyal göndermemiz de 10 dakika sürüyor ışık hızıyla, radyo sinyalleriyle. Yani uzayda mesafelerin ne kadar büyük olduğunu vurgulamak açısından belirtmek istedim. Ki Mars şu anda dünyaya en yakın gezegen. Buna rağmen bir ‘merhaba’ demek bile oradaki bir canlıyla; yaklaşık 20 dakika sürüyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– NASA’nın yayınladığı Perseverance’nin animasyon görüntüsü
– TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir’in masasında calışırken
– Bilgisayarına bakarken
– RÖP: Prof.Dr.Sacit Özdemir ile röportaj
– TÜBİTAK dış plan

HABER: Mehmet ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA,(DHA)

==================================

Koronavirüs tedavisi gören oyuncu Toygun Ateş vefat etti
 
MALATYA’ya ‘Gizemli Köy’ filminin çekimi için gelen ve bir süre önce koronavirüs testi pozitif çıktıktan sonra tedavi gördüğü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde entübe edilen Toygun Ateş (66), doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

‘Gizemli Köy’ filmi çekimleri için Malatya’ya gelen Toygun Ateş, rahatsızlanınca Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs testi yapıldı. 6 Şubat’ta test sonucu pozitif çıkan Ateş, durumunda iyileşme olmayınca tedavi gördüğü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde entübe edildi. Ünlü oyuncunun tedavisi sürerken, bugün öğle saatlerinde fenalaştı. Organ yetmezliği olduğu da oraya çıkan Toygun Ateş, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Bu durumu duyan film ekibi, üzüntüye boğuldu.

İnönü Üniversitei Turgut Özal Tıp Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda cihaza bağlı entübe olarak hastanemizde tedavi görmekte olan tiyatro sanatçısı Toygun Ateş vefat etti. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Toygun Ateş 9 gündür hastanemizde tedavi görmekteydi” denildi.

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE 

Taha AYHAN/MALATYA, (DHA)

==============================

Şanlıurfa’da, AK Parti Kadın Kolları kongresi yapıldı

ŞANLIURFA’da, AK Parti Kadın Kolları Kongresi yapıldı. Kongreye; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video konferansla katıldı.

AK Parti Şanlıurfa Kadın Kolları 6’ncı Olağan Kongresi, 11 Nisan Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans sistemiyle katılarak konuşma yaptığı kongreye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri ve partililer katıldı.

AK Parti Şanlıurfa İl Kadın Kolları’nın 6’ncı Olağan Kongresi’nde ellerindeki parti bayrağı ve flamalarını sallayan kadınlar, salonda renkli görüntüler oluşturdu. Tek liste ile gidilen kongrede mevcut başkan Demet Saatçi Güven yeniden seçilerek güven tazeledi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Kongreye katılan partililer
– Yapılan konuşlamalar
– Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantı yapması
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA

====================

Motosikletin çalınma anı güvenlik kamerasına yansıdı

KOCAELİ’nin Gölcük ilçesinde bir kişi sokakta park halinde bulunan motosikleti çaldı. O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay dün Piyalepaşa Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde meydana geldi. Sokak üzerinde park halinde bulunan bir motosikletin yanına gelen bir kişi, bir süre motosikleti inceledikten sonra, motosikleti çaldı. Motosiklet sahibi Ferhat Öztürk sabah motosikletinin park ettiği yerde olmadığını görünce durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri çevrede bulunan güvenlik kameralarını inceleyerek çalınan motosikletin bulunması için çalışma başlattı.

HIRSIZLIK ANI GÜVENLİK KAMERASINDA
Yaşanan hırsızlık olayı sokak üzerinde bulunan bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde kimliği belirsiz bir kişinin park halinde bulunan motosikletin yanına geldikten sonra motosikleti çaldığı görülüyor.

Görüntü Dökümü
-Motosikletin çalınma anı
-Detaylar

Haber: Soner GÜLEZER/GÖLCÜK(Kocaeli),(DHA)

======================

Yaban hayvanlarının yem yeme anı kamerada

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün yaban hayatındaki yırtıcı hayvanları beslemek için yaptığı yemleme çalışmalarında kurt, tilki, kartal, domuz ve ayı gibi hayvanların yemleri yeme anları, fotokapanlar sayesinde görüntülendi. 

DKMP 5. Bölge Afyonkarahisar Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntü ilgi gördü.  

DKMP ekipleri tarafından Afyonkarahisar ile birlikte yurt genelinde yaban hayvanları için yemleme çalışması yapıldı. Özellikle fotokapanların bulunduğu alanda yapılan çalışmanın ardından elde edilen görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde kurt, tilki, kartal, şahin, ayı ve domuz gibi hayvanların yemlerini yedikleri gözlendi. 

DKMP 5. Bölge Afyonkarahisar Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından ‘zorlu kış şartlarında yaban hayvanlarına destek olmak maksadıyla Genel Müdürlüğümüzce ülke genelinde yemleme faaliyetlerine devam ediyoruz’ paylaşımına yer verildi. Fotokapan görüntüleri, binlerce kez görüntülendi. Gece ve gündüz çekilen görüntülerde yaban hayvanlarının yemleri yerken sürekli çevrelerini kontrol etmeleri dikkat çekti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Çeşitli hayvanlar gece ve gündüz yem yerken görüntüleri detay

HABER -KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

===========================

Ak Parti’den ağaç katliamına tepki

Antalya’da 1934 yılından beri tarımsal üretime öncülük eden ve özel bir şirkete satılan Narenciye Bahçesi’ndeki bazı ağaçların kesildiği ve söz konusu alanda halı saha, çay bahçesi, pastane ve fırın gibi işletmelerin açılacağı iddia edildi. Bu iddia üzerine ve Muratpaşalı vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine bölgede inceleme başlatan Antalya Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, ağaçların kesildiği bölgede basın açıklaması düzenledi. Kendisine Ak Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker ile çok sayıda partili eşlik etti.Ellerinde döviz taşıyan Muratpaşalılar, ağaç katliamının sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

Ak Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker, partili ve Muratpaşalı vatandaşlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete kiralanan Narenciye Bahçesi’nin bir bölümü üzerinde ağaçların kesilerek çimlik alan yapıldığına dikkati çekti. “Muratpaşalı hemşehrilerimizden çok şikayet aldık. Bu nedenle buradayız” diyen İbrahim Ethem Taş, bu kesimlerin sorumlularının peşini bırakmayacaklarını hatırlattı.
HİSARÇANDIR’DAN SONRA NARENCİYE
Geçen hafta Hisançandır’da yaşanan ağaç katliamını hatırlatarak, “Oradaki vatandaşlar bize ulaştı. Burada ağaç katliamı yapıyorlar, gelin görün yanımızda olun dediler. Bizler de oraya gittik ve basın açıklaması yaparak konuya dikkat çektik. Bunun üzerine burada yaşayan vatandaşlarımız da sosyal medya üzerinden portakal ağaçlarını kesiyorlar, Hisarçandır’a müdahale ettiniz buraya da edin ağaç katliamını engelleyin diyerek çağrıda bulundular” dedi.

‘DOĞAYA DOKUNULMASINA MÜSADE ETMEYECEĞİZ’
Narenciye’nin Muratpaşa bölgesinin akciğerleri en güzel yeşil alanı olarak adlandıran İbrahim Ethem Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de burada yaşananları inceledik ve maalesef buradaki ihaleyi alan firmanın ağaçları koruması gerekirken, ağaçlara bakması gerekirken ağaçları kestiklerini, zarar verdiklerini gördük. Biz buna siyaset üstü olarak bakıyoruz. İnsanların tepkisini çeken bu olayın peşini bırakmayacağız. Bu konuya Ak Parti iktidar partisi olarak bizzat, valilikle, vakıflar bölge müdürlüğü ve tarım il müdürlüğüyle müdahil olacağız. Vatandaşlarımızın bize getirdiği tepkileri dilekçelere çevirip ağaç katliamını önlemek adına gerekli yerlere vereceğiz. Bu konunun takipçisi olacağız. Antalya’da hiç bir şeye zarar verilmesini istemiyoruz. Antalya doğasıyla tarihiyle dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Buradaki ağaçların yüzde 10’unun kesildiğini ve yerinden söküldüğünü gördük. Bu ihaleyi alan firma sözleşmeye aykırı davranmakta. Gerekirse ihalenin iptal edilmesi için her türlü hukuki çalışmalarımızı yapacağız.”

DRONE VE UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE TESPİT
Bölgede olan çalışmaları bir aydır yakından takip ettiğini anlatan Ak Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker ise korunması ve sulanması için ihale yapıldığını söyledi. İçerideki kiracının gelir etmesi gerektiğini belirten Ülker, “Fakat ihalenin ön şartı ağaçların bakımının yapılması, kurutulmaması ve kesilmemesi gerekiyor. Bu firma ve şahıs, ihaleyi aldığından bu yana sürekli ağaç kesip kurutuyor. Uydu görüntüleriyle kurutulmuş ağaçları ve kesilen ağaçları drone görüntüleriyle tespit ettik. Bu ihalenin yapılmasının asıl amacı ağaçların sulanması, kurumamalarının sağlaması ve bakımlarının yapılması. Zaten kesilme gibi bir şeyin söz konusu olmaması gerekiyor. Direkt ihalenin fesih nedeni. Vakıflar bölge müdürü ile de bu konuyu konuştuk, bugünden sonra gerekli hukuki yollarda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Vakıflar da bu durumu inceleyecek, fesih durumunun oluşup oluşmadığına karar verecek” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Ağaçların kesildiği alandan görüntüler
– İbrahim Ethem Taş röp
– Osman Ülker röp
– Ellerinde döviz taşıyan insanlardan detay
– Taş ve Ülker alanı incelerken 

HABER-KAMERA: İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!