Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-9 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SARP SINIR KAPISI’NDA TIR KUYRUĞU

TÜRKİYE’nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin’in Sarp Sınır Kapısı’nda, ihracattaki artış ve Gürcistan gümrüğünde  yaşanan gecikme nedeniyle uluslararası taşımacılık yapılan TIR’lar, Türk tarafında uzun kuyruk oluşturdu. Kuyruk, yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kemalpaşa ve Hopa ilçelerini geçerek Arhavi ilçesine kadar uzadı. 
Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin’in Sarp Sınır Kapısı’nda ihracat ve ithalat işlemleri sürüyor. Sarp Sınır Kapısı’nda ihracatın artması ve Gürcistan gümrüğünde işlemlerin yavaşlaması üzerine uluslararası taşımacılık yapan TIR sürücüleri de bekleyişlerini sürdürüyor. Geçiş işlemlerinin uzaması nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen TIR’lar, karayolunda uzun kuyruk oluşturdu. TIR parklarının dolması üzerine Karadeniz Sahil Yolu üzerinde oluşan kuyruk, Türk tarafında 21 kilometre uzadı. TIR kuyruğu, Kemalpaşa ve Hopa ilçelerini geçerek Arhavi ilçesine kadar geldi. Karayolunun bir şeridini kapatan TIR’lar, trafiğin de aksamasına neden oluyor. TIR kuyrukları azaltılmaya çalışılan kapıdan, son 2 hafta içerisinde günlük ortalama 600 TIR çıkış yaptı. Sarp Mülki İdare Amirliği yetkililerinden alınan bilgiye göre; karayolundaki TIR kuyruğuna,  ihracattaki artış ile bazı Kafkas ve Orta Asya devletleriyle transit geçiş belgesinin temininde yaşanan gecikmenin yol açtığı öğrenildi.

GÖRÜNTÜ TAKİP EDİLİYOR 

HABER KAMERA: Arzu ERBAŞ-Doğancan İLEK/HOPA (Artvin), (DHA) 

====================================================

2) İZMİR’E ÇAMUR YAĞDI

Reklam Alanı

İZMİR’e rüzgarla Kuzey Afrika’dan taşınan tozlar, yağmurla birlikte çamur olarak yağdı. Kısıtlamadan muaf olan araç sürücüleri çamurla kaplanan otomobillerini oto yıkamaların kapalı olması nedeniyle kendileri temizlemek zorunda kaldı.
Kuzey Afrika’dan esen rüzgarla meydana gelen toz taşınımı, İzmir’e de ulaştı. İzmir’e dün gece bölgesel hafif sağanak ile çamur yağdı. İzmirliler sabah otomobillerinin üzerini çamurla kaplandığını görünce şaşırdı. Çamura bulanan camlar nedeniyle sürücülerin görüş mesafesi düştü. Kısıtlamadan muaf kimi sürücüler, araçlarını kendi imkanları ile temizlerken, kimileri ise yağışlı havanın devam edecek olması nedeniyle beklemeyi tercih etti.
Otomobilini temizleyen Özcan Demirci (35), aracına bindiğinde çamurdan önünü göremediğini söyledi. Demirci, “Arabayı akşam temizletmiştik ancak sabah uyandığımda berbat durumdaydı. Arabaya bindiğimde çamurdan önümü göremiyordum. Ön camı silerek gideceğim yere kadar bu şekilde idare ettim. Az önce suyla yıkadım ancak çözüm olmadı. Sabunla yıkayacağım. Ancak yağışlar devam edeceği için boşa uğraşmış olacağız” dedi.
Toz birikintisi sebebiyle araçta görüş açısının çok aşağılara indiğini belirten Arif Işık (47) ise “Son günlerdeki yağmurlu havalar nedeniyle araçlarımız perişan halde. Otomobilimi dün yıkadım ancak sabah kalktığımda yağan çamur nedeniyle yine kirlenmişti. O nedenle bugün tekrar yıkamayı düşünmüyorum. Yağmurlu havanın tamamen geçmesini bekleyeceğim. Bu şekilde, kirli olarak araç kullanmak da zor oluyor. Normal su tutmayla çamurlar çıkmıyor. Sabun veya cila kullanmanız gerekiyor. Kısıtlama nedeniyle oto -yıkamalar da kapalı olduğu için kendimiz yıkamak zorundayız” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
——————————-
-Anons –  (Tolga TAHÇI)
-Toz altında araçlardan görüntü
-Vatandaş röportajları
-Araç yıkayan sürücülerden görüntü
Haber: Tolga TAHÇI – Kamera: Can ÇUBUKÇIOĞLU / İZMİR, (DHA)

====================================================

3)TOKAT’TAKİ CAMİ KUBBESİ, 35 YILDIR LEYLEKLERİN YUVASI 

TOKAT’ın Turhal ilçesinde bulunan Asri Cami’nin kubbesine 35 yıldır leylekler yuva kuruyor.
Bitki örtüsü, sulak alanları ve yumuşak iklimiyle birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan Tokat’ı ziyaret eden kanatlıların başında leylekler yer alıyor. Her yıl bahar aylarının gelmesiyle birlikte birçok leylek, yeni yuvalar yaparken bazıları ise bir önceki yıllardan kalan yuvalarını tercih ediyor. Bunlar arasında Turhal ilçesine 1985 yılında yapılan Asri Cami’nin kubbesi de bulunuyor. Yapımı tamamlandıktan 1 yıl sonra ise kubbesine leylekler yuva yaptı. Leylekler 35 yıldır kubbedeki yuvaya gelip yaz ayını geçiriyor. Yuvasında yumurtaları bulunan leylekleri, ayrıca fotoğrafçılar da görüntülemek için camiye geliyor.
‘BİZE BAHARI MÜJDELİYORLAR’
Her gün leylekleri iş yerinden izlediğini söyleyen Veteriner Aydın Başal (60), “Leyleklerimiz 35 yıldır gidip geliyor. Leylekleri zevk alarak izliyorum. Şu an yumurta bıraktılar. Anne baba her yıl buraya bir yavru bırakıyor. Çevrede yaşayanlar da ilgiyle takip ediyor. Leylekler baharın müjdesini veriyor. Ben de bundan çok zevk alıyorum” dedi. 
20 yıllık fotoğrafçı Serdal Deniz (37) ise, “Genelde doğa tabiat fotoğrafları çekiyorum. Bugün de baharın müjdecisi leylekler ilgimizi çekti, çekim yapmaya geldik. Bize baharı müjdeliyorlar. 3 tane yumurtası var. Geçen sene yumurtadan çıkıp uçup giden leylekler, bu senede kendileri yumurta verdiler. Onların büyüyüp gittikleri görmek bizlere ayrı bir sevinç, mutluluk vermektedir. 35 yıldır bu cami kubbesini kendi yuvaları olarak görmüşler. Baharın geldiğini simgeleyen bir tabiat olayı, biz de mutlu oluyoruz” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Camiden görüntüler
-Leylekten görüntüler
-Dron görüntüsü
-Röportajlar
-Genel Detay
Haber-Kamera: Yaşar Erkan İÇEN/TURHAL, (Tokat) (DHA) –

======================

4) TMO, SALİHLİ’DE 160 TON PATATES ALIMI YAPTI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın, üreticinin elinde kalan patates, soğanın alınarak, ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını açıklamasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi, Manisa’nın Salihli ilçesinde, 160 ton patates alımı gerçekleştirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Salihli ilçesine bağlı Kapancı Mahallesi’nde üreticilerin elinde kalan 160 ton patatesin alımını kilosu 85 kuruştan gerçekleştirdi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, üreticinin elinde kalan patateslerin değerlendirilmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Yalvaç, “Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili bir talimat verdi. Bu talimat doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticimizin elinde bulunan patatesleri almaya başladı. İnşallah evlerde, depolarda patates kalmayacak. Bugün Kapancı Mahalle’mizde yaklaşık 160 ton patatesin alımı gerçekleştiriliyor.  Bu patatesler TMO aracılığı ile alındıktan sonra Salihli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na teslim edilecek. Vakfımızda ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak” dedi. 
Kapancı Mahallesi muhtarı Ali Ortayol ise “Cumhurbaşkanlığımızın talimatı kapsamında Toprak Mahsulleri Ofisi mahallemizde patates alımına başlamış bulunuyor. Mahallemiz, patates üretiminde önemli bir konuma sahip. Alınan bu kararla çiftçilerimizin mağduriyetleri tatmin edici bir rakamla giderilmiş oldu. Mahallemdeki tüm patates üreticileri adına devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Kapancı Mahallesi’nde patates üreticiliği yapan Ahmet Ayaz ise “Alınan bu karar bizleri çok mutlu etti. Bu bölgede yetişen patatesler çok kaliteli ve lezzetli.  Halkımızda gönül rahatlığı ile tüketebilirler” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Patatesler ayıklanırken
-Patatesler çuvallara konulurken
-Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç’ın konuşması
-Salihli’nin Kapancı Muhtarı Ali Ortayol’un konuşması
-Patates üreticisi Ahmet Ayaz’ın konuşması
-Genel ve detay görüntüler
Haber – Kamera: Emre SAÇLI / SALİHLİ (Manisa), (DHA)

======================

5) ANNELERİNİN İSTEMEDİĞİ YAVRU BABUN VE SIRTLAN DOĞA PARKI’NIN MASKOTU OLDU
VETERİNER HEKİMLER  YAVRULARI BİBERONLA BESLİYOR 

MERSİN’deki Tarsus Doğa Parkı’nda doğum yapan babun ve sırtlan, stres nedeniyle yavrularını istemeyince, minik hayvanlar görevli veteriner hekimler tarafından biberonla beslenmeye başlandı. Yavrular, parkın maskotu haline geldi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Tarsus Doğa Parkı’nda bulunan ve diğer adı Habeş maymunu olan babun ile ana vatanı Afrika ve Asya olan sırtlan doğum yaptı. Yavrular, yaşadıkları stres nedeniyle anneleri tarafından ilgisiz bırakılınca, özel koruma altına alındı. Veteriner hekimler tarafından kuvözde biberonla beslenen babun yavrusuna ‘Nisan’ ismi verildi. Sağlık durumu iyi olan babun yavrusu, biraz büyüdükten sonra annesinden farklı bir kafese bırakılacak. Yine annesi tarafından istenmeyen sırtlanın yavrusuna ise ‘Seko’ ismi verildi. Seko da bir süre özel bakımla beslendikten sonra özel bir kafese yerleştirilecek.
Tarsus Doğa Parkı Sorumlu Veteriner Hekimi Celal Çevirgenoğlu, parkın maskotu haline gelen yavruların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edeceğini kaydetti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————-
– Kuvözün görüntüsü
– Babunun görüntüsü
– Veterinerler odaya girerken
– Veterinerler babunu beslerken
– Veteriner Hekim Celal Çevirgenoğlu’nun konuşması 
– Çevirgenoğlu, yavru babunu kuvöze koyarken
– Anne babun görüntüsü
– Yavru sırtlanın görüntüsü
– Veteriner, yavru sırtlanı gezdirirken
– Veteriner sırtlan ile ilgilenirken
– Çevirgenoğlu, sırtlan ile ilgili konuşurken
– Sırtlan kafese konulurken
Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!