Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yükseldi, altın yatay

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 3 Şubat (DHA) – ABD’de ham petrol stoklarının düştüğünü gösteren özel sektör verilerinin açıklanmasının ardından petrol fiyatları yüzde 1.0’den çok yükseldi ve Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatı 26 ayın zirvesine tırmandı.
Özel bir kuruluş olan Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute – API) verilerine göre, ABD ham petrol stokları, 20 Ocak’ta sona eren haftada, bir önceki haftaya göre 4 milyon 260,000 bin varil ile analistlerin beklentilerinden çok geriledi.
Aynı haftada, ABD’nin önemli petrol çıkarma bölgelerinden Oklahoma’daki Cushing gibi büyük petrol bölgesindeki rezervler de 1 milyon 890,000 varil azaldı.
Ham petrol stoklarına ilişkin resmi veriler ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) tarafından bugün ABD piyasaları açıldıktan sonra açıklanacak.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirip, üretim kısıntılarına ilişkin güncellemeyi görüşmek üzere bugün toplanması bekleniyor.
ABD’de yeni açıklanan verilerin, dünyanın en büyük ekonomisinin öngörülenden daha hızlı toparlanabileceğini göstermesi üzerine yatırımcıları güvenli limanlardan çıkmasıyla düşen altın fiyatları yeni güne yatay hareket ediyor. Altının onsu 1,840 dolar düzeyinin hemen altında işlem görürken, geçen haftanın içinde 2013’ten bu yana ilk kez 30 doları aşan gümüş de, 27 doların da altına döndü.
Küresel emtia piyasalarındaki işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.38 artışla 58.04 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.51 artışla 55.36 dolar,
– altın yüzde 0.22 artışla 1,839.99 dolar,
– gümüş yüzde 2.00 artışla 26.96 dolar,
– bakır yüzde 0.90 düşüşle 7,752.00 dolar,
– platin yüzde 0.53 artışla 1,098.98 dolar,
– paladyum yüzde 0.87 artışla 2,265.70 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 423 liraya, çeyrek altın 700 liraya, Cumhuriyet altını da 2,790 liraya geriledi.
Trol Kıymetli Madenler’in analizinde, gümüşün kazanımlarının “tamamını geri verdiği”ne işaret edilerek, şöyle denildi:
“Gümüşün odakta olduğu bugünlerde altın tarafındaki hareketler de gümüşe paralel gelişiyor. Dünkü seansa 1860 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, 1829 dolar/ons seviyesine kadar çekildiği bir günü yaşadı. Bu seviye son iki haftanın da en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçerken, gün sonunda 1838 dolar/onstan dengelenen altın önceki güne kıyasla yüzde 1.2 kaybı hanesine yazmış oldu. 
“Gümüşün ise dünkü seansta gün içi kayıpları yüzde 10 seviyesini aşarken, sosyal medyada çıkan haberlerin etkisiyle kazanımlarının hepsini geri vermiş oldu. Diğer taraftan fiziki gümüş alımlarında yüksek talepler gelmesine karşın bu hareketliliğin henüz fiyatlara yansımadığını gördüğümüz bir günü yaşadık. 
“Buna sebep olan gelişmeyse vadeli piyasalardaki teminat seviyelerinin artırılması oldu. Teminat seviyelerinin artması gümüşe sert satış getirirken, 26.28 dolar/ons seviyesiyle günün en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonunda 26.70 dolar/onstan dengelenen beyaz maden, önceki güne kıyasla hanesine yüzde 8.0 kayıp yazmış oldu.
“Platin de gümüşün ardından günün en çok değer kaybeden kıymetli maden olurken, 1100 dolar/onsun altına geri döndüğü bir günü yaşadı. 1129 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 1094 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla yüzde 3.0 kaybı hanesine yazdı.
“Paladyum, kendine has fiyatlamasıyla yatayda bir kapanış yaptığı günü ardında bıraktı. 2246 dolar/ons seviyesinden güne başlayan paladyum, 2244 dolar/onstan kayıp sayılmayacak bir-iki dolarlık azalışla seansı tamamladı. 
“Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinde bir toparlanma görülürken işlem dünya fiyatlarının üzerinde 0.50-1.00 dolar/ons seviyesinde gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 2,107 kg altın, 9,213 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.”
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!