Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 8 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Kadına yönelik şiddetin nedeni ve çözümü taştan tablolarda
 
ADANA’da aile içi şiddet mağduru olan ve yıllarca verdiği mücadelelerin ardından, kurduğu Anadolu Kültür ve Sanat Değerlerini Anlama Derneği’nde çeşitli projeler üreten Serap Erkoç (44), kadına yönelik şiddetin nedeni ve çözümünü anlatan taştan tabloları evinin duvarında sergiliyor. 

Evlilik ve iş hayatında kadın olması dolayısıyla çeşitli baskılar gören ve şiddet mağdurlarından olan Serap Erkoç, her türlü zorluğa göğüs gerip tüm bunlara karşı sanatla sesini duyurmak için Anadolu Kültür ve Sanat Değerlerini Anlama Derneği’ni kurdu. Kadına yönelik her türlü şiddete dikkat çekmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüten Erkoç, bu şiddeti taşlar kullanarak sanata yansıtmak amacıyla taş bebek sanatçısı Saliha Tokat ile bir projeye imza attı. Sanatçı Tokat, kadına yönelik şiddetin nedeni ve çözümlerini taşları kullanarak yaptığı tablolarla ortaya koydu. Her birinin ayrı hikayeleri olan bu tabloları pandemi dolayısıyla şu an evinin duvarında sergileyen Erkoç, “Amaç kadınlarla paylaşmak, kadınları anlatmak, çocuklara anlatmak. Ayrıca her gece yatıp sabah bu tabloları görerek kalkmak hoşuma gidiyor” dedi. 

‘ÇOCUKLAR ANLARSA BÜYÜKLERİNİ DE EĞİTİR’
Her kadının hayatında aslında bir şiddet öyküsü bulunduğuna dikkati çeken Serap Erkoç, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: 
“İş hayatında, aile içinde fiziksel şiddetin yanı sıra bir başına bir kadın olarak mücadele ederken, yalnız bir anne olarak yaşadığım yıllarda da toplum içerisinde psikolojik şiddet ve mobbing ile karşılaşmış bir kadınım. Dolayısıyla her alanda bu şiddetle nasıl mücadele ederim diye yollar ararken kurduğum dernek kapsamında bir proje gerçekleştirdik. Kültür Bakanlığı taş bebek sanatçısı ve aynı zamanda emekçi bir kadın, yalnız bir anne olan Saliha Tokat’a giderek şiddeti taşlarla anlatmak istediğimi söyledim. Hayallarimi, kafamı kıran taşların nasıl güzelleşebileceğini anlattım. O da resimledi, tabloladı. Hem şiddeti anlatalım hem de buna çözüm üretelim ve çocuklar da anlasınlar istedik. Çünkü çocuklar anlarsa çocuklar eğitilirse büyüklerini de eğitir.”

Tabloların hikayesinden bir örnek veren Erkoç, “Mesela bu taştan ürettiğimiz tabloların arasında ilkokul çağı bir çocuğun çizdiği ünlü bir resim de var. Ailenizi resmedin diye ödev verildiğinde çocuk, annesinin yüzünü mor babasını da kolsuz ve ağızsız çizmiş. Nedeni sorulduğunda aile içi şiddeti bu şekilde çözebileceğini, babasının kolları olmazsa annesini dövemeyeceğini, ağzı olmazsa da kendilerine kızamayacağını ifade etmiş. Aslında gizli-saklı, okumuş- okumamış ayırmıyor bu şiddet, hayatımızın her aşamasında var” diye konuştu. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili de mesajlar veren Serap Erkoç, “8 Mart’ın hikayesinde zaten acı var. Fabrikaya kapatılıp yakılmış kadınların acısı ve o acı hiç dinmiyor. Dünyayı gezdim ben, kadın hikayeleri her yerde aynı. Şiddetin olmadığı, sevgi dolu bir dünya diliyorum” dedi.  

Görüntü Dökümü
———————-
– Serap Erkoç ile röp
– Tablolardan detaylar
– Tabloları anlatması
Haber:Gülşah ÖZGEN-Kamera:Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)

Reklam Alanı

=========================

Gaziantep’te şüpheli paket paniği

GAZİANTEP’te, Atatürk Anıtı’na bırakılan şüpheli paket paniğe neden oldu. Bomba imha ekibince fünye ile patlatılan paketten çöp çıkarken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Olay, öğle saatlerinde Çukur Mahallesi, Suburcu Caddesi üzerinde meydana geldi. Atatürk Anıtı üzerinde büyük bir paket gören çevredekiler bomba şüphesi üzerine durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis çevrede güvenlik önlemi aldı. Bomba imha uzmanı tarafından fünye ile kontrollü şekilde patlatılan paketten çöp çıktı. Polis, paketi bırakan kişi ya da kişilerin belirlenmesi için çalışma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Olay yeri 
– Polislerin çalışması 
– Şüpheli pakete fünye yerleştirilmesi
– Şüpheli paketin fünye ile patlatılması
– Patlatılan çantanın içinin kontrolu
– Çevredeki meraklı vatandaşların görüntüsü
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Mustafa KANLI -Kamera: Ahmet KILIÇ-GAZİANTEP-DHA)

=========================

Camla panjur arasında sıkışan güvercin, imeceyle kurtarıldı

ANTALYA’da iki gündür cam ile panjur arasında sıkışıp mahsur kalan güvercin, vatandaş ve itfaiyenin ortak çalışmasıyla kurtarıldı.

Konyaaltı ilçesi 41 Sokak üzerindeki sitenin ikinci katında yer alan ve ev sahibinin Almanya’da olduğu belirtilen dairenin balkonunda panjur ile cam arasında sıkışan güvercini görenler, havuz filesi ile kurtarmaya çalıştı. Başarılı olamayıca da itfaiyeye haber verdiler. Adrese gelen itfaiye ekipleri, merdivenle dairenin bulunduğu katın duvarına ulaştı. Merdivene çıkan kadın itfaiye eri güvercine yetişemeyince bir erkek itfaiye eri görevi devraldı. Mahsur kalan güvercin, üst kat penceresinden bir vatandaşın uzattığı havuz filesinin yardımıyla yaklaşık yarım saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı. Güvercini kıyafetinin içine koyan itfaiye eri çevredekilerin alkışları eşliğinde aşağı indi. Su içirilen güvercin, itfaiye ekiplerince Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağına götürüldü.
Güvercinin kurtarılmasına yardımcı olan site yöneticisi Hakan Altunbaş, komşuların kuşu gördüğünü belirterek, “Kuş iki gündür balkona sıkışmış. İtfaiyeyi aradık. Hep birlikte kurtardık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Panjurla cam arasına sıkışan kuşu havuz filesi ile kurtarmaya çalışan vatandaşlardan görüntü
İtfaiyenin gelişi
İtfaiye ekiplerinin kuşu kurtarma çalışması
Vatandaşlardan görüntü
Kuşun kurtarılma çalışmasından detay
Kuşun kurtarılışı
Çocukların ve yetişkinlerin alkışı
Kuşun aşağıya indirilişi ve su verilmesi
Kuşa çocukların bakması
Kuşu kadın itfaiye erinin götürmesi
Balkonlardaki vatandaşların kuşun 2 gündür mahsur olduğunu anlatması
Yönetici Hakan Altunbaş röp
İtfaiye aracından görüntü
Siteden görüntü
 Haber-Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

=========================

Üreten kadınların hobiden KOBİ’ye yolculuğu
 
MERSİN’in Bozyazı ilçesinde 500 yıllık lezzet Bozyazı kavutu, emekli öğretmen Begüm Balcı ve çalışma arkadaşlarının  yoğun mücadelelerinin ardından coğrafi işaretini alarak önce Slowfood Avrupa Lezzetler Listesi’ne girdi şimdi de Dünya Somut Olmayan Kültür Mirasları Listesi ön elemesini geçti ve Türkiye literatürüne girdi. Projelerine devletten maddi destekler de kazanan kadınlar, makinelerle seri üretime ve ihracat yapmaya başladı.

Sadece Bozyazı kavutu değil, Bozyazı’nın unutulmaya yüz tutmuş değerlerini hem kültüre, hem de ekonomiye kazandırmak için Bozyazı Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği’ni (DOKÜDER) kurduklarını kaydeden Dernek Başkanı Begüm Balcı oluşturduğu projeyi KOSGEB’e sunarak yatırım desteği aldı. Balcı, böylelikle 500 yıllık Bozyazı kavutunun seri üretimine geçerek bu lezzeti ülke ekonomisine kazandırdı.

Tarsus Slow Food’un önerisiyle bu lezzetin Slowfood Avrupa Lezzetler Listesi’ne girdiğini aktaran Balcı, Dünya Somut Olmayan Kültür Mirasları Listesi ön elemesininin de geçildiğini ve ürünün Türkiye literatürüne girdiğini vurguladı.

Girişimci bir dernek olan DOKUDER’in 112 üyesinin bulunduğunu anlatan Balcı, şunları söyledi:
“Sloganımız, Hobi’den KOBİ’ ye. Girişimci ruhu ve bir becerisi olan ancak  parası olmayan insanların ticari zekalarını geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yöresel ürünlerin, marka haline getirip ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz. Bozyazı kavutu da bu örneğin çalışmalarından bir tanesi. Aldığımız desteklerle 4 kişiye istihdam ve tesise makine sağladık. Bozyazı kavutunu kalp şeklinde yapan otomatik şekil makinesi ve büyük hamur yoğurma makinesi ile birlikte ihracata yönelik daha büyük kapasitelerle işler yapıp daha çok istihdam sağlayacak duruma geldik. Devletten aldığımız bu destekler bizim için çok değerli. Daha çok istihdam sağlamak üzere, daha iyi işler yapmayı hedefliyoruz.ö

Bozyazı kavutunun üretime geçmesinde başından beri varolduğunu kaydeden Üretim Şekillendirme Sorumlusu Funda Örs ise kendisine tanınan bu istihdamdan dolayı Balcı ve dernek üyelerine teşekkür etti.
Bozyazı kavutunun Muhasebe ve e-Ticaret Sorumlusu Havva Özle de hem işi öğrendiğini hem de Türkiye’nin bir çok yerine Bozyazı Kavutu’nu gönderdiklerini söyledi.

Görüntü Dökümü:
————————
– KOBi afişleri
– Dernek dış görünüş
– İç Düzenleme
– Keçi Bonyozu dövülürken
– Makinalarda çalışırken
– Genel ve detay
– Ambalaj yapılırken
– Bozyazı kavutu görünüm
– Begüm Balcı ile röportaj
– Görevlilerle röportaj
Haber-Kamera: Mithat ÜNAL/BOZYAZI(Mersin),(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!